Hoe erg is dat? 'Voor een goede nachtrust is het beter als een slaapkamer niet te warm én niet te koud is', vertelt slaapexpert Eus van Someren van het Nederlands Herseninstituut. 'We slapen het best als ons lichaam iets kan afkoelen. Dit proces wordt al twee uur voordat we gaan slapen in gang gezet.
Slapen in een koele kamer is het perfecte medicijn. Slapen in een temperatuur tussen de 16 en 21°C stimuleert de aanmaak van melatonine. Melatonine bevordert niet alleen de kwaliteit van je slaap, melatonine is ook een krachtig anti-verouderingshormoon.
Warm of koud slapen? Warmte is belangrijk om te kunnen ontspannen en gemakkelijker in slaap te vallen. Als je je lichaam goed warm houdt, vooral de voeten, knieën en de onderrug, slaap je rustiger en gemakkelijker in. Vooral warme voeten zijn volgens de slaapexpert essentieel om goed te slapen.
Om in slaap te vallen, moet je lichaamstemperatuur dalen. Dat lukt natuurlijk niet als je dekbed te dik is of als de slaapkamer te warm is. De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. De een slaapt net wat beter met nog een graadje minder en de ander met 19 graden.
Voor volwassenen ligt de ideale temperatuur in de slaapkamer tussen 16 en 21°C. Voor een baby ligt de ideale slaapkamertemperatuur vanaf de geboorte tot twee maanden tussen de 18 en 20°C. Een goed ademende matras en een degelijk hoofdkussen zijn ook essentieel.
Volgens wetenschappers ligt de ideale slaapkamertemperatuur tussen 15 en 19 graden celsius, terwijl temperaturen boven 23 graden en onder 12 graden je slaap ernstig kunnen verstoren. Gedurende een etmaal piekt je lichaamstemperatuur namelijk een keer en daalt het daarna weer rustig af.
Meestal hoeft u niet bezorgd te zijn om een koude neus. Maar in sommige gevallen is het een symptoom van een ziekte of aandoening. Het fenomeen van Raynaud bijvoorbeeld, wanneer de bloedtoevoer in kleine bloedvaten – zoals die in uw neus – tijdelijk stopt.
Veel mensen vinden slapen met open raam prettig. Het voordeel is dat we daardoor beter bestand zijn tegen verkoudheden en infecties van de luchtwegen. Onderzoek heeft uitgewezen dat we onze weerstand kunnen verhogen door met een open raam te slapen.
Ongezond is 19 graden niet, stelt ook de Wereldgezondheidsorganisatie. Die legt de minimumgrens voor residentiële gebouwen op 18 graden, al is voor oudere of zieke mensen wel vaak een hogere temperatuur aanbevolen.
De Hartstichting adviseert daarom een gezonde, veilige en minimale temperatuur in huis van 17 graden. Een temperatuur in huis die lager is dan het minimum van 15 of 16 graden is ongezond.
Slapen met verwarming: geen goed idee
Enerzijds loopt de temperatuur te hoog op om makkelijk in te dommelen. Anderzijds wordt daalt de luchtvochtigheid, met enkele onaangename gevolgen: Gevoel van benauwdheid. Gehoest en gekuch.
' 'Wanneer je slaapt, verandert de temperatuurverdeling in het lichaam', weet ook Wouter van Marken Lichtenbelt, hoogleraar humane biologie aan de Universiteit Maastricht. Mogelijkerwijs is bij vermoeidheid de biologische klok enigszins van slag. 'Dan koelt je lichaam al af, terwijl je nog helemaal niet gaat slapen.
Oorzaken koude voeten in bed
Een verslechterde bloedcirculatie kan het gevolg zijn van roken, diabetes, medicijngebruik, te strakke kleding of een zittende levensstijl. Daarnaast komt het fenomeen van koude voeten in bed vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Nachtzweten kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een te warme omgeving of nachtkledij, lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen of en onderliggende ziekte. Hoewel de meeste onschuldig zijn, is het toch belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.
Of 17 graden als te koud wordt ervaren in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt.
Of 18 graden te koud is in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en comfortniveaus. Sommige mensen vinden 18 graden een comfortabele temperatuur, terwijl anderen het te koud kunnen vinden. Over het algemeen wordt een temperatuur van 18-21 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor binnenruimtes.
Kou is niet altijd gezond
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Droog na het douchen de wanden en vloeren met een raam rekker, dit haalt twee derde van het achtergebleven vocht weg. Laat de mechanische ventilatie na het douchen minimaal twee uur nalopen op de middelste stand.
De rugligging is de beste slaaphouding volgens verschillende wetenschappers. Het grootste voordeel van op je rug slapen, is dat je nek, ruggenwervel en hoofd op een neutrale manier in volledige rust liggen. Er komt dus geen druk te staan op deze lichaamsonderdelen, waardoor je volledig relaxed wakker wordt.
Slaap-waakritme verstoren
Dit biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt zorgt onder andere voor ons vaste slaappatroon. Schijnt gedurende de nacht - door het openlaten van de gordijnen - meer licht naar binnen dan kan dit ritme verstoord worden en maakt je lichaam minder melatonine aan.
Kou stimuleert de bloedvaten in je huid
Voornamelijk een lage kamertemperatuur is beter voor je huid als je je vaak naar binnen en buiten verplaatst. Koude temperaturen zijn namelijk goed voor het bloedvatenstelsel en stimuleert de bloedvaten in de huid om goed te blijven te functioneren.
Dikwijls zijn koude voeten een uiting van een verminderde circulatie, waarbij je kunt kijken naar het aanbod van de slagaderen, maar ook naar de afvoer via de aderen. Zo komen koude voeten veel voor bij ouderen met bijvoorbeeld een verslechterde hartfunctie, of vernauwingen in de slagaders.
Het goede nieuws volgens Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde van Amsterdam UMC locatie AMC, is dat neuspeuteren geen kwaad kan. En zelfs het opeten hiervan heeft geen negatief effect op je gezondheid. De Oostenrijkse longarts Friedrich Bischinger beweert zelfs dat het eten van snot gezond is!
12 - 11 graden kleding voor een milde Nederlandse winter
Deze kledingstukken zul je dan waarschijnlijk ook wel het meeste dragen. Met 11 en 12 graden is een lange jeans wel zo lekker, maar je kunt ook prima een jurkje of rokje combineren met een dikke panty.