Lavandula angustifolia 'Hidcote' is de sterkste lavendelvariant. In Zuid-Frankrijk vind je uitgestrekte lavendelvelden. Ook in ons klimaat groeit Lavandula angustifolia 'Hidcote' goed.
Lavandula angustifolia 'Munstead'Gewone lavendel of Spijklavendel. (Onze catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad.) Dit is de sterkste lavendelsoort, hij verdraagt beter een iets vochtigere standplaats. Het is toch aan te raden om hem in een goed doorlaatbare bodem te planten.
Van alle lavendelsoorten staat de 'Grosso' bekend als de lekkerst geurende plant. De hoge bloemenstelen kun je goed gebruiken als plukbloem, en de plant doet het ook goed als haag.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Lavendel intermedia
Deze soort lavendel kun je herkennen omdat het wat groter en grover is dan de Lavandula angustifolia. Deze tuinplant is half groenblijvend en kan in een paar jaar al 50cm of hoger groeien. Ook deze lavendelsoort staat graag in de volle zon in een goed doorlatende grond.
Lavendel 'Essence Purple'(een Lavandula angustifolia-cultivar) staat bekend als de rijkst bloeiende lavendel met diep violette bloemen, maximaal 45 cm hoog, uitstekend winterhard en met een heerlijke, opvallend sterke geur.
Kuiflavendel (Lavandula stoechas) 'Anouk' bloeit vroeger in het jaar dan de 'gewone' lavendel (Lavandula angustifolia) en bloeit bovendien langer door: van vroeg in het voorjaar tot laat in de zomer. De meest intense bloeitijd is mei-juli.
Lavendel
Mensen houden dus ontzettend van lavendel. Vliegen, muggen, wespen, mieren, motten en slakken blijven liever weg van de plant. Lavendel is een heerlijk geurende én groenblijvende heester.
De lavendel heeft niet heel veel water nodig. Lavendel in pot kun je het beste, als het niet geregend heeft, 2x per week water geven. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is. Let wel op dat je bij aanplanten in het begin ruim water geeft.
Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.
De plantafstand van lavendel hangt af van de grootte van de soort lavendel. Een dwergsoort zoals de 'Hidcote' plant je best 35 cm van elkaar. Grotere soorten zoals 'Munstead' plant je wat verder van elkaar, op een afstand van 40-45 cm. Plant je lavendel in pot, zorg dan voor goede afwatering.
Zoals de meeste heesters en vaste planten kan lavendel in een pot vanaf de lente tot de herfst geplant worden. Het is belangrijk te bedenken, dat lavendel een groenblijvende plant is en haar blad in de winter behoudt. Hierdoor is ze vatbaar voor kale vorst en is er een voorkeur voor het planten in de lente.
Lavendel is een zonneaanbidder en houdt van zeer zonnige, warme plaatsen. Een ideale plek is te vinden in het bovenste gedeelte van een kruidenspiraal, een zonnig rozen- of vaste planten perk, een zonnige omranding, op een muur of in een pot op het zonnige terras.
Ben je aan je allereerste lavendel toe? Start met 'Imperial Gem', nog groter, voller en beter geurend dan 'Hidcote'. Wil je er een die vroeg bloeit, kies dan de lagere 'Lavenite Petite'. 'Pacific Blue' wordt snel een mooie volle struik met bloemen tot 80 cm – een echte productieplant voor wie graag lavendel droogt.
Matig winterhard. Plant Lavandula stoechas altijd op een beschutte plek of overwinter het struikje vorstvrij in een pot.
Is Lavandula angustifolia 'Hidcote' winterhard? Ja, lavendel is een vaste plant en dus winterhard. Bij goed onderhoud komt de plant ieder jaar weer terug!
Lavendel is prima te combineren met rozen of met andere planten uit het Middellandse Zeegebied, zoals Santolina. Vanwege het wintergroene blad ook goed in de border toe te passen of als opvulling van (buxus)vakken. Op de juiste plek is een haagje van lavendel te maken, bijvoorbeeld in de kruidentuin.
Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit: Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen! Na de bloei: in het najaar, in september.
Het voorkomen dat lavendel verhout is vrij simpel. Zorg dat je zowel in het voorjaar als het najaar de lavendel snoeit. Doe je dit niet dan zullen er van het hart van de plant geen jonge scheuten groeien waardoor deze van onder gaat verhouten en uit elkaar zal vallen.
Lavendel (Lavandula angustifolia)
Deze paarsbloemige vaste plant is al jaren heel populair in de tuin. Lavendel verspreidt een heerlijke geur, en laat deze nou ook nog eens de muggen verdrijven. Een goed idee dus om bij je terras lavendel in de border of in plantenbakken te planten.
HILLEGOM – Lavendel behoort tot die groep van planten die gek is op bijen, hommels en vlinders. Ze bieden deze onmisbare insecten een feestmaal, de hele zomer door. En als klap op de vuurpijl verspreidt lavendel ook nog eens een heerlijke geur.
Wanneer katten in de buurt komen van lavendel kunnen ze gaan braken, diarree krijgen of weigeren te eten. Bovendien kunnen ze misselijk worden, een lage hartslag krijgen of ademnood ervaren. Gelukkig is het meestal niet dodelijk en kan het effectief worden behandeld.
Lavandula angustifolia 'Hidcote' is de lavendel die bloeit met de donkerste blauwpaarse bloemkleur van alle lavendelsoorten. Lavandula angustifolia 'Hidcote' is een zeer gewaardeerde lavendelplant. Deze lavendel blijft vrij laag en geurt heerlijk. Nog altijd één van de beste lavendel soorten.
Lavandula angustifolia (lavendel) is een geurende wintergroen struikje. De bloemen zijn violetblauw en ontstaan van juli tot september aan de plant. Dit is de gewone lavendel die als ook als keukenkruid wordt gebruikt.