Gestoomde rijst, een kom misosoep en een vorm van proteïne zijn namelijk vaak de basis van een Japans ontbijt. Hierbij worden dan verschillende bijgerechten gegeten, zoals gestoomde groenten, nori (gedroogd zeewier) of Japanse 'tsukemono'. Dit zijn ingemaakte groenten en fruit.
Brood werd voor het eerst in Japan geïntroduceerd in 1543, toen een Portugees schip aanmeerde met christelijke missionarissen, wapens en goederen aan de Japanse kust. De christelijke missionarissen reisden het hele land door om het christendom te verspreiden en brachten brood met zich mee.
In Japan ontbijten ze niet met yoghurt, boterhammen of smoothies. Daar werken ze liever rijst naar binnen. Niet zo heel gek, als je erover nadenkt. Gestoomde rijst (gohan) is een even goede bron van koolhydraten als onze eigen volkoren boterhammen.
Naast rijst houden de Japanners van brood en noedels en een rijke variatie van vlees, vis, groenten en fruit. Bij het traditionele Japanse koken worden verse ingrediënten met grote zorg bereid. Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep, pickles en vis of vlees.
De lunch in Japan bestaat vaak uit rijst- of noedelgerechten zoals ramen, soba en udon bowls. Veel mensen nemen ook een lunchpakket, een zogenaamde bentō, mee naar de les of naar werk.
' Als het leidingwater ter plekke goed is, zoals in Japan, dan kan het worden gebruikt, maar in veel landen is de kwaliteit onvoldoende. 'In Qatar is het leidingwater ondrinkbaar.
Japanners eten geen brood en weinig zuivel (op probiotische yoghurt en andere gefermenteerde zuiveldrankjes met probiotica na). Verder wordt er weinig alcohol gedronken en zo goed als niet gesnackt. Wat Japanners wél eten is rijk aan umami, de zogenoemde vijfde smaak die ook wel smaak van de heerlijkheid wordt genoemd.
Cornflakes en brood net als ons? Nee dat staat meestal niet op het menu, want een traditioneel Japans ontbijt bestaat uit gestoomde rijst (hakumi), miso soep (miso suri) en andere kleine bijgerechten zoals yakizakana, tamagoyaki, tsukemono, wakame, ei met furikake en een beetje natto.
Een futon is een matras die op een tatami of op de andere aanwezige vloerbekleding gelegd wordt. Een goede tatami biedt natuurlijk een zachtere ondergrond voor een futon. De futon wordt omhuld met een laken. Daarop hoort dan een in een soort open laken gestopt dekbed.
De meeste sushi-liefhebbers willen het liefst de hele dag door sushi eten. Dankzij de Amerikaanse bakker Mr. Holmes kun je nu ook sushi als ontbijt eten, hij bedacht de croissushi: een combinatie van een croissant en sushi. In San Francisco is het een groot succes.
Drinken in Japan: Kraanwater is overal goed drinkbaar hoewel het wat naar chloor kan smaken. Verder wordt er in Japan veel thee gedronken en dan met name in de variant 'groene thee'. Sake is wellicht de meest bekende drank van Japan, maar er wordt toch vooral veel bier gedronken.
Eten is niet duur in Japan. Je kunt prima voor ¥1000 (+/- €8) een prima avondmaaltje als Ramen nuttigen, of voor ¥2000 (+/- €15) per persoon een hap en een biertje in een Izakaya. Ga je luxe uit eten, dan lopen de kosten natuurlijk wel op.
De bomen dragen ume-pruimen, kaki of persimmons, nashi-peren, kinkan, die we hier kennen als kumquats. Momo-perziken, yuzu-citrusvruchten en natuurlijk de wereldberoemde Japanse mandarijn. Ook in Nederland laten we in dit jaargetijde de satsuma-appeltjes-van-oranje graag met de pakjesboot komen.
Traditioneel bestaat het Japanse dieet voor ongeveer zeventig procent uit groenten, fruit en granen. Voor vijftien procent bestaat het uit soja en zeewier. Vis en zeedieren beslaan tien procent van het menu en vijf procent is vlees, gevogelte en eieren.
Met de hoogste levensverwachting ter wereld, dankzij hun gezonde dieet, kan je gerust stellen dat Japans eten gezond is. Er wordt veel vis, zeewier en rijst gegeten en dat doet een lijf goed. Ook staan er regelmatig soja en gefermenteerde sojaproducten zoals miso en natto op het menu.
De Japanners staan bekend als harde werkers en hebben wereldwijd de minste slaapuren van iedereen, schrijft The Guardian. Ze tukken gemiddeld 6 uur en 22 minuten per nacht. Ter vergelijking: Britten slapen bijna zeven uur, terwijl Canadezen, Mexicanen en Duitsers gemiddeld meer dan zeven uur de ogen sluiten elke nacht.
De meeste hotels bieden 's morgens tussen 7.00 en 9.30 uur het ontbijt aan. Voor het ontbijt in China zijn er verschillende stijlen in verschillende steden. Het meest voorkomende ontbijt is sojamelk, gefrituurde deegsticks, pap, gestoomde gevulde broodjes (wij kennen deze als bapao) of noedels.
Typisch Japanse groenten op een rijtje zoals: okura, gobo, mezuna, daikon, takuan, edamame, kabocha, lotuswortel, shungiku en meer.
Fooi geven
Het is in Japan namelijk ook niet gepast om een fooi te geven. Niet in een restaurant, hotel, of taxi. Helemaal nergens wordt er van je verwacht dat je een fooi geeft. Sterker nog, de allereerste keer dat ik naar Japan ging maakte ik 'de fout' om wat kleingeld te laten liggen als fooi.
Traditioneel zijn de Japanners geen grote koemelkdrinkers. Dat hun botten zo gezond zijn, hebben ze wellicht aan andere voedingsmiddelen te danken, zoals soja, dat isoflavonen bevat. Opmerkelijk genoeg zouden Japanse vrouwen die het meeste melk drinken wel een betere hart- en vaatgezondheid hebben.
De Nederlanders waren al langer favoriet bij de Japanners als handelspartner omdat wij in tegenstelling tot andere machtige zeemachten zoals Spanje en Portugal vooral handel op plek één hadden staan. Bij de Spanjaarden en Portugezen was dit voornamelijk zendingsdrang om het Christendom te verspreiden.
Japan is een zeer schoon land en u kunt overal veilig eten. Rauwe vis kunt u prima eten, u hoeft niet bang om ziek te worden.
Japan is duur. Shoppen is echter verbazingwekkend betaalbaar. Overal zijn winkels met tweedehands kleding, zoals in Shimokitazawa, waar je ook voor weinig geld aan een nieuw setje kleding komt.