Af en toe met de bus, tram of metro? Het is mogelijk om een los kaartje te kopen voor het openbaar vervoer. Dit kan van te voren in de 9292 app, bij een automaat of bij de chauffeur. Met de OV-chipkaart reis je op saldo of met een speciaal product in het stads- en streekvervoer in heel Nederland.
In de tram, bus of metro check je gewoon in en uit met je betaalpas, creditcard of mobiel. Reizen met een OV-chipkaart kan natuurlijk ook nog. Je kunt alleen nog een kaartje kopen in de tram bij de conducteur en betalen met een betaalpas of creditcard.
Een kaartje kopen doe je zo
Met een druk op de knop kun je nu ook je kaartje voor trein, bus, metro of tram kopen. Dat kaartje staat direct in de app. Zo heb je geen OV-chipkaart meer nodig om met het openbaar vervoer te reizen. En wil je ook een deelfiets, -scooter of -auto?
Het basistarief wordt vanaf volgend jaar € 1,01. Dit basistarief is in heel Nederland gelijk. Voor de concessie Amsterdam (GVB) wordt het kilometertarief 17,9 cent. Dit laatste is de prijs die geldt voor iedere gereden kilometer.
Als je een e-ticket gebruikt, kun je reizen zonder OV-chipkaart. Handig als je zo nu en dan gebruik maakt van het openbaar vervoer. Hoe je het e-ticket meeneemt, kies je zelf. Je kunt of het e-ticket laden in de NS-app, of je kunt het geprint meebrengen.
Je reist op saldo in het openbaar vervoer met een anonieme of persoonlijke OV-chipkaart. Een anonieme OV-chipkaart is te koop via een Verkoop- & oplaadautomaat in een metrostation of (met een lokettoeslag) bij een RET Servicepunt. Een persoonlijke OV-chipkaart bestel je online via OV-chipkaart.nl.
Alleen reizigers die in de tweede klas willen reizen, kunnen terecht met de bankpas. De prijs van een reis met de bankpas is namelijk gelijk aan dat van de tweede klas tegen vol tarief.
De betaalpas, creditcard en smartphone kun je ook gebruiken als een soort OV-chipkaart. Je kan er in Nederland namelijk mee reizen in de trein, bus, tram en metro. 'OVpay' heet deze manier van betalen voor openbaar vervoer.
Dagkaarten zijn ideaal wanneer je niet beschikt over een OV-chipkaart en soms zijn ze zelfs voordeliger dan reizen met een OV-chipkaart. Andere voordelen: de dagkaartjes zijn volledig anoniem en meestal gedurende een hele dag geldig.
De voordelen. OVpay maakt reizen met het OV en het betalen ervan makkelijker en flexibeler. In heel Nederland kun je nu in de trein, de bus, de tram en de metro in- en uitchecken met je betaalpas, creditcard of mobiel. Je reis betaal je net zo makkelijk en veilig als je boodschappen in de winkel.
Je kunt met de barcode op je mobiele ticket in- en uitchecken bij de metro. Bij de poortjes houd je de barcode boven de kaartlezer. De barcode poortjes zijn te herkennen aan de lichtbak in de kaartlezer en de rode barcode-stickers op het poortje.
Bus, tram, metro
Reis makkelijk met de bus, tram of metro met je OV-chipkaart (met saldo of NS Flex-abonnement) of betaalpas. En plan je reis via de NS-app.
De voordelen
1 dag reizen in trein, bus, tram en metro met een dagkaart die geldig is voor al het openbaar vervoer in heel Nederland. Koop voor € 48 het Holland Travel Ticket Off-Peak. Hiermee kun je van maandag t/m vrijdag reizen, behalve tussen 6.30 en 9.00 uur.
Onbeperkt reizen met alle trams, bussen en metro's van GVB door heel Amsterdam zonder op overstaptijden te letten. Voor één dagje Amsterdam is er de dagkaart. Deze is 24 uur geldig vanaf je eerste check-in. Je kunt tussentijds overstappen en opnieuw in- en uitchecken zo vaak je wilt, binnen het aantal uren op je kaart.
In al onze bussen in Nederland is het niet meer mogelijk om met contant geld te betalen. Dat doen we om de sociale veiligheid in de bus te vergroten voor onze medewerkers en onze reizigers. Wil je toch een kaartje kopen met contant geld? Dat kan bij één van de verkooppunten buiten de bus.
Met een NS Dagkaart mag je één dag onbeperkt treinen door heel Nederland (Thalys uitgezonderd). Bij Blokker, Hema, Kruidvat of AH kun je regelmatig goedkope treinkaartjes kopen voor een bedrag tussen de 12 en 18 euro. Dit is een stuk voordeliger dan de normale prijs van een NS dagkaart. Die bedraagt ruim 50 euro.
Met een NS Dagkaart mag je kris, kras door Nederland. Je hoeft niet aan te geven waar je heen gaat en je ook naar meerdere bestemmingen reizen. Bij een dagretour ligt dat anders. Je kunt tussen twee stations naar keuze heen en weer reizen.
De OV-dagkaart is een vervoersbewijs waarmee u een dag lang in heel Nederland onbeperkt kunt reizen met het openbaar vervoer. Op deze kaart staat 1 Dag OV Vrij. Dat is de officiële naam. De OV-dagkaart is geldig in de trein, bus, tram en metro.
In- en uitchecken gaat op dezelfde manier als met je OV-chipkaart. Je houdt je contactloze betaalpas, creditcard of mobiel tegen de kaartlezer of het poortje en je bent ingecheckt. Na je reis check je op dezelfde manier uit. En met dezelfde pas.
De prijs van een reis met je betaalpas is gelijk aan de prijs van een reis met een OV-chipkaart vol tarief tweede klas. De kosten van gemaakte reizen worden per dag bij elkaar opgeteld en zijn de volgende dag voor de reiziger zichtbaar op het betaaloverzicht van de bank of creditcardverstrekker.
Je kunt bij de buschauffeur een kaartje kopen. Je betaalt door te pinnen met je pinpas, creditkaart of mobiele telefoon en ontvangt dan een bonnetje. Het bonnetje dat je ontvangt is gelijk je vervoersbewijs.
Hoe werkt de controle door de conducteur? Dit werkt hetzelfde als met een OV-chipkaart. Een conducteur scant je betaalpas en kan zien of, waar en wanneer je bent ingecheckt. Hij ziet verder geen persoonlijke (bank)gegevens zoals saldo.
Neem de dag na de vergissing contact op met de klantenservice. Houd je bankafschrift waarop de afschrijving staat bij de hand, want daarop staat een referentienummer dat wij nodig hebben voor de verwerking.
Als een conducteur in de bus, tram, metro of trein de kaartjes komt controleren, wordt jouw bankpas gescand. De controleur kan dan alleen zien of en waar je bent ingecheckt. Ook kan de controleur zien wat de recente check-ins of check-uit zijn.