Het meest voorkomende Nederlandse woord is de, gevolgd door ja, en, uh, een, ik, dat, van, is, die, in, niet, maar, dat, dan, je, ook, op, het en ze. Dat blijkt uit het Corpus Gesproken Nederlands, een verzameling van zes miljoen woorden uit het dagelijkse, mondelinge taalgebruik.
Kniepstuver is verkozen tot het Schierste Grunneger Woord van 2023. Het Groningse woord voor gierigaard kreeg 44 procent van de stemmen en liet de andere twee genomineerden dieverdoatstie (35 procent) en hemmeln (22 procent) achter zich.
Kijksluiter, toetsenbordterrorist en weigerpensionado: dagelijks komen er nieuwe woorden bij in het Nederlands.
Uitslag 2007
De winnaar in 2007 was het woord 'bokitoproof'.
Hét Van Dale Woord van het Jaar 2016
Het woord treitervlogger is de grote winnaar, met ruim eenderde van de stemmen. Treitervlogger: iemand die videoblogs maakt van het treitergedrag van zijn vrienden en die zelf, door dit gedrag te filmen en de film te publiceren, ook overlast veroorzaakt.
Met 48% van de stemmen is sjoemelsoftware winnaar van de Van Dale Woord van het Jaarverkiezing. Het woord gaat de geschiedenis in als het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2015.
De Volkskrant schrijft vandaag over de (nakende) ondergang van fietsenbedrijf VanMoof, dat in korte tijd zo'n grote bekendheid had gekregen dat 'VanMoof' welhaast een soortnaam werd voor een minimalistisch uitgevoerde elektrische stadsfiets.
Een neologisme of nieuwvorming is een willekeurig, nieuw woord in een gegeven taal. Meer specifiek verwijst de term naar nieuwe inhoudswoorden. De term wordt niet gebruikt voor een nieuwe woordgroep, of voor andere, nieuwe syntactische elementen in een gegeven taal.
Woord van het Jaar 2022 - Nederland
Met ruim 25,4% van de stemmen is klimaatklever de overduidelijke winnaar van deze verkiezing en gaat het woord de geschiedenis in als het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2022.
Rizz Rizz (de; m en v) Betekenis: het vermogen om iemand te versieren of indruk te maken op iemand. Wil je het al helemaal erg maken, dan zeg je W-rizz (Engelse uitspraak). W staat voor Win, dus een extreem grote rizz.
Met 32 procent van de stemmen is selfie winnaar van deze verkiezing en gaat het woord de geschiedenis in als het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2013.
crr » De minst geliefde woorden in het Nederlands.
Het langste Engelse woord is ook het langste woord ter wereld, met bijna 190.000 letters. Het is de scheikundige naam voor titine, het grootst bekende eiwit. Het langste woord in het Engels woordenboek is echter het 45-letterwoord "pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis", waarmee een longziekte wordt aangeduid.
Teveel, aaneengeschreven, is een zelfstandig naamwoord met als betekenis 'overschot, overmaat'. U kunt er een lidwoord voor zetten: een teveel, het teveel. Het tegengestelde van het teveel is het tekort. Het teveel aan ijzer wordt opgeslagen in de lever.
Het tussenwerpsel oké wordt gebruikt om instemming uit te drukken: 'het is in orde'. Het woord is van Amerikaans-Engelse oorsprong en wordt in het Engels gespeld als okay of als de afkorting O.K. of OK. In de Woordenlijst is het woord in de pseudo-Franse spelling oké opgenomen.
De betekenis van bae? 'Bae' betekent 'before anything else'. En wie plaats je boven en voor alles? Meestal je vriend of vriendin.
Algemene informatie. Het Woord van de week is bij het Bredero Beroepscollege geïntroduceerd om te helpen de woordenschat van onze leerlingen te vergroten. Deze woorden zijn afkomstig uit de Basislijst Schooltaalwoorden vmbo die door de gemeente Amsterdam is ontwikkeld.
De Wordle-game is een dagelijkse woordpuzzel gemaakt in het VK, waarbij gebruikers een woord van 5 letters moeten raden in zes keer of minder. Als een speler de juiste letter op de juiste plaats raadt, wordt het vierkant groen. Als ze de juiste letter op de verkeerde plaats raden, wordt deze geel.
1) Scheikundig symbool voor zink 2) Symbool voor zink 3) Symbool zink 4) Zelfstandig naamwoord (afk.) 5) Zink 6) Zink (afk.)
Het oudste echt Nederlandse woord is dus de werkwoordsvorm ann 'ik gun'.
“Duh”. Volgens Bart de Boer, taalkundige van de Universiteit van Amsterdam, was dit waarschijnlijk het eerste woord van de mens. Door archeologisch onderzoek te combineren met hedendaagse experimenten hoopt hij te ontdekken hoe mensen met elkaar leerden praten.
Daar zijn woorden bij die in België wel bekend zijn, maar niet gebruikt worden – zoals doei, hartstikke, nou, onwijs, ouwehoeren – maar ook woorden die in België onbekend zijn, zoals chipknip, kinnesinne, ouwebeppen, sappelen, een wassen neus, de hand met iets lichten.