Voor sommige organen en weefsels is het nodig dat u nuchter bent, om deze met behulp van echografie goed in beeld te kunnen brengen. Darmgassen kunnen bijvoorbeeld het echobeeld ernstig belemmeren.
Echo bovenbuik
Op de dag vóór het onderzoek mag u vanaf 24.00 uur 's avonds niet meer eten, drinken, snoepen, kauwgom kauwen en roken tot na het onderzoek. De medicijnen die u op doktersvoorschrift gebruikt, mag u gewoon met een beetje water innemen.
Meestal hoeft u niets bijzonders te doen voordat u een echo krijgt. Soms moet u van tevoren water drinken, zodat uw blaas vol is. Soms mag u juist helemaal niets eten of drinken (nuchter zijn). U hoort van tevoren wat u moet doen.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Met een echografie van de hele buik kunnen zowel de organen in de bovenbuik (zoals de lever, galblaas en nieren) als de organen in de onderbuik (zoals de blaas, baarmoeder en eierstokken) zichtbaar worden gemaakt. Dit onderzoek wordt onder andere verricht bij laboratoriumafwijkingen of buikklachten.
U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt binnen 3 werkdagen terecht bij uw behandelend arts. Die bespreekt de uitslag met u.
De echografie maakt uw lever, galwegen en alvleesklier zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts een mogelijke tumor zien. Bij een echo ligt u op een onderzoeksbank. De arts smeert een gel op uw huid en beweegt het echo-apparaat over de ingesmeerde huid.
Met een echografie zien we weefsels en organen in beelden op een monitor. We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft, zoals een abces, een verwijd bloedvat, een bloeding, een goed- of kwaadaardige tumoren, een gal- en niersteen en een ontsteking.
Wat is Echo-endoscopie van slokdarm/maag/duodenum en/of alvleesklier? Een Echo-Endo is een onderzoek met een endoscoop met aan het uiteinde een echoapparaat waardoor met geluidsgolven de wand en omliggende weefsels van de slokdarm, maag, twaalfvingerige darm en/of alvleesklier zichtbaar gemaakt kunnen worden.
Dit is nodig voor een goede geleiding van de geluidsgolven. Geluidgolven kunnen namelijk niet door lucht heen dringen. Dit betekent ook dat lichaamsdelen die veel lucht bevatten, niet goed te zien zijn met een echo. De geluidsgolven kunnen ook niet door bot heen.
De arts beweegt met een zogenaamde echosensor over de gel. De echosensor zendt geluidsgolven uit die worden terug-gekaatst door de organen en weefsels. De sensor vangt deze echo's op en stuurt ze naar de computer, die er een beeld van maakt. Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer 15 minuten.
Het ontstaan van levervlekken gezicht en handen
Officieel worden levervlekken Lentigo solaris of Lentigo senilis genoemd en het zijn goedaardige, lichtbruine vlekjes. Deze gepigmenteerde vlekken zijn het gevolg van schade door de zon en het komt vooral bij mensen van middelbare leeftijd en met een bleke huid voor.
Bij een echografie worden inwendige organen zoals de galblaas, lever, nieren en blaas zichtbaar gemaakt met geluidsgolven. Deze geluidsgolven hebben een zodanig hoge frequentie, dat ze niet hoorbaar zijn. Daarom wordt dit onderzoek ook wel een “ultrageluidsonderzoek” genoemd.
Om de geluidsgolven goed te geleiden, smeert de laborant(e) eerst wat gel op uw buik. Dit voelt koud en glibberig aan. De laborant(e) wrijft met een apparaat over uw buik. Dit apparaat zendt geluidsgolven uit, die in de buik weerkaatsen (de echo) en vervolgens worden opgevangen om in een beeld te worden omgezet.
De gangbare regel is dat u niet meer mag eten vanaf middernacht als uw operatie gepland is voor de volgende ochtend. Drinken van water, koffie en thee zonder melk, niet-koolzuurhoudende vloeistoffen en energiedranken, en ook fruitsap zonder pulp (bijv. appelsap) mag tot 2 uur vóór de start van de anesthesie.
Waarom is het nodig om voor sommige onderzoeken nuchter en/of met een volle blaas te komen? Voor sommige organen en weefsels is het nodig dat u nuchter bent, om deze met behulp van echografie goed in beeld te kunnen brengen. Darmgassen kunnen bijvoorbeeld het echobeeld ernstig belemmeren.
Met een echo kan de arts uitzaaiingen in de lever bekijken.
Meestal krijg je een CT-scan, om te kijken of er uitzaaiingen in de lever zijn. Als de arts de uitzaaiingen beter wil bekijken, kan hij of zij bijvoorbeeld een echo van de lever maken.
Uw voorbereiding voor de echografie
U mag hier uiteraard van afwijken als u het gevoel heeft dat de blaas te vol of juist niet vol genoeg is. Als richtlijn kunt u een uur voor aanvang van het onderzoek 0,75 tot 1 liter helder vocht drinken (water, thee of limonade).
Dit doen we onder andere met echografie. De beelden van een echo geven je direct een beeld over hoe je lijf rondom de hernia beweegt. Aan de hand daarvan vindt de opbouw plaats in de vorm van training van mobiliteit, kracht en uithoudingsvermogen.
Het grote voordeel van echografie is dat er geen straling aan te pas komt. Het kan dus altijd gebruikt worden, ook tijdens de zwangerschap. Een nadeel is dat het beeld niet altijd even duidelijk is. Soms is het onderzoek ook wat gevoelig wanneer de arts met de sonde over een pijnlijke plaats gaat.
Kleurendoppleronderzoek laat de bloedstroom met kleuren zien. Alle bloed dat op het scherm naar boven stroomt is rood en alles wat naar beneden stroomt is blauw. Lichtere kleuren geven een snellere stroomsnelheid aan. Met kleurendoppler kunnen we lekkages, vernauwingen of afwijkende verbindingen (shunts) vaststellen.
Een aanval van acute alvleesklierontsteking kenmerkt zich vooral door hevige pijn boven in de buik. De pijn kan uitstralen naar de rug, linkerzij of linkerschouder. De pijn verergert meestal na een maaltijd. Ook koorts en een oppervlakkige en snelle ademhaling zijn veel voorkomende klachten.
Hoe kun je het herkennen? Vooral maag-darmklachten staan op de voorgrond: buikpijn na de maaltijd, vettige, stinkende diarree en een opgeblazen gevoel. Soms kun je vetdruppeltjes zien bovenop de stoelgang. Omdat ze niet oplossen in water komen ze bovendrijven in de wc-pot.
Bij acute alvleesklier treedt plotseling hevige buikpijn op. De pijn kan uitstralen naar de linkerzij, schouder en rug. Ook koorts en een snelle ademhaling zijn veel voorkomende klachten, net zoals misselijkheid en braken. Na een maaltijd nemen de klachten vaak toe.