Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken.
Het ontslag gaat pas in op het moment dat je het officieel schriftelijk aan je werkgever overmaakt.
In de arbeidsovereenkomstenwet wordt bepaald dat de opzeggingstermijn start op de maandag na de week waarin het ontslag ter kennis wordt gebracht. Als je je werknemer met een aangetekende brief ontslaat, moet je dat nu ten laatste op woensdag doen om de opzeggingstermijn de week erna te laten starten.
Jouw eigen naam en adres. De naam en het adres van het bedrijf waar ontslag neemt. De datum waarop je jouw brief verstuurt en de datum van jouw opzegging met daarbij jouw wettelijke opzegtermijn. De aankondiging dat je jouw contract wil beëindigen per de bovengenoemde datum.
Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken.
Geef uw ontslag schriftelijk door aan uw werkgever via een e-mail of ontslagbrief. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief ontslag nemen. Noem hierin de datum van opzegging en de datum waarop u uit dienst wilt. Vraag om een bewijs van ontvangst als u ontslag neemt.
Ontslagbrief versturen: aangetekend of per e-mail? Een ontslagbrief hoeft niet per aangetekende post verstuurd te worden, een ontslagbrief in de vorm van een e-mail is ook rechtsgeldig. Houd er wel rekening mee dat je lastig kunt bewijzen dat je werkgever dit e-mailbericht ook daadwerkelijk ontvangen heeft.
Indien je werkgever weigert de ontslagbrief te ondertekenen, kan je de ontslagbrief aangetekend versturen of zelfs door een gerechtsdeurwaarder laten betekenen.
Noem (positieve) redenen waarom je vertrekt. Bijvoorbeeld dat je nieuwe baan nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Kritiek is een no-go tijdens zo'n gesprek. Als je baas je verzoekt om een exit-gesprek te houden is dit de gelegenheid om eventueel over je kritiek te praten, maar houdt het netjes en professioneel.
Je beslist zelf. Als je je ontslag geeft, kan je werkgever dat niet weigeren. Hij kan dus niet zeggen dat hij je ontslag niet aanvaardt en wil dat je in dienst blijft.
Is een opzegging van de arbeidsovereenkomst per Whatsapp geldig? Uit verschillende uitspraken van rechters blijkt dat een Whatsapp-bericht ook als een rechtsgeldige opzegging kan gelden. Het voldoet aan de zogeheten schriftelijkheidsvereiste.
Als u ontslag wil nemen, moet u dat schriftelijk doen. U moet zich houden aan de afgesproken opzegtermijn. Deze staat in uw arbeidsovereenkomst.
Als je dus zelf ontslag neemt, dan heb je recht op een uitkering als het om een geldige reden was. Heb je geen wettige reden voor je vertrek, dan kan er een sanctie volgen. Oordeelt de RVA dat je vrijwillig werkloos bent zonder geldige reden, dan kan je één van onderstaande sancties oplopen: een verwittiging.
Als de werknemer eerder weg wil dan voor het einde van de opzegtermijn, kan hij de werkgever vragen met het eerdere ontslag in te stemmen. Als de werkgever hiermee instemt, is sprake van beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden.
Hoogte transitievergoeding
De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2023 maximaal € 89.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 89.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Als je medewerker de arbeidsovereenkomst beëindigt zonder dringende reden of zonder een (toereikende) opzeggingstermijn na te leven, moet hij jou een verbrekingsvergoeding betalen. Dat is dus ook het geval als je medewerker ontslag neemt en je bedrijf meteen wil verlaten.
De opzeggingstermijn begint te lopen de maandag volgend op de week waarin de opzegging ter kennis werd gegeven. Voorbeeld: De werknemer overhandigt zijn opzegging aan de werkgever op woensdag 21 januari 2015. De opzeggingstermijn begint slechts te lopen op de daaropvolgende maandag, nl. maandag 26 januari 2015.
Tijdens de opzegtermijn blijft de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer gewoon doorlopen. De werkgever is er dus nog steeds toe gehouden de werknemer werk te verschaffen en de werknemer dient zijn werk verder te zetten zoals voorheen.
Als er geen andere schriftelijke afspraak is gemaakt over de opzegtermijn, moet u voor het einde van de maand opzeggen. De arbeidsovereenkomst loopt door tot de laatste dag van de maand waarin de opzegtermijn afloopt.
Je ziekmelden tijdens je opzegtermijn is dus gewoon mogelijk. Dat recht heb je. Maar nadat deze termijn is verlopen, zal de werkgever je niet meer doorbetalen. Je zult op zoek moeten gaan naar manieren om geld te verdienen, ook wanneer je je nog niet helemaal prettig voelt.
Zodra uw werknemer uit dienst is, is hij niet meer verzekerd voor de Ziektewet. Maar als hij dan ziek wordt, kan hij soms toch een Ziektewet-uitkering krijgen. Dit heet nawerking. Een werknemer heeft namelijk recht op een Ziektewet-uitkering als hij ziek wordt binnen 4 weken nadat hij uit dienst is.
Vakantiegeld voor vakantie die je niet opnam
Elk jaar heb je recht op een bepaald aantal wettelijke vakantiedagen. Heb je die nog niet allemaal opgenomen wanneer je vertrekt bij je werkgever, dan moet hij je die resterende dagen uitbetalen. Dat is het geval als je ontslagen wordt, maar ook als je zelf ontslag neemt.