Gebruik voor het oliebollen bakken een neutrale olie, zoals zonnebloemolie, arachide olie of slaolie. Gebruik geen frituurvet. Dit vet wordt hard tijdens het afkoelen, waardoor er een wit laagje rondom de oliebollen komt. Ze smaken hierdoor minder lekker.
Een perfecte oliebol is bolvormig zonder droge stekels en heeft een mooie goudbruine, regelmatige kleur. Ook vanbinnen moet de oliebol er natuurlijk mooi uitzien. We zien dan het liefst een open, honinggraatachtige structuur met veerkracht.
Gebruik 'onbehandelde bloem'; dat is een bloem zonder toevoeging van ascorbinezuur. Hierdoor wordt het beslag minder snel koppig en taai. Dit is belangrijk voor het model van de oliebol zowel bij machinaal als handmatig vormen.
Antwoord: Gebruik een ijsbollentang om mooie ronde oliebollen te maken. Dip de ijsbollentang na elke oliebol even in de olie, hierdoor glijdt het oliebollenbeslag heel makkelijk uit de tang. Maak de oijsbolletjestang na een serie oliebollen bakken schoon met water.
“De temperatuur van de olie moet tussen de 175 en 180 graden zijn,” vertelt Christiaan. “Bij een hogere temperatuur zullen de oliebollen te donker worden en van binnen niet gaar zijn. En bij een lagere temperatuur duurt het te lang voordat de oliebollen gaar zijn en gaan ze zich volzuigen met vet.”
Gebruik voor het oliebollen bakken een neutrale olie, zoals zonnebloemolie, arachide olie of slaolie. Gebruik geen frituurvet. Dit vet wordt hard tijdens het afkoelen, waardoor er een wit laagje rondom de oliebollen komt. Ze smaken hierdoor minder lekker.
In de oven of magnetron
Onze voorkeur gaat uit naar de oven, hierdoor krijgt de bol weer een krokant korstje. Dus, oliebollen in een voorverwarmde oven op 145 graden Celsius voor 5 minuutjes of opwarmen in de magnetron: 2 minuten op 850 watt.
Zorg ervoor dat het oliebollenbeslag niet op de tocht staat. Laat het beslag niet te lang rijzen. Te lang rijzen zorgt ervoor dat het oliebollenbeslag te luchtig wordt.
En natuurlijk moet de oliebol gaar zijn. Criteria voor een perfecte oliebol: De structuur van de oliebol moet regelmatig en iets open zijn, maar ook voldoende veerkracht hebben. Bij het licht inknijpen van de oliebol mag er nagenoeg geen olie naar boven komen.
Roer het geheel met een pollepel of een mixer met deeghaken tot een glad beslag. Laat het beslag in de kom, afgedekt met plastic, ca. 45 min. rijzen bij kamertemperatuur.
Wil je de oliebollen van oud & nieuw nog wat dagen bewaren? Geen probleem, volgens het Voedingscentrum kan je gebakken oliebollen tot twee dagen in de koelkast bewaren. Je hoeft dus echt niet die hele schaal in een keer op te eten. Wel is het belangrijk dat je de bollen goed lichtdicht verpakt.
Maak het beslag een avond van tevoren en zet het dan de hele nacht in de keuken. Oudejaarsochtend kun je vroeg beginnen met bakken. Het beslag is dan goed gerezen en het is niet te snel gegaan. Het is beter om het langzaam te laten rijzen.
Om te zorgen dat de oliebollen niet te vet worden, doe ik een klein beetje boter door het beslag. De boter stoot de olie af waardoor ze dus niet te vet worden.
1 Bier maakt je beslag luchtiger
Het koolzuur en de gist in het bier maken een pannenkoeken-, wafel– of beignetbeslag op natuurlijke wijze luchtiger. Vervang gewoon de helft van de melk of het water in een recept door bier en roer dat voorzichtig door de rest van de ingrediënten.
Als je wil zien of je olie helemaal klaar is om je vlees, vis of groenten van 'n heerlijk korstje te voorzien, gooi dan eens een rijstkorrel in de pan. Bij de juiste temperatuur (dat is rond de 180°C) zal het korreltje naar de oppervlakte komen en beginnen garen.
1 Een bol met krenten is de officiële oliebol: fabel
"Van oudsher is een oliebol zonder krenten. Later, toen mensen meer geld hadden, werd dit aan het recept toegevoegd", aldus Theo Spil, eigenaar van bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater. Die versie met krenten bevalt nog steeds, zegt Muller.
Oliebollen opwarmen
Opwarmen kan het beste in de oven, want dan krijgt de bol zijn krokante jasje weer terug. Doe de bollen 5 minuten in een voorverwarmde oven op 145 graden en ze zijn weer zo goed als nieuw. In de magnetron opwarmen kan ook, maar de kans is dan wel klein dat de buitenkant krokant is.
Ca. 5 minuten. Doe het beslag in de olie met bijvoorbeeld een ijslepel. Bak de oliebollen dan 3 minuten en draai ze om, bak ze nu nog plus minus 2 minuten.
Dompel een ijsboltang of lepel even in de hete olie en schep hiermee een bolletje uit het gerezen deeg. Laat de bol voorzichtig in de olie glijden. Het deeg zakt naar beneden, maar komt als het gaar wordt bovendrijven. Bak zo 4-5 oliebollen tegelijk.
Dan is er een grote kans dat het water te koud of te warm was. Dit heeft invloed op het gist, waardoor het oliebollen beslag niet gaat rijzen. DIt probleem kan je heel gemakkelijk oplossen. Verwarm je oven op 50℃ en zet je oven vervolgens weer uit.
Waarom wordt geadviseerd een natte theedoek op de kom te leggen waarin brooddeeg rijst? Gist in brooddeeg heeft onder andere vocht nodig om te kunnen groeien. Als je geen vochtige theedoek over de kom legt, wordt de bovenkant van het deeg droger en harder. Het deeg rijst dan minder goed.
Maak het beslag niet alvast een dag van tevoren. Dan blijft het rijzen en wordt het te luchtig.
Vandaag de oliebol: een zeer oude traditie! Geloof het of niet, maar al bij de Bataven en de Friezen, aan het begin van de Christelijke jaartelling, werden aan het einde van het jaar bollen gebakken die te vergelijken zijn met de oliebol. Tijdens het Joelfeest werd voedsel geofferd om de goden tevreden te stellen.
Bakken in de bijkeuken, garage of tuin
Dan is het een overweging om de oliebollen ergens anders te bakken. Een bijkeuken of garage zijn een goede optie, maar ook buiten bakken is een mogelijkheid. Wel dient u er rekening mee te houden dat het kan regenen, sneeuwen of erg koud kan zijn.
8 oliebollen
Er gaan ieder jaar weer meer dan 100 miljoen oliebollen over de toonbank en dan maakt een groot deel van de Nederlanders ze ook nog eens zelf met oud en nieuw. Kortom: iedere Nederlander eet gemiddeld 8 oliebollen per persoon per jaar.