Nu staat Parijs niet bekend om zijn vriendelijke obers, dus veel fooi wordt er niet rondgestrooid. Als de service non compris is, is een fooi van 15% normaal.
Controleren in Frankrijk
Dan is de fooi niét inbegrepen en is het gebruikelijk om 10 tot 15 procent te geven. Gaat u uit eten in een duur restaurant? Dan is het geven van 5 procent extra de norm.
Frankrijk: kijk op de bon
Dan is de fooi inbegrepen en hoeft u die niet apart achter te laten – tenzij de service buitengewoon goed was. Staat er 'service non compris', dan is het gebruikelijk om zo'n 10% fooi te geven. Leg dit gewoon op tafel, het kan onbeleefd zijn om de fooi direct aan de ober te overhandigen.
Een tip van 10 tot 15% is dan normaal. Oh, en de Fransen zijn soms best bijdehand; het kan zo maar zijn dat ze je geen wisselgeld geven, maar dit zichzelf als fooi toe-eigenen.
De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau. ,,En bij een hotel is de fooi meegerekend in de prijs.
In de meeste Aziatische landen is het geven van fooi minder gebruikelijk dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten of Europa. In chique restaurants in China is het gebruikelijk om 2-3% fooi te geven. In meer verwesterde steden zoals Hong Kong is het geven van fooi meer gebruikelijk.
Fooi geven is niet wettelijk vastgelegd
Hieruit blijkt dat 38 procent van de gasten altijd fooi geeft in de horeca en 42 procent regelmatig. De rekening afronden naar boven is de favoriete vorm van fooi geven: 41 procent van de gasten betaalt zo wat extra.
U kan in 20 EU-landen met de euro betalen: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje.
Sommige restaurants brengen 10% servicekosten in rekening, in dit geval is het geven van fooi niet verplicht. In geval van uitzonderlijke service geeft men soms 20% fooi. Het is het beste om fooi cash te geven aan de ober of serveerster. In bars is het gebruikelijk om 10-20 peso's per drankje fooi te geven.
Via pinnen of betalen met een creditcard wordt fooi ook vaak digitaal afgerekend. Dan ontvangt niet de werknemer, maar de ondernemer het extra geld. In de wet is vastgelegd dat ook deze fooien buiten de met btw te belasten vergoeding blijft, mits de bedragen door de ondernemer worden doorbetaald aan zijn medewerker(s).
Fooi Taxi Frankrijk
In Frankrijk is het geven van fooien ook niet verplicht, maar het is wel gebruikelijk om 10-15% fooi te geven aan taxi-bestuurders. Het is echter belangrijk om te weten dat sommige taxi's al een fooi inbegrepen hebben in de vermelde prijs, dus je hoeft geen extra fooi te geven.
Maak daarom tijdens je verblijf duidelijk dat geld bedoeld is als fooi door er een bedankbriefje bij te leggen. Je kunt ook een fooi achterlaten als je de kamer verlaat. Leg het geld dan zichtbaar onder het kussen of op tafel. Natuurlijk is ook dan een bedankbriefje een goed idee.
Een karaf met kraanwater is in Frankrijk namelijk een onderdeel van het 'couvert' net als zout, peper en het mandje brood, want volgens een Franse wet uit 1967 heeft iedereen recht op water en moeten restauranthouders hun klanten op verzoek bij de maaltijd een gratis fles/karaf kraanwater schenken.
Een vuistregel: De Fransman of -vrouw eet slechts tussen 12.00 en 14.00 uur en tussen 19.00 en 22.00 uur. Alle restaurants die buiten die tijden om een warme maaltijd serveren, kunnen als verdacht worden aangemerkt.
Een fooi is een extra geldbetaling als beloning voor extra kwaliteit voor verkregen diensten boven de verwachte 'normale' kwaliteit. Fooi is niet hetzelfde als loon omdat men er in principe geen recht op heeft.
Het is wettelijk verplicht om fooi die in een fooienpot wordt gestopt, te verdelen onder al het personeel. Wil je een individuele medewerker belonen voor zijn of haar uitstekende service, dan kun je het beste de fooi rechtstreeks aan die persoon geven.
"Nee, een kapper geef je geen fooi. In de persoonlijke dienstverlening geef je geen fooien.
U kunt in alle grote steden in Frankrijk pinnen. De meeste pinautomaten accepteren Nederlandse en Belgische pinpassen. Hou er wel rekening mee dat u bij sommige banken een fee betaald om geld op te nemen. Het kan daarom voordeliger zijn om één keer een groot bedrag te pinnen.
Geld. De euro is het wettige betaalmiddel in Parijs (en de rest van Frankrijk). Als Nederlander of Belg hoef je daarom geen geld te wisselen. Je kunt in Parijs op redelijk wat plekken met de bankpas betalen (pinnen) of met een grote internationale creditcard zoals Visa, Mastercard of American Express betalen.
Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd. De tol (péage) op de tolwegen kan met een creditcard voldaan worden, zonder pincode. Bij sommige onbemande tankstations worden buitenlandse pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) niet geaccepteerd.
Heeft de bediening goed werk geleverd, dan geef je een fooi om de kwaliteit te belonen. Dat extraatje motiveert de bediening ook tot goede service. Zonder fooien zouden ze net zo goed door het restaurant kunnen sloffen. Ook sociaal zijn fooien prettig.
In een restaurant rekenen ze dan ook op fooi. Vaak is het al opgeteld bij de rekening, en anders wordt 15 tot 20 procent verwacht. Dat is een stuk meer dan in de meeste landen, maar het gaat vaak wel direct naar de ober van dienst.
Een fooi is altijd een vrijwillige gift voor een goede service. Je bent nergens toe verplicht. Fooien zijn niet bij de prijs inbegrepen en er mogen voor de bediening geen extra kosten in rekening worden gebracht.