Wat nu? Het betaalverzoek verloopt na 3 dagen. Heb je dan nog niet betaald, dan brengen we de zending naar een PostNL-punt bij jou in de buurt. Daar kun je de zending binnen 7 dagen ophalen.
Wil je de inklaringskosten niet betalen? Dan kun je bezwaar indienen. Je moet dan eerst de inklaringskosten betalen en het pakket in ontvangst nemen. Ook moet je de verpakking goed bewaren.
Als je weigert de invoerkosten te betalen, zullen we je zending niet kunnen leveren en wordt ze teruggestuurd naar de afzender. Je kan contact opnemen met de afzender om te zien of de waarde van de aankoop (deels) aan jou kan worden terugbetaald. Weigeren kan je online.
Je kunt invoerheffingen vermijden als je goederen die van buiten de Europese Unie komen, opslaat in een douane-entrepot. Als je deze goederen daarna uitvoert naar landen buiten de EU, hoef je geen invoerrechten te betalen.
Met een douane-entrepot kun je invoerrechten 'omzeilen'. Je voert de goederen niet in maar slaat ze op onder douaneverband. Dit betekent dat de goederen onder toezicht staan van de douane. Je betaalt dan geen invoerrechten en andere invoerbelastingen (zoals btw bij invoer) in de EU.
Buiten de EU kunnen eventuele invoer- of douanerechten worden berekend wanneer de bestelling in het land van bestemming aankomt. Deze kosten verschillen per land. Als klant ben je zelf verantwoordelijk voor deze kosten.
De btw-vrijstelling voor de invoer van goederen tot en met 22 euro komt definitief te vervallen. Vanaf 1 juli 2021 geldt dat er btw en douanekosten betaald moeten worden op álle pakjes van buiten de Europese Unie. De vrijstelling van invoerrechten voor pakjes tot en met een waarde van 150 euro blijft wel gelden.
Alleen als je iets koopt uit een land buiten de Europese Unie (EU). Wat je precies moet betalen, is afhankelijk van de waarde van je pakket, én of je online betaalt of bij een PostNL-punt.
Inklaringskosten zijn kosten die de vervoerder maakt, zodat uw product kan worden geïmporteerd in het bestemmingsland. De vervoerder schiet de eventuele invoerrechten en/of btw voor en belast deze door aan de ontvanger.
Wie heeft recht op teruggaaf invoer-btw? Het Europese Hof van Justitie oordeelde eind 2020 (Weindel-arrest) dat in beginsel alleen de eigenaar van de goederen de invoer-btw mag terugvragen. In de Nederlandse wet staat echter dat degene voor wie de goederen zijn bestemd recht heeft op teruggaaf van de invoer-btw.
Uw pakket mag officieel maximaal 30 dagen vastgehouden zijn door de douane. Als uw pakket geen verboden artikelen bevat, wordt uw zending ingeklaard door de douane. Heel vaak wordt de status van uw pakket dan veranderd naar “zending wordt ingeklaard in het land van bestemming”.
Vindt invoer van goederen plaats in een ander EU-land? Dan betaalt u btw in dat land. U kunt deze btw digitaal terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst.
Als je een pakket niet in ontvangst wilt nemen, dan sturen we het terug naar de afzender. We plakken in dat geval een retoursticker op het pakket, zodat de afzender kan zien dat het pakket is geweigerd. Dit geldt ook voor pakketten die niet worden opgehaald bij een PostNL-locatie.
Een douane inklaring houdt in dat er aangifte wordt gedaan bij de douane. In deze aangifte wordt er aangegeven welke goederen het land in komen. Gedurende dit proces controleert de douane of de goederen het land in mogen. Daarnaast wordt er ook vastgesteld hoeveel BTW en invoerrechten er betaald moeten worden.
Zeg tegen de bezorger dat je het pakket weigert, wanneer hij voor je deur staat. Hij neemt het dan weer mee en zorgt ervoor dat het pakket retour afzender gaat. Je kunt het pakket niet weigeren voordat de bezorger ermee aan de deur komt.
Het minimumbedrag is bij DHL namelijk liefst 14,50 euro, exclusief btw. Bij PostNL betaal je voor bestellingen buiten de EU met een waarde tot 150 euro in totaal 4 tot 7 euro inklaringskosten. Voor een pakket met een waarde van meer dan 150 euro betaal je 10 tot 13 euro.
Logisch, maar hoe weet je nu of je btw en/of invoerrechten moet betalen? Indien je producten besteld onder de 150 euro dan betaal je de BTW meteen via AlieXpress. Je hebt vervolgens geen extra kosten als het pakketje in Nederland of België geleverd wordt.
Alle pakketten die van buiten de EU komen, moeten voorzien zijn van een handelsfactuur of een pro-formafactuur. Als je documenten gaat verzenden, hoef je geen handelsfactuur of pro-formafactuur bij te voegen. Een document is namelijk een papier zonder handelswaarde.
Die moet u altijd betalen, vanaf 1 juli 2021 is er geen btw-vrijstelling meer voor pakketjes tot € 22. Reken op 21% btw, voor een aantal producten geldt een verlaagd tarief van 9%. Is uw aankoopbedrag € 150 of meer? Dan betaalt u ook invoerrechten.
4. Waarom wordt het duurder? De pakketjes van buiten de EU worden vooral duurder omdat het huidige systeem ongelijkheid creëert tussen Europese en niet-Europese webwinkels. Met de invoering van de nieuwe regels is er een gelijk speelveld.
Importeren uit China
De kosten die de pakketdiensten rekenen voor de inklaring liggen vast en zijn onafhankelijk van de waarde van uw bestelling. PostNL rekent 13,00 euro. EMS rekent 17,50 euro en UPS rekent 2,5% van de waarde (met een minimum van 10,50 euro).
De douaneaangifte gebeurt digitaal. Meestal doet een vervoerder of een douanevertegenwoordiger dit voor u. Maar u mag ook zelf aangifte doen.
Je kunt belasting terugvragen als je meer dan 16 euro aan loonheffing hebt betaald. Je vraagt belasting terug voor elk kalenderjaar waarin je hebt gewerkt. Om het geld ook echt te krijgen, moet je het Aangifteprogramma op Belastingdienst.nl/jongeren doorlopen. Voor ieder jaar is er een apart programma.