Kamile is ondersteunend voor de spijsvertering. Het is een kruid wat helpt bij verstopping, winderigheid en buikkrampen. Daarnaast werkt kamille ontstekingsremmend.
Gember bevordert de spijsvertering, helpt bij een opgeblazen gevoel en werkt positief voor de stoelgang. Althans, daar staat het om bekend. Ook zou het de bloedcirculatie verbeteren en zorgen voor meer speekselaanmaak om voedsel beter te verteren.
Theesoorten met lapacho (ook wel pau d'arco genoemd), cayennepeper of ingrediënten zoals komijnzaad, gember en kurkuma bevorderen de natuurlijke stoelgang; theemelanges met (een deel van) deze ingrediënten zijn dus echt natuurlijke stoelgangthee. Het is bekend dat cafeïne de stoelgang ook bevordert.
Kamillethee ondersteunt de spijsvertering en helpt bij buikkrampen en spijsverteringsproblemen als obstipatie, diarree en winderigheid.
Teveel groene of witte thee, met name bij een lege maag laxerend werken. Cafeïne: Elke theetype bevat cafeïne. Mensen die gevoelig hiervoor zijn kan het best thee in de avonduren vermijden.
Onoplosbare vezels eten
Zij houden vocht vast in de darm en zorgen ervoor dat hij beter beweegt, zodat de ontlasting zachter wordt. Je vindt onoplosbare vezels in volkorenproducten, groenten, fruit, peulvruchten en aardappelen. Dertig gram vezels per dag is een haalbare richtlijn.
Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Zorg ervoor dat je iedere dag ten minste een halfuur matig tot intensief beweegt. Drie keer tien minuten of twee keer een kwartier mag ook. Ga bijvoorbeeld wandelen, lopen, fietsen, zwemmen of tuinieren. Dit zet de darmen in beweging waardoor de ontlasting beter op gang komt.
Mensen met verstoppingsklachten zijn vaak fervente koffie-, thee- en alkoholdrinkers en consumeren daarnaast ook met graagte zoete frisdranken. Juist deze dranken veroorzaken mede een verstopping van de darm en dienen dus niet gebruikt te worden.
Water, koffie en thee zijn een goede keuze. Omdat vezels vocht binden, kunnen ze namelijk alleen goed hun werk doen als je ook voldoende drinkt. Drink je te weinig, dan kan dat zorgen voor harde en droge ontlasting.
Natuurlijke stoelgang thee bij een moeizame stoelgang
Ieder doosje bevat 20 zakjes thee wat goed is voor 20 dagen. De natuurlijke ingrediënten dragen bij aan een vlottere stoelgang door in te werken om de bewegingen in het maag- en darmkanaal.
Constipatie is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen. Wat kun je doen om verstopping te voorkomen? Veel vezels eten. Ook is veel water drinken belangrijk – op die manier krijg je je stoelgang makkelijker op gang.
Hoe meer water je drinkt, hoe makkelijker je darmen voedingsstoffen opnemen en transporteren. Kies voor mineraalwater met een lage graad van mineralisatie. Dat is het beste voor je nieren en je darmen. Naast veel water drinken, eet je best ook voldoende vezels om verstopping tegen te gaan.
Aanbevolen consumptie:
3 keer per dag 1 kopje thee bereiden uit 1 theezakje per 200 ml water. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet overschrijden (3 zakjes). Niet gebruiken bij darmaandoeningen, appendicitis, maar ook bij hartaandoeningen en uitdroging van het lichaam.
Gewone ontbijtkoek bevat weinig voedingsvezels en heeft zeker geen laxerende werking. Het aantal vezels in ontbijtkoek is ongeveer gelijk aan het aantal vezels in witbrood. Voedingsvezels stimuleren de darmbeweging en werken bovendien als een soort spons. Ze nemen vocht op, waardoor de ontlasting soepel wordt.
In plaats van lijnzaadolie kun je ook kokosolie, MCT-olie (supermarkt) of olijfolie gebruiken. Vaak werkt het snel, maar bij sommigen duurt het wel even, tot soms zo'n zes uur na het innemen van de olie.
In bananen zitten veel vezels: per stuk zo'n 3 gram. Ter vergelijking, in een appel zit 2,5 gram vezels en in een mandarijn 0,5 gram vezels. Door de vezels gaan bananen, in combinatie met voldoende vocht, verstopping juist tegen. Voor een goede stoelgang kun je dus met een gerust hart een lekkere banaan opeten!
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Macrogol houdt water in de darm vast, waardoor uw poep zachter wordt. Hierdoor kunt u makkelijker naar het toilet. Bij verstopping en om de darm leeg te maken voor een darmonderzoek of operatie (darmspoeling). Soms bij prikkelbaredarmsyndroom met verstopping.
Als je last hebt van je darmen, kun je moeite krijgen met je stoelgang. Poepen gaat moeilijk en misschien heb je uiteindelijk zelfs last van een verstopping. Het kan ook zo zijn dat je juist dunne ontlasting hebt. Het eten van sommige yoghurt kan dan helpen.
Eet volkorengranen.
Dus zilvervliesrijst, volkoren pasta, quinoa, volkoren couscous, volkoren brood, roggebrood. Eet rustig en kauw uw eten goed, dit stimuleert de spijsvertering! Drink veel: minstens 2 liter per dag. Vocht zorgt dat uw darmen goed kunnen functioneren en maken dat de ontlasting soepel verloopt.
Als je regelmatig olijfolie inneemt, of gewoon gebruikt bij het bereiden van de maaltijd, is het risico op een verstopping heel erg klein. Als je last hebt van obstipatie, neem dan een eetlepel pure olijfolie, en in een mum van tijd merk je dat je ontlasting op gang komt.
Hoe komt dit? Koffie heeft een licht laxerende werking, wat voornamelijk komt door cafeïne. Cafeïne stimuleert de peristaltiek. Dit is de knijpende beweging die ervoor zorgt dat voedsel vooruit wordt geduwd in het maag-darmstelsel of urine in de ureter.