Verse kruiden
De (basis)kruiden die je vers echt moet hebben zijn basilicum, bieslook, munt en peterselie. Deze zou je nog kunnen aanvullen met dille, koriander (als je daar niet van moet kotsen), rozemarijn en tijm.
Vijfkruidenpoeder, ook wel five-spice genoemd, is een Chinese specerijenmix dat bestaat uit vijf smaken: zoet, bitter, zuur, zout en umami. In de mix vind je, je raadt het al, vijf kruiden: steranijs, Chinese kaneel, kruidnagel, szechuanpeper en venkelzaad zijn de ingrediënten van dit bekende mengsel.
De Libanese kruiden mix is een mengeling van je raadt het al… 7 kruiden: gember, zwarte peper, kaneel, muskaatnoot, koriander, kruidnagel en piment. Net zoals Za'atar is dit een kruidenmengeling uit het Midden Oosten die van regio tot regio verschilt.
Voorbeelden: bieslook,(krul)peterselie, lavas, rozemarijn. Kruiden voor in de schaduw: hier komt geen zon. Alleen schaduwminnende planten groeien er dus goed. Voorbeelden: citroenmelisse, kamille, kervel en munt.
Zon en droog: kruidenplanten die zeer zonnig willen staan en vrij goed tegen droogte kunnen zijn rozemarijn, lavendel, salie, tijm, hyssop, bonekruid en citroenkruid. Zon: dille en dragon staan ook graag in de zon en hebben iets meer water nodig.
Het lijdt geen twijfel dat saffraan tegenwoordig het duurste kruid ter wereld is. Het kost meestal $ 10 of $ 11 per gram, of $ 500 tot $ 5000 per pond. Dat is ongeveer 15.000 euro tot 30.000 euro per kilogram.
Dit zijn plantengifstoffen. Van deze stoffen is weinig bekend over de effecten bij de mens, maar bij dieren zijn wel schadelijke effecten gevonden. De stoffen komen voor in de volgende kruiden: anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper.
Het eerste betekent dat alle ingrediënten pure kruiden en specerijen zijn en er geen toegevoegde smaakversterkers in een product zitten. 100% natuurlijk zegt dat alle ingrediënten van een product natuurlijk zijn. Maar deze natuurlijke ingrediënten kunnen wel onnodig toegevoegd zijn.
Let er op dat kruiden over het algemeen wel veel licht nodig hebben, maar dat ze met teveel zon snel uitdrogen en je ze goed in de gaten moet houden. Zet kruidenplanten bij voorkeur niet op een plek waar ze op het heetst van de dag in de zon staan.
Salie, tijm, rozemarijn, hysop, bonenkruid, currykruid, citroenverbena, laurier, oregano houden van veel warmte en weinig water – geen wonder dat ze het in ons koel klimaat vaak wegkwijnen.
De mediterrane kruiden redden zich ook lang bij droogte, maar subtropische kruiden als verbena, stevia en basilicum hebben wel regelmatig water nodig. Peterselie en kervel doen het beter op een plek in de (half)schaduw met voldoende vocht.
Kruiden hebben over het algemeen flink wat warmte en zon nodig. Wil je ze direct in de vollegrond zaaien, doe dit dan pas in april-mei wanneer het weer goed genoeg is. Een buitentemperatuur van zo'n twintig graden en flink wat uren zon per dag zijn nodig om de kruiden te doen groeien.
Kruidenplantjes houden van water! Plaats je plantje in een pot of op een schaaltje, waarmee je een waterreservoir creëert. Geef je plantje elke dag water door water onder in de pot te gieten of op het schoteltje. Of koop een plantje met een Aquastick, zodat je plantje altijd goed gehydrateerd wordt.
Alle soorten en variëteiten basilicum zijn uitsluitend warmte- en zonminnend. Om de aromatische kruiden thuis of in de tuin succesvol te laten groeien, is een plaats in de zon noodzakelijk. Schaduwrijke standplaatsen zijn minder geschikt, omdat basilicum gevoelig is voor koelte en vocht.
Liefst staat munt in de zon, maar hij doet het ook in half-zon en zelfs in de schaduw. Op een schaduwrijke plek zal munt minder groot worden en minder snel groeien.
Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse. Echter verliezen gedroogde kruiden (deels) hun smaak tijdens het drogingsproces.
Togarashi is een pittige Japanse kruidenmix die over het algemeen bestaat uit szechuanpepers, chilivlokken, gemberpoeder, sesamzaad, maanzaad (of hennepzaad), gemalen nori en gedroogde sinaasappelschillen.