U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Vreemdelingen van buiten de EER en van buiten Zwitserland die in Nederland willen werken, mogen in beginsel alleen in Nederland werken als daarvoor een werkvergunning is verleend aan de werkgever. UWV verstrekt alleen een werkvergunning als aan strikte voorwaarden is voldaan.
Kijk of u een verblijfsvergunning en visum nodig heeft
Om langer dan 90 dagen in Nederland te blijven heeft u misschien een verblijfsvergunning nodig. Ook heeft u misschien een bepaald visum nodig om naar Nederland te reizen. Dat hangt af van uw situatie.
In de volgende situaties mag u zonder visum reizen naar de Caribische Koninkrijksdelen. Dit zijn Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. Let op: Ook voor visumvrije bezoekers zijn er regels om zonder visum naar de Caribische Koninkrijksdelen te reizen.
In 2022 waren er in totaal 135.218 Nederlanders met een migratieachtergrond met als herkomstland Curaçao.
Géén HEMA!
Een groot deel van de (vrouwelijke) Nederlanders op Curaçao wil heel graag een HEMA op Curaçao, maar tot op heden is dat er niet van gekomen.
Verder bezitten de inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden naast de Nederlandse nationaliteit ook het Europees burgerschap.
Caribische delen van Nederland
Dan moet u een paspoort gebruiken. Het Caribisch deel van het Koninkrijk bestaat uit: de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten; de 3 openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Onder de noemer Antillianen zijn in Nederland de inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden en hun nazaten bekend. Het betreft de inwoners van de Benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao, en de Bovenwindse eilanden Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius.
Ruim driekwart van de in Nederland wonende eerste generatie Antillianen blijkt op Curaçao te zijn geboren, ruim 16 procent op Aruba, en Bonaire samen met de Bovenwindse Eilanden elk ruim 3 procent. Het grootste deel van de Antillianen in Nederland woont in de Randstad. En ongeveer 15% van hen woont in Rotterdam.
Inschrijven bij gemeente. U schrijft zich in bij uw gemeente als u langer dan 4 maanden in Nederland komt wonen. Dit doet u uiterlijk 5 dagen na aankomst in Nederland. Maak hiervoor een afspraak bij de gemeente.
Heeft u de nationaliteit van een EU-land, EER-land of Zwitserland? Dan mag u in Nederland wonen. Er gelden wel voorwaarden voor uw verblijf in Nederland. U mag uw familieleden meenemen, ook als zij geen EU-burger zijn.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Het gemiddelde uurloon op Curaçao is ongeveer 10 Antilliaanse gulden. Dit betekent dat als je 40 uur per week werkt ongeveer 1600 gulden per maand verdient. Dit is zo'n 750 euro per maand.
Iedereen die langer dan 4 maanden in Nederland woont, moet zich bij de gemeente inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Na deze inschrijving geeft de gemeente een Burgerservicenummer (BSN) af. Ga naar Rijksoverheid.nl voor meer informatie over Basisregistratie Personen (BRP).
Toerisme, een van de belangrijkste inkomens voor Curaçao. De munteenheid van Curaçao is de Antilliaanse Gulden. Op het eiland zijn veel havens. Zo heeft Willemstad een grote haven met een olieraffinaderij.
Doei of dag is simpel in het Papiaments; Ayo. Voor nu: Ayo. En zoals Arnold Schwarzenegger al zei: Nos ta bai bek.
Het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit zes eilanden. Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn, net als Nederland, zelfstandige landen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba, zijn bijzondere gemeenten van Nederland. Samen heten deze drie bijzondere gemeenten: Caribisch Nederland.
Op 10 oktober 2010 zijn de staatkundige verhoudingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden veranderd en daarmee ook het Statuut. De Nederlandse Antillen zijn opgeheven en Curaçao en Sint Maarten zijn zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden geworden, naast Nederland en Aruba.
Curaçao. U mag maximaal 30 dagen achter elkaar op Curaçao verblijven. Wilt u langer dan 30 dagen, maar korter dan 90 dagen blijven? Bekijk de website van de Toelatingsorganisatie van Curaçao voor meer informatie over verlenging na aankomst.
Papiaments is een mix van Spaans, Portugees, Nederlands en Engels. Sinds 2003 is het Papiaments de tweede officiële taal, naast het Nederlands. Als autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden is Aruba een overzees gebiedsdeel van de EU, net zoals Curaçao en Sint Maarten.
U heeft altijd een geldig paspoort nodig als u naar Curaçao reist, waarmee u zich kunt identificeren. Het paspoort moet gedurende het hele verblijf op Curaçao geldig zijn. U kunt niet met uw Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs reizen naar Curaçao.
In november 2019 opende het Curaçao Medical Center (CMC) in Willemstad haar deuren. Het hypermoderne ziekenhuis is uitgerust met de nieuwste apparatuur. Daarmee wil de overheid de gezondheidszorg op het eiland én in de regio naar een hoger niveau tillen.