Door een combinatie van negatieve factoren (stress, burn-out, overspannenheid, depressie, angst) kan extern geluid systematisch steeds meer een bron van irritatie worden en uiteindelijk leiden tot
Wanneer u erg veel last heeft van harde geluiden en u merkt dat dit uw dagelijks leven begint te beheersen is het belangrijk om een afspraak te maken bij de KNO-arts. Deze kan dan onderzoeken of er sprake is van overgevoeligheid voor geluiden, onderliggende oorzaken uitsluiten en eventueel een behandeling starten.
Zolang de klachten niet al te veel ontregelen, kan iemand proberen om het geluid weg te filteren, bijvoorbeeld door een koptelefoon te dragen of zelf een tegengeluid te maken. Zo verleg je de aandacht enigszins.
Dan kan het zijn dat u Misofonie heeft. Misofonie is een vorm van verminderde geluidstolerantie. Misofonie betekent letterlijk 'haat tegen geluid'. Bij mensen met Misofonie treden gevoelens van woede en walging op bij het horen van bepaalde, meestal door mensen geproduceerde, geluiden.
De meest voorkomende oorzaken van overgevoeligheid voor geluid, ook wel hyperacusis, genoemd zijn: Gehoorverlies. Whiplash, trauma aan het hoofd. Akoestisch trauma door bijvoorbeeld explosieven (vuurwerk) of impulsgeluiden zoals een schot van een geweer.
Als normale omgevingsgeluiden niet of nauwelijks te verdragen zijn, dan heb je mogelijk hyperacusis. Als je merkt dat je (geleidelijk of plotseling) overgevoelig bent geworden voor geluid of voor bepaalde geluiden, raadpleeg dan je huisarts voor een eerste controle.
Hyperacusis kunt u niet genezen. Het is een symptoom en kan hierdoor samen met de aandoening verdwijnen. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij chronische oorpijn. Medisch is er nog niets te doen aan deze overgevoeligheid voor geluid.
Misofonie valt voorlopig niet te genezen, maar een passende therapie kan het vergemakkelijken om met het ziektebeeld om te gaan en de levenskwaliteit te behouden.
En niet alleen voor de patiënt, maar ook voor mensen in de omgeving van een patiënt kan misofonie vervelend zijn. Misofonie kan chronisch worden, maar de aandoening kan ook verminderen. Tot nu toe is het AMC het enige behandelcentrum. Daar werken onderzoekers hard aan het evalueren en optimaliseren van de behandeling.
Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!
Hoogsensitieven voelen zich vaak anders. Ze hebben een hekel aan drukte, zijn gevoelig voor sterke geuren of geluiden en kunnen flink van hun stuk gebracht worden door veranderingen in hun leven. Als kind werden ze vaak verlegen of gevoelig genoemd.
Voor gemiddelde demping zijn er Alpine PartyPlug oordopjes. Voor hogere demping zijn er Alpine SleepDeep oordopjes. En voor kinderen zijn er Pluggies Kids oordopjes en Alpine Muffy oorkappen (€22,95). Oorkappen zijn ook handig voor meer concentratie op school.
Op dit moment is het AMC in Amsterdam de enige plek in Nederland waar een (experimentele) behandeling voor mensen met misofonie wordt aangeboden. Deze behandeling bestaat uit technieken uit de cognitieve gedragstherapie en psychomotorische therapie.
Plaats kussens op de bank, hang gordijnen op en leg tapijten op de vloer. Vul de kasten met accessoires om geluid in te perken. Ook schilderijen aan de muren en (grote) planten zijn geluidsdempers. Een optie is ook om akoestische wandpanelen te plaatsen.
Wat is de oorzaak van misofonie? Waarom misofonie precies ontstaat is nog onduidelijk. Het lijkt er wel op dat misofonie vaak ontstaat op jonge leeftijd, aan het begin van de puberteit. Bij misofonie wordt in het brein een koppeling gemaakt tussen het geluid en de negatieve gevoelens.
Misofonie is geen officieel erkende psychische stoornis
Misofonie is een cluster van symptomen waarbij specifieke geluiden extreme gevoelens van woede, walging of haat bij de persoon opwekken. Meestal gaat het om onschuldige geluiden van anderen mensen, zoals smakken, neus ophalen of kraken met een zak chips.
Ook over de oorzaken van misofonie is niet veel bekend. Vermoed wordt dat misofonie aan het begin van de puberteit ontstaat, ongeveer tussen het achtste en twaalfde levensjaar. Veel misofoniepatiënten noemen als mogelijke oorzaak herinneringen uit de jeugd van bijvoorbeeld smakkende gezinsleden.
Misofonie, letterlijk 'haat tegen geluid', is een zeldzame psychiatrische aandoening.
Hyperacusis is overgevoeligheid voor externe geluiden. Het is, net als tinnitus, geen ziekte maar een symptoom, een gevolg van verstoring van de normale geluidswaarneming. Hyperacusis kan voorkomen in combinatie met tinnitus.
Ontstaan of aangeboren
Hoe de verstoorde werking in de hersenen is ontstaan of dit aangeboren is of dat het juist een resultaat is van een voortdurende geconditioneerde respons waardoor op den duur veranderingen in de hersenen hebben plaatsgevonden laat het onderzoek niet zien.
Bij de ziekte van Ménière heb je opeens heftige aanvallen van duizeligheid. Je hoort dan ook minder goed en kan last hebben van oorsuizen. Een aanval duurt tussen de 20 minuten en enkele uren. Bij een aanval kun je het beste gaan liggen.
Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. De kans op gehoorschade hangt af van de tijdsduur en geluidssterkte. De haarcellen bij de mens zijn helaas niet in staat te herstellen.