De meeste gemeenten hebben textielcontainers waar u kleding en textiel kunt inleveren. Zorg ervoor dat u het textiel goed verpakt en de textielbakken op de juiste manier gebruikt. Als uw gemeente geen textielcontainers heeft, dan kunt u het textiel naar de milieustraat brengen.
Alle kleding is welkom. Ook ondergoed, sokken, kousen, zwemgoed.
Alle textielverwerkers zijn voortaan verplicht om ook versleten textiel en schoenen te aanvaarden én ze te laten recycleren. Je mag dus volgens de nieuwe sorteerregels naast herbruikbare kleding en schoenen nu ook versleten kleding, schoenen, handdoeken, lakens en andere stoffen in een textielcontainer deponeren.
In de meeste gemeenten staan textielcontainers waar je kleding, schoenen en huishoudtextiel kunt inleveren. Als die er niet zijn, kun je het naar de milieustraat brengen. Je kunt herbruikbare spullen ook naar de kringloopwinkel brengen.
De meeste gemeenten hebben textielcontainers waar u kleding en textiel kunt inleveren. Zorg ervoor dat u het textiel goed verpakt en de textielbakken op de juiste manier gebruikt. Als uw gemeente geen textielcontainers heeft, dan kunt u het textiel naar de milieustraat brengen.
Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
– In de meeste gemeenten staan textielcontainers waar je kleding, schoenen en huishoudtextiel kunt inleveren. Als die er niet zijn, kun je het naar de milieustraat brengen. Je kunt herbruikbare spullen ook naar de kringloopwinkel brengen. Sommige goede doelen zamelen oude kleding huis-aan-huis in.
Bij de website Cash4YourFashion.nl kun je letterlijk cash vangen voor jouw kleding die je niet meer draagt. Oude kleding, schoenen en tassen kun je nu een tweede leven geven via Cash4YourFashion. Consumenten kunnen hun spullen in een doos of vuilniszak stoppen en naar de inzameldepots van Cash4YourFashion brengen.
Alle ingezamelde textiel gaat naar een van onze sorteercentra in Nederland. Hier wordt het restafval tussen de kleding uitgehaald, en sorteren we het op soort en kwaliteit. Vervolgens krijgt de textiel een nieuwe bestemming.
Meer dan alleen kleding welkom
Naast kleding kun je ook bedtextiel, schoenen, woontextiel en kledingaccessoires inleveren in de kledingcontainers. Denk bij bedtextiel aan lakens en hoezen en bij woontextiel aan bijvoorbeeld hand- en theedoeken of gordijnen. Accessoires zijn petten, tassen, riemen en dassen.
Textiel dat echt vies is en vlekken heeft die er niet meer uitgaan, zoals olie- of verfvlekken, hoort bij het restafval. Dit texiel is helaas niet meer te recyclen en hoort daarom niet in de kledingcontainer.
Er is vaak veel onduidelijkheid over wat er in de kledingcontainer mag. Bij Sympany is al het textiel welkom, ook versleten kleding en huishoudelijk textiel, zolang het schoon en droog is. Om de kleding te beschermen tegen vocht en vuil is het belangrijk dat je het in een gesloten zak doet.
Dus als jij jouw kledingkast opruimt, doneer dan jouw kleding aan Leger des Heils ReShare bij een van onze kleding- en textielcontainers of in onze ReShare Stores. In sommige plaatsen in Nederland kunnen we jouw oude kleding zelfs bij jou thuis ophalen.
Hoe vaak mag ik kleren kiezen bij de Kledingbank? U mag twee keer per jaar een afspraak maken met de Kledingbank om kleding te komen kiezen. Er moet minstens 6 maanden tussen de afspraken zitten.
Er van uitgaande dat je elke dag wat schoons aan trekt en minstens 1 keer per week je kleding uitwast, zou je aan tien onderbroeken en sokken meer dan genoeg moeten hebben. Aan hoeveel ondergoed je echt genoeg hebt, weet je natuurlijk zelf het beste.
Hoeveel levert kleding recycling op? Voor het inleveren van kleding of textiel kunt u rekenen dat u tussen € 0,5 en € 0,25 per kg krijg voor uw kleding of textiel.
Volgens het Nederlands Centrum voor Financiële Informatie (NFCI) ligt dat bedrag iets hoger. Volgens hen geven we gemiddeld 1.600 euro per jaar uit aan kleding, waarvan iets meer dan 300 euro aan schoenen. Als we alleen uitgaan van kleding, komt dat uit op 106 euro per maand.
Kleding of huisraad doneren
Kleding voor asielzoekerscentra kunt u doneren via een van de containers van het Leger des Heils. Die vindt u op 1400 locaties verspreid over het land. De vraag naar kleding wisselt per seizoen. Op de website vindt u informatie over de actuele behoefte.
Op zaterdag 3 september 2022 heeft de stichting het 16e hulptransport 2022 (vrachtwagen) naar Oekraïne gestuurd, met medische hulpgoederen (bedden, defibrillators, ECG's, matrassen, bad brancards, medische uniformen, medische disposables etc.)
Waar kan ik mijn kleding en textiel doneren aan Leger des Heils ReShare? Kijk op onze containerlocator voor het dichtstbijzijnde inzamelpunt voor kleding en textiel bij jou in de buurt. In onze eigen de ReShare Stores kan je tijdens openingstijden ook altijd kleding inleveren.
Tapijt en vloerbedekking kunt u in een aparte container inleveren op de milieustraat of laten ophalen door de grofvuil ophaaldienst. Alleen vloerbedekking en tapijt dat bestaat uit geweven nylons, bijeengehouden door lijm, textiel en/of jute mogen in deze container.
Een donzen dekbed gaat zo'n 7 tot 10 jaar mee. Daarna zult u merken dat het dekbed de warmte steeds minder goed vasthoudt. Vroeger werd het dons om de 7 á 10 jaar gereinigd en aangevuld. Dat kan bij de meeste moderne dekbedden niet meer en het gebeurt dan ook steeds minder vaak.