Nee. Diamanten worden onder hoge druk gevormd op een diepte tussen 140 en 190 kilometer in de aardmantel door samenpersing van koolstof. Ze worden aan het aardoppervlak gebracht door snel transport door middel van explosieve vulkanen.
Maar u vraagt zich vast ook af in welke landen de meeste diamanten gevonden worden. Oorspronkelijk was dat India. Tegenwoordig zijn de meeste diamantmijnen echter te vinden in Rusland, Australië, Canada en de zuidelijke helft van Afrika met Botswana als koploper.
Een ruwe diamant ziet er uit als een gewone kiezelsteen. De bekwame vakmensen zijn in staat een gloedvolle kracht te onthullen uit een nog te slijpen steen. Hoe beter een diamant geslepen is hoe meer vuur en schittering de diamant zal vertonen en zal dus ook meer geld waard zijn.
Diamant wordt vaak gevonden op plekken met gestolde lava. Dit komt doordat vloeibaar diamant houdend gesteente door vulkaanuitbarstingen onder enorme druk naar de oppervlakte worden geperst. Door erosie kan het diamant houdende materiaal worden meegenomen door wind en water.
5.000 euro (1 ct., kleur G, zuiverheid VS1, slijpvorm VG, certificaat GIA, zonder fluorescentie). Een diamant van 1 karaatgewicht, ook gecertificeerd door de GIA, van de hoogste kwaliteit (1 ct., kleur D, zuiverheid FL/IF, slijpvorm 3EX, zonder fluorescentie) is al minstens 13.000 euro waard, beide excl. btw.
De gemiddelde prijs die betaald wordt voor een diamant van 1 karaat ligt tussen de 4000 en 6000 Euro. Diamanten van de hoogste kwaliteiten kunnen meer dan 16000 Euro kosten, afhankelijke van de gekozen karakteristieken en de kwaliteit van de diamant.
De ultieme test om de echtheid van een diamant te controleren, is de brekingstest. Houd de steen ondersteboven en leg hem op een stuk krant. Als je de krant door de steen heen kan lezen dan is dat slecht nieuws, het is dan geen echte diamant. Een diamant buigt het licht zo scherp af dat de letters niet leesbaar zijn.
Het onderzoek onthult dat de aarde veel meer diamanten herbergt dan gedacht. Maar de meeste van die diamanten zitten ontzettend diep: tussen 140 en 240 kilometer onder het oppervlak.
Stenen die je o.a. kunt vinden zijn pyriet (goud), amethist, jaspis, bergkristal, agaatboom, roze kwarts en nog veel meer. Wat je vindt mag je houden en in een mooi zakje meenemen naar huis.
Diamant is 100 miljoen jaar geleden diep in de aarde onder hoge druk en extreme hitte ontstaan. Het proces om diamant te delven (uit de grond te winnen) is arbeidsintensief en kostbaar. Er moet gemiddeld iets meer dan 6 ton ruw gesteente worden verwerkt voor het winnen van één gram ruwe diamant.
Zirkonia (of “cubic zirconia”) is de meest populaire kunstmatige steen. Zirkonia lijkt het meest op een diamant, omdat het een vergelijkbare glans heeft en ook sprankelt wanneer je de steen tegen het licht houdt.
Anders dan de consument veronderstelt kan ook een diamant breken. Hoewel diamant het hardste mineraal is en in dat opzicht buitengemeen duurzaam is, kan er bij een (harde) stoot in de richting van een kristalvlak toch een stukje afspringen/afbreken.
Omdat het slijpen van een diamant moeilijk is, tijdrovend is en met speciaal gereedschap moet gebeuren wordt de waarde van een briljant automatisch hoger dan een ruwe diamant. De tijd, het vakwerk en een aantal andere factoren zorgen ervoor dat een briljant duurder is dan een diamant.
Duurste diamant ooit
De duurste diamant die tot nu toe is verkocht is de Pink Star. Die diamant van 59.6 karaat werd gevonden in Zuid-Afrika. In 2017 werd de Pink Star geveild voor een recordbedrag van 71 miljoen dollar in Hong Kong.
Diamanten zijn erg kostbaar. Dit heeft twee oorzaken: er zijn er maar weinig van en het kost veel moeite om ze op te graven en te bewerken. Jochem en Suzan gaan naar Zuid-Afrika om te bekijken hoe de diamanten worden opgegraven en bewerkt.
Fysieke eigenschappen van diamanten
Diamanten zijn de hardste natuurlijke substantie op aarde, waardoor ze een perfect materiaal zijn voor industrieel gebruik – zoals boren en zagen. Diamanten smelten niet, maar bij een temperatuur van 763 graden Celsius verdwijnen ze zonder bewijs achter te laten.
Amethist ontstaat in de binnenkant van een gesteente en blijft daardoor vaak onzichtbaar. Soms kom je stukjes kristal tegen en kan het zijn dat wanneer je een steen breekt, er kristalvorming in de binnenkant te zien is. De meeste kans deze steensoort aan te vinden, heb je in Zwitserland, Frankrijk en Duitsland.
De belangrijkste vindplaatsen van jaspis zijn India (Dekanplateau) en Mexico (gele), Duitsland (rode) en Afrika, Australië, Brazilië, Egypte, Frankrijk en de VS (overige kleuren). In Nederland komt jaspis veelvuldig voor in de grindafzettingen van de Rijntakken.
Herrijzen als diamant
Het Nederlandse bedrijf LifeGem Diamant heeft een speciale technologie ontwikkeld waarmee as kan worden omgezet in meerdere stenen met een gewicht tussen de 0,05 en 1,8 karaat. Het karaat en de kleur van de diamant zijn afhankelijk van jouw eigen wensen.
Zwarte diamant is minder hard (eerder poreus) dan andere kleurloze en gekleurde diamanten. In lang niet elke diamantmijn worden er zwarte diamanten gevonden, integendeel zelfs. Er zijn namelijk slechts drie plaatsen op aarde waar de zwarte edelstenen worden aangetroffen.
Lonsdaleïet ontstaat soms bij de inslag van een meteoriet, en is dan ook zeer zeldzaam. Wel kan de stof volgens dit onderzoek tot 58 procent sterker zijn dan diamant.
Ja, zeker kwaliteitsdiamanten zijn behoorlijk zeldzaam. Slechts 1 op de 1.000.000 natuurlijk ontgonnen diamanten is een kwaliteitssteen van 1 karaat, maar 1 op de 5.000.000 weegt 2 karaat, en nauwelijks 1 op de 15.000.000 is een edelsteen van 3 karaat. Ook het proces om diamant uit een mijn te halen, is redelijk zwaar.
Wanneer de diamant in een bepaalde hoek geraakt wordt met een hard voorwerp, kan de steen barsten. Ook bepaalde giftige stoffen, zoals chloor of andere agressieve chemicaliën, kunnen uw diamanten juwelen beschadigen.
Omdat diamant een extreem hard materiaal is, zal deze geen krassen laten zien. Zirkonia of een andere imitatie zal daarentegen wel krassen. Pas wel op bij deze test omdat, mits dit geen diamant is, er wel krassen achter zullen blijven.