Trombose is een aandoening waarmee door vele technologieën inmiddels goed valt te leven. Echter zijn er beperkingen waarmee rekening gehouden moet worden. Denk hierbij aan sporten, vakanties en verre reizen, maar ook ingrepen en zwangerschap.
Trombose kan in principe in elke ader in het lichaam optreden. Wanneer een bloedpropje in een bloedvat in de hersenen, het hart of een slagader blijft steken, kan dit levensgevaarlijk zijn. We noemen een aantal symptomen waarbij het van groot belang is direct de huisarts of 112 te bellen.
Door bloed verdunnende medicijnen wordt de trombose niet erger en voorkomt dat een stolsel in uw longen kan komen en u een longembolie krijgt. Uw lichaam krijgt de kans om het stolsel af te breken of in te kapselen. Dit duurt ongeveer drie maanden. Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar.
De klachten beginnen meestal kort na de trombose. Maar het kan ook een paar maanden duren. Meestal krijgt u last binnen een jaar na de trombose. Soms gaan de klachten niet meer over.
Draag vooral elke dag uw steunkous(en). Sta niet te lang stil, vermijd zwaar tillen. Sporten mag, meestal met steunkous(en). Wandelen, fietsen, (hard) lopen en zwemmen zijn gezonde sporten, ook als u een trombosebeen heeft gehad.
Dit is gevaarlijk, omdat het de bloeddoorstroming belemmert of blokkeert. Trombose kan in alle bloedvaten ontstaan en leiden tot ernstige, blijvende klachten en zelfs tot overlijden.
een vrij snel optredende zwelling van één been. een zwaar gevoel of pijn in het been. een rode of juist blauwachtige verkleuring van het been.
Trombose in uw been kan deze klachten geven: Uw kuit kan dik worden en gaan glanzen. Uw been gaat pijn doen. Uw been wordt vaak ook warm.
Bloed kan inwendig stollen door een storing in het stollingsmechanisme, dit heet trombose. Dan stolt er bloed zonder dat u een wondje heeft. Vaak is er een bloedpropje aanwezig in uw lichaam waar u niks van merkt, doordat het lichaam het bloedpropje vanzelf oplost.
Een trombose in een slagader van de hersenen leidt tot een TIA of een levensbedreigend herseninfarct. Het achterliggende deel van de hersenen krijgt door het afsluitende stolsel te weinig zuurstof en er ontstaan uitvalsverschijnselen. Als de afsluiting te lang duurt, kan het hersenweefsel afsterven.
Trombose in de beenslagaderen
De spieren in uw benen ontvangen dan minder bloed en dus minder zuurstof. Tijdens het lopen ervaart u een stekende pijn, welke overgaat als u stilstaat.
Kans op nieuwe trombose
Er is 1 groep patiënten bij wie het vaker voorkomt dat er nieuwe trombose ontstaat tijdens behandeling met antistollingsmiddelen: patiënten met kanker. Bij hen is de kans op nieuwe trombose 5-15% tijdens de eerste 3-6 maanden van de behandeling.
Leefregels bij trombose
U mag, op geleide van uw klachten, uw activiteiten hervatten. Het is verstandig daarbij goed naar uw lichaam te luisteren en activiteiten stapsgewijs uit te breiden. Vermijd langdurig stilzitten of stilstaan. Beweeg minimaal 30 minuten per dag.
De behandeling duurt ongeveer drie maanden. Als je een antitrombine-, proteïne C- of proteïne S- deficiëntie hebt, idiopatische trombose of vaker dan één keer trombose hebt gehad, is het verstandig de medicijnen langere tijd te gebruiken.
Tijdens kantooruren neemt u contact op met de polikliniek Inwendige geneeskunde en zo nodig de trombosedienst. Bij spoed neemt u buiten kantooruren contact op met de Spoedeisende Hulp.
Bij het vermoeden van trombose, zal er een echo van de bloedvaten worden gemaakt. Bij het vermoeden van een longembolie, wordt er meestal een CT-scan van de bloedvaten van de longen gemaakt. Hierbij wordt contrastvloeistof met jodium gebruikt.
Op een CT-scan kan een arts duidelijk zien of er een trombose in het been, arm of longen zit. Dit heet ook wel CT-flebografie. De arts spuit dan contrastvloeistof in en maakt vervolgens een CT-scan van uw aders. Een CT-scan is ook mogelijk om stolsels op te sporen in de longaderen.
Naast voldoende drinken is het belangrijk om regelmatig even te bewegen, zodat de bloedstroom gestimuleerd wordt. Dit kan door een klein stukje te lopen of door de voeten en benen te buigen, te strekken en er rondjes mee te draaien. Tijdens lange vliegreizen is het aan te bevelen om compressiekousen te dragen.
Door problemen met de doorbloeding kunnen in het been de vaten verstoppen en kunt u veel pijn en wondjes krijgen. In zo'n situatie kan de vaatchirurg besluiten dat een amputatie nodig is.
Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Trombose in de aders komt het meeste voor in de benen, een trombosebeen. Als een stolsel losschiet, kan dit leiden tot een longembolie.
Was u gewend om te sporten, dan kunt u dit blijven doen, meestal met steunkous(en). Wandelen, fietsen, (hard) lopen en zwemmen zijn goede sporten, ook als u een trombosebeen heeft gehad.
Als je trombose hebt, krijg je medicijnen die zorgen dat je bloed minder snel stolt. Dit noemen we antistollingsmiddelen of bloedverdunners. Deze medicijnen voorkomen dat trombose ontstaat of dat bloedstolsels groter worden. Ze ruimen de stolsels niet op.
Verschillende oorzaken
Het ontstaan van trombose kan aan de kwaliteit van het bloedvat liggen. Denk bijvoorbeeld aan slagaderverkalking. Maar ook een te trage bloedsomloop kan ertoe bijdragen. Zoals tijdens langdurige bedrust, bijvoorbeeld na een operatie.