"In principe kun je elk fruit voor of na het sporten eten, zolang het maar goed gerijpt is. Hoe rijper, hoe beter. De absolute favoriet voor veel sporters is toch wel de banaan, omdat deze veel enkelvoudige koolhydraten levert. Deze koolhydraten worden snel opgenomen en geven daarom snel energie.
Het beste fruit dat je kunt eten voor fitness of andere sporten is een banaan. Bananen bevatten namelijk veel energie en ook belangrijke mineralen als magnesium en kalium.
Om dat herstelproces te bevorderen, kan je na je work-out eiwitten consumeren. Want eiwitten ondersteunen een snel herstel van de spieren na training. De richtlijnen spreken van 20 tot 25 gram eiwitten na het sporten. Eiwitten vind je in eiwitrijke voeding zoals kip, vis, eieren, bonen of peulvruchten.
Een banaan, een stuk mango of wat druiven worden snel verteerd en zorgen voor extra energie. Ook watermeloen is een goede vrucht om te eten voor je workout, hierin zit namelijk veel kalium en vitamine B6. Deze voedingsstoffen helpen bij het voorkomen van spierpijn.
Fruit en eieren eten na het sporten
Er zijn diverse producten die je na het sporten kunt eten waardoor jouw spieren weer snel de oude zijn én die je energielevel opkrikken. Fruit bijvoorbeeld, een appel of een banaan. Deze kun je gewoon uit het vuistje eten of verwerken in een frisse smoothie.
Gezonde koolhydraten, zoals fruit, groenten, bladgroenten en volkorengranen zijn de beste glycogeenbronnen. Cohen zegt dat je ongeveer 1 gram gezonde koolhydraten per kilo lichaamsgewicht wilt nuttigen, het liefst binnen een uur na je work-out. Een fruitrijke smoothie geeft je al snel wat je nodig hebt.
Daarom is het belangrijk om na het hardlopen vooral koolhydraten te consumeren. Want koolhydraten worden in de spieren opgeslagen als glycogeen en dragen bij tot het herstel van de normale werking van de spieren na intensieve en/of langdurige lichaamsbeweging.
Denk aan kersen, blauwe bessen en cranberry. In deze vruchten zitten antioxidanten, die voor een zogenaamde ontstekingsremmende werking zorgen. En dat zorgt uiteindelijk voor minder spierpijn!
Na het sporten is het advies om binnen 2 uur na de inspanning 20 tot 40 gram eiwit te eten of drinken. Waarvan ongeveer 8 tot 10 gram aan essentiële aminozuren, met daarbij 2 tot 3 gram aan leucine. Leucine zit bijvoorbeeld in melk, kwark, ei en kaas. Leucine speelt een belangrijke rol bij het herstel van spiermassa.
Bij eiwitrijk voedsel kun je denken aan dierlijke eiwitten als kip, biefstuk, zalm, tonijn (in blik op water), zuivel (kwark) en eieren. Ook plantaardige eiwitten als bonen (bruine, kidney en soja), noten en zaden zullen zorgen voor een efficiënter spierherstel.
Zonder ontbijt heeft je lichaam minder brandstofvoorraden waardoor je lichaam de intensiteit van de training misschien niet aankan. Hierdoor zou je uiteindelijk zelfs minder calorieën kunnen verbranden dan wanneer je wel gewoon ontbijt.
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
Doordat bananen kalium bevatten, helpen ze je spieren en zenuwen te herstellen na de inspanning. Vergeet ook zeker niet voldoende water te drinken en voeding met eiwitten te eten. Combineer je portie banaan na het sporten met een portie kwark en noten of maak er een smoothie van met yoghurt.
Wie 's avonds intensief gesport heeft en nadien een hongertje voelt opkomen, kiest beter niet voor een zware maaltijd. Dan is een portie kwark met bananen en noten de ideale oplossing. Kwark is rijk aan eiwitten en de koolhydraten in de banaan vullen je energievoorraad weer aan.
Kiwi's hebben een lage glycemische index waardoor het tijdens het sporten geleidelijk vrijkomende energie geeft. Voorafgaand aan de training kan de kiwi door de samenstelling een perfect aanvulling zijn voor jou als sporter.
Pindakaas kan je heel goed helpen bij het sporten. Het onderdrukt namelijk de honger, helpt bij de vetverbranding en is perfect voor het opbouwen van spieren. Helemaal deze variant met extra eiwitten.
Het eten van voldoende eiwitten is nodig om je spieren op peil te houden en het groeiproces goed te laten verlopen. Eiwitten zitten in voeding als vlees, vis, zuivel en natuurlijk eieren, maar ook in noten, peulvruchten en granen.
Spiergroei gebeurt voornamelijk via spiervezel hypertrofie, wat simpelweg een vergroting van het volume is van de bestaande spiervezels, nog specifieker: spiercellen, zonder dat er spiercellen bijkomen. De spiergroei ontstaat dus wanneer er eiwitten worden toegevoegd aan de spiervezels.
Eiwitten zorgen voor spieropbouw en spierherstel en zijn onmisbaar als je veel sport. Je hebt verschillende eiwitten; whey, caseïne, soja en plantaardige eiwitten. Onlangs heb ik nog een lesje “whey of caseïne” gegeven.
Eiwitten helpen je spieren te herstellen. Griekse yoghurt (naturel) bevat meer eiwitten dan gewone yoghurt, minder suikers dan yoghurt met een smaakje en is een makkelijke snack voor na het hardlopen.
Na een nacht vasten van zo'n 8-12 uur zijn de koolhydraatreserves (glycogeen) laag en gaat het lichaam een andere manier vinden om aan energie te komen. Het lichaam gaat dan over op de vetverbranding. Het klopt dus dat als je gaat sporten op een nuchtere maag, je meer vet verbrandt dan wanneer je wel hebt ontbeten.
Tips voor eiwitten voor en na sporten:
Kwark, yoghurt en melk zijn een goed idee want ze bevatten veel van de aminozuren leucine, iso-leucine en valine die extra helpen bij de spieraanmaak. Neem bij elke maaltijd ongeveer 20-25 gram eiwit.