De stoffen die vrijkomen bij het werken met glaswol kunnen ingeademd worden en daarmee in de longen terechtkomen. In de longen zorgt dit uiteindelijk voor littekenweefsel (fibrose) die de ruimte van de lucht in de longen inneem en mensen steeds minder goed kunnen ademen.
Inademing van zeer kleine vezels (4-5 mi- crometer) van steenwol en glaswol kan irritatie of ontsteking van de neusslijmvliezen, of zelfs longfibrose veroorzaken.
Nee, minerale wol is niet schadelijk voor de gezondheid. De vezels van minerale wol kunnen door het eigen lichaam worden afgebroken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld asbest waar minerale wol vaak mee wordt vergeleken.
Het werken met minerale wol (steenwol en glaswol) levert geen gevaar op voor de gezondheid.
Het nadeel van glaswol is dat het niet altijd het fijnste materiaal is om mee te werken. Bij het snijden of knippen van de glaswol dekens komen er vezels vrij die voor huidirritaties kunnen zorgen. Jeuk is een veelvoorkomende klacht. Daarnaast kan glaswol zelfs voor ontstekingen in de luchtwegen en ogen zorgen.
De lambda waardes van beide wolsoorten liggen tussen de 0,031 en 0,040, wat overigens een prima score is en betekent dat glaswol en steenwol alle twee goede isolatiematerialen voor warmte isolatie zijn. Toch geldt over het algemeen dat glaswol net wat beter isoleert dan steenwol.
Bij de verwerking van glaswol en/of steenwol is het aanbevolen om een beschermende overall, veiligheidsbril en handschoenen te dragen om aanraking met de splinters te voorkomen. Bij het werken met glas- of steenwol is het aanbevolen om dezelfde beschermingsmiddelen te gebruiken als bij het werken met asbest.
Bij glaswol en steenwol is dat risico nu ook bekend en vele longartsen, toxicologen en chemici luiden de noodklok! Glaswol en steenwol lijken minder onschuldig dan asbest, maar niets is minder waar.
Brancheorganisatie Bouwkundige Inspectiebureaus (BBI) waarschuwt voor de gezondheidsgevaren van verschillende soorten isolatiemateriaal zoals steenwol en glaswol. Die zouden vergelijkbaar zijn met die van asbest. De risico's van asbestdaken worden in recente studies juist genuanceerd.
Hoewel het gebruik van glaswol of steenwol isolatie niet schadelijk is voor je gezondheid, kan het gebruik ervan wél leiden tot jeuk en/of irritaties aan je lichaam. Vaak gebeurt dit zodra steenwol of glaswol verwerkt wordt.
Polyurethaan als isolatiematerial
De eindproducten zijn niet-toxisch, tenzij ze verbrand worden. Isocyanaten komen vrij bij de reactie van gespoten PUR tot een harde isolatielaag (bv. vloerisolatie) en bij de productie van platen in de fabriek.
Van de vloer tot het dak
Ook voor muren is glaswol geschikt. Omdat het materiaal dampopen is, kun je er zowel de spouw als binnen- en buitenmuren mee isoleren. Bovendien staat glaswol bekend voor zijn goede geluidsisolatie, waardoor het ook voor de isolatie van gemene muren en vloeren een prima keuze is.
Het is licht materiaal en je kunt het gemakkelijk luchtdicht in kieren en hoeken drukken. Wel zijn glaswol rollen erg dik. Je moet dus wel rekening houden met enig ruimteverlies. Daarentegen zorgt de dikte wel voor een zeer goede isolatie.
Van de symptomen die veroorzaakt worden door het in aanraking komen met glaswol zul je normaal niet lang last hebben, en de meeste mensen hoeven zich geen zorgen te maken als ze er af en toe mee in aanraking komen.
In deze drie onderzoeken komt het volgende naar voren: Bij de verwerking van glaswol kan er irritatie ontstaan bij de ogen, huid en gezicht en keel en kan men ademhalingsproblemen krijgen door het vrijkomen van glasvezels.
De meeste isolatiematerialen zullen hun isolatievermogen verliezen wanneer ze nat worden. Het is daarom noodzakelijk om het materiaal te vervangen als het niet voldoende kan drogen. Krijgt u de isolatielaag wél volledig droog, dan is een vervanging niet nodig.
Prop nooit zachte isolatiematerialen uit minerale wol, zoals glaswol, wanneer je jouw dak isoleert. Waarom niet? Het heeft geen zin om bijvoorbeeld 18 cm isolatie samen te drukken wanneer je maar 10 cm plaats hebt. Het zal de goed isolerende werking van jouw isolatie tenietdoen.
Hoe kunt u asbest in isolatie herkennen? De leidingen hebben meestal een diameter van 15 à 20 cm. Het asbest zit in de buitenste pleisterlaag en heeft een witgrijze kleur maar kan uiteraard ook in een andere kleur geverfd zijn.
De soorten isolatie die meestal met asbest werden gemaakt, zijn losse vulling, ook wel ingeblazen isolatie genoemd. Losse isolatie is er in verschillende materialen. Het is gemakkelijk te herkennen aan zijn losse, klonterige vorm en pluizige of korrelige textuur.
Veel mensen krijgen doordat ze worden blootgesteld aan glaswol en steenwol een allergische reactie of irritaties op de huid. Dit kan bijvoorbeeld gaan rode bultjes en jeuk. Bij langdurige blootstelling wordt de huid rood en droog, waarbij blaren en kloven kunnen ontstaan.
Glaswol is van nature volledig onbrandbaar. Minerale glaswol zorgt ervoor dat de vlammen zich minder snel verspreiden, in tegenstelling tot ander isolatiemateriaal. Met glaswol heb je verder ook geen kans op (giftige) rook of brandende druppels.
Glaswol bestaat uit kalk, zand, natuurlijke en onuitputtelijke grondstoffen. Daarnaast is glaswol voor 75% uit gerecycleerd afvalglas samengesteld. Deze grondstoffen maken het materiaal herbruikbaar en volledig recycleerbaar.
Dit kan leiden tot irritatie van de luchtwegen, een ontsteking van de neusslijmvliezen en zelfs longfibrose. Met professionele adembescherming zijn deze risico's te voorkomen. Wij raden een glaswol stofmasker met klasse FFP2 aan, zoals de 3M 8822.
Glaswol wordt vooral gebruikt als thermische en akoestische isolatie binnenshuis. Hellende daken, onder houten vloeren en in de binnenmuren zijn de vaakst voorkomende toepassingen. De reden dat glaswol voornamelijk binnen gebruikt wordt is dat het zijn isolatiewaarde snel verliest wanneer het in contact komt met vocht.
Glaswol is een veelgebruikt isolatiemateriaal dat in diverse varianten verkrijgbaar is zoals dekens of platen. Het wordt gemaakt van gerecycled glas en zand door deze materialen op hoge temperatuur samen te smelten met behulp van bindstoffen en lucht. Hierdoor is het 100% recyclebaar.