De eerste keer ontlasting maken na de bevalling kan moeilijk zijn. De knip is vaak pijnlijk, de schaamstreek is gevoelig en u bent bang voor nog meer pijn. Hierdoor kunt u geneigd zijn om de ontlasting uit te stellen. Hou echter uw ontlasting niet op.
Het kan na de bevalling een paar dagen duren voor je ontlasting weer op gang komt. Hier zijn verschillende oorzaken voor: je darmen hebben bijvoorbeeld weer meer ruimte en je beweegt vaak minder dan normaal. Ook kan het zijn dat het poepen tijdens de zwangerschap al lastiger ging dan anders.
Poepen (verstopping, angst om te persen en/of aambeien?)
Dat komt omdat je darmen tijdens de bevalling zijn leeg geduwd en het even duurt voordat de darmbewegingen (peristaltiek) weer op gang komt. Door het vochtverlies na je bevalling kan de ontlasting wat indikken, wat hardere ontlasting tot gevolg heeft.
Overdrijf nog niet met lang staan, lopen, tillen etc. en luister naar (pijn)klachten tijdens of na je activiteiten. Vanaf 3 weken na een vaginale bevalling kun je weer deelnemen aan het Floor®-programma als je je daar weer goed genoeg voor voelt. Later mag uiteraard ook.
'Het duurde negen maanden om je buik te transformeren en uit te strekken, dus het is niet gek dat het ook een tijd duurt voordat je weer je oude lichaam terug hebt. ' Bij de meeste vrouwen duurt het drie maanden tot een jaar eer de extra pondjes er weer af zijn.
3 tot 4 maanden na de bevalling
Het herstel is echter nog in volle gang. De trekkracht van de pezen in en rond het bekken en bekkenbodem is 9 maanden na de bevalling ongeveer 75% van de oorspronkelijke trekkracht. We kunnen stellen dat het lichaam zeker 9 maanden nodig heeft om te herstellen van een bevalling.
Door de obstipatie (in de volksmond ook constipatie of verstopping genoemd) komt de ontlasting minder dan drie keer per week. Kan obstipatie kwaad? Kortdurende obstipatie is meestal vervelend, maar op zichzelf nog niet schadelijk. Wel kan de stoelgang als pijnlijk worden ervaren.
Als de klachten van verstopping langer dan twee weken aanhouden is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Neem altijd contact met de huisarts op als je naast verstopping ook bloed bij de ontlasting hebt of als je hoge koorts hebt.
Iemand die normaal gesproken een keer per dag ontlasting heeft, heeft obstipatie als er drie dagen geen ontlasting is geweest. Iemand die normaal maar eens in de drie dagen ontlasting heeft, heeft pas obstipatie als er een week geen ontlasting is geweest. Soms hebben mensen met obstipatie last van diarree.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.
Onoplosbare vezels eten
Zij houden vocht vast in de darm en zorgen ervoor dat hij beter beweegt, zodat de ontlasting zachter wordt. Je vindt onoplosbare vezels in volkorenproducten, groenten, fruit, peulvruchten en aardappelen. Dertig gram vezels per dag is een haalbare richtlijn.
Ontlasting die in de endeldarm blijft zitten – een ledigingsstoornis – kan komen door een verzakking van de endeldarm. Uw ontlasting kan door de verzakking moeilijker uit het laatste stuk van de darm komen. Als er altijd wat achterblijft in de endeldarm, voelt u constant aandrang.
Eet volkorengranen.
Dus zilvervliesrijst, volkoren pasta, quinoa, volkoren couscous, volkoren brood, roggebrood. Eet rustig en kauw uw eten goed, dit stimuleert de spijsvertering! Drink veel: minstens 2 liter per dag. Vocht zorgt dat uw darmen goed kunnen functioneren en maken dat de ontlasting soepel verloopt.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Als je regelmatig olijfolie inneemt, of gewoon gebruikt bij het bereiden van de maaltijd, is het risico op een verstopping heel erg klein. Als je last hebt van obstipatie, neem dan een eetlepel pure olijfolie, en in een mum van tijd merk je dat je ontlasting op gang komt.
Alarmsignalen zijn klachten die kunnen wijzen op een ernstige ziekte. Als je last hebt van één of meerdere alarmsignalen, dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan inschatten of verder onderzoek nodig is.
Het algemene advies is dat je weer mag beginnen met sporten (nog niet hardlopen!) na zes weken, als je een vaginale bevalling hebt gehad. Voor hardlopen na een keizersnede geldt acht weken.
Meteen na de bevalling verlies je ongeveer 5 kilogram. Dit gewicht bestaat uit de baby, het vruchtwater, de placenta en bloed. Het extra gewicht dat je vervolgens nog meedraagt, is opgestapeld lichaamsvocht en extra vet. Tijdens de weken na de bevalling zal je lichaam zich vanzelf stabiliseren.
Hoeveel bloedverlies is normaal na de bevalling? Tot 500 ml bloedverlies is heel normaal. Tussen de 500 en 1000 ml spreken we van ruim bloedverlies en boven de 1000 ml is echt overmatig bloedverlies.
Je kunt de verzakking vaak zien of voelen als een uitpuiling van de vaginawand naar buiten, in de vorm van een ronde bol. Welke klachten kunt u hebben bij een darmverzakking? U kunt door deze verzakking last hebben van een balgevoel tussen de benen. Fietsen en lopen kan daardoor vervelend zijn.
Gember bevordert de spijsvertering, helpt bij een opgeblazen gevoel en werkt positief voor de stoelgang. Althans, daar staat het om bekend. Ook zou het de bloedcirculatie verbeteren en zorgen voor meer speekselaanmaak om voedsel beter te verteren.
Kamile is ondersteunend voor de spijsvertering. Het is een kruid wat helpt bij verstopping, winderigheid en buikkrampen. Daarnaast werkt kamille ontstekingsremmend.