Volgens de Nederlandse wet hoefden chauffeurs die geboren zijn voor 1 juli 1955 geen basiskwalificatie of nascholing te doen. Zij kregen code 95 automatisch op hun C- of D-rijbewijs. Die automatische toekenning is sinds 1 december 2020 niet meer geldig.
Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst . Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. De code is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van nascholing.
U heeft geen Code 95 op uw rijbewijs nodig als een van de volgende punten voor u van toepassing is: U bestuurt een voertuig dat volgens het kentekenbewijs maximaal 45 km/uur mag rijden.
Code 95 Kosten - 35 uur nascholing voor € 722,- | Code95cursus.nl.
Om code 95 bij te schrijven op je rijbewijs, moet je jouw rijbewijs verlengen of vernieuwen bij je gemeente. Als je voor de eerste keer je vakbekwaamheid haalt (basiskwalificatie), komt de code automatisch op je rijbewijs.
Om beroepsmatig te mogen blijven rijden moet u iedere vijf jaar de code 95 verlengen. Hiervoor volgt u 35 uur nascholing. Van de 35 uur nascholing moet minimaal 7 uur een praktijktraining zijn.
Wat kost de code 95 nascholing? Je werkgever is verplicht de kosten voor jouw nascholing betalen. Overleg dit met je werkgever! Je werkgever kan ook subsidie aanvragen voor de praktijktrainingen.
Betaalt u zelf de kosten voor de code 95? Dan kunt u de kosten van het actiepakket 'code 95 in één week' bij uw aangifte inkomstenbelasting opvoeren als aftrekpost 'studiekosten huidig of toekomstig beroep'. Boven het drempelbedrag van € 250,00 'betaalt' de fiscus mee aan uw opleidingskosten voor de code 95.
De houder van een rijbewijs C mag andere voertuigen dan die van de categorieën D of D1 besturen, met een maximale toegelaten massa van meer dan 7.500 kg en die zijn ontworpen en gebouwd voor het vervoer van ten hoogste 8 passagiers, de bestuurder niet meegerekend.
Ben je beroepschauffeur op een vrachtwagen of bus? Dan ben je verplicht je Code 95 te halen. Om de Code 95 op je rijbewijs te kunnen bijschrijven, heb je minimaal 35 punten nodig.
Bestuurt u voor uw werk een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is? Dan is Code 95 vaak verplicht. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert dit en mag bij overtreding boetes uitschrijven.
De gemiddelde kosten van een vrachtwagen rijbewijs liggen tussen de 3000 en 4000 euro. Dit bedrag is inclusief alle kosten, zoals het theorie examen, praktijkexamen en leskosten. Natuurlijk is dit een gemiddelde en is het mogelijk dat je meer of minder betaalt voor je vrachtwagen rijbewijs.
Als u beroepschauffeur op een vrachtauto en/of bus wilt worden, moet u de code 95 (basiskwalificatie) halen. Nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen, laat u de code 95 op uw rijbewijs bijschrijven. Deze code is vijf jaar geldig.
Erkenning en certificering
Als u praktijktoetsen wilt afnemen of nascholingscursussen wilt geven voor code 95, dan moet het CBR u daar als opleider voor erkennen. Ook moet u de praktijktoetsen en/of nascholingscursussen die u aanbiedt, laten certificeren.
Minimumleeftijd voor rijexamen C en CE
Om rijexamen te doen voor C en CE moet u minimaal 21 jaar zijn. Als u uw rijbewijs C in combinatie met uw vakbekwaamheid (code 95) haalt, dan kunt u examen doen vanaf 18 jaar. Voor de nieuwe rijbewijscategorieën C1 en C1E kunt u examen doen vanaf 18 jaar.
met code 95
Wil je een voertuig besturen waarvan de toegestane maximum massa meer bedraagt dan 3500 kg (ledig gewicht inclusief het laadvermogen) dan heb je een C1 rijbewijs nodig. Dit rijbewijs geldt zowel voor vrachtauto en voor camper tot 7500 kg. Je hebt de keus om dit met of zonder Code 95 te doen.
Het CE-rijbewijs is verplicht wanneer je met de vrachtwagen een aanhanger of oplegger wilt trekken die zwaarder is dan 750 kilo. Voor het volgen van de rijbewijs CE opleiding dien je in het bezit te zijn van het vrachtauto C-rijbewijs.
1. Geen rijbewijs. Je hebt geen rijbewijs nodig om met een bromfiets of scooter van maximaal 50 cc te rijden die maximaal 25 km/u haalt. Je moet wel 16 jaar zijn (18 jaar als je een passagier wil vervoeren).
Voor het rijden zonder rijbewijs riskeert u: een geldboete van 1.600 tot 16.000 euro; een rijverbod van acht dagen tot vijf jaar; een gevangenisstraf van acht dagen tot twee jaar.
Op zoek naar code 95 online? Bij Kees de Vaan kunt u de code 95 online cursus behalen in slechts 2 dagen. Met maar 2.5 uur aan klassikale les heeft u uw gewenste code 95 op zak! U vindt bij ons de unieke combinatie van e-learning en klassikale lessen in één!
Vrijstelling code 95 vervallen
Uw rijbewijs met code 95 is sinds 1 december 2020 niet meer geldig als u geen nascholing heeft gedaan en geboren bent vóór 1 juli 1955. Heeft u code 95 nodig om beroepsmatig te rijden? Volg dan zo snel mogelijk de benodigde nascholing en vraag een nieuw rijbewijs aan.
Ja, uw rijvaardigheid voor deze grote categorieën (C,C1, CE, C1E, D, D1, D1E en DE) blijft geregistreerd. U kunt uw groot rijbewijs daarom altijd weer gaan gebruiken. U beslist zelf wanneer u de grote categorieën weer terug op uw rijbewijs wilt.
De vakbekwaamheid is een aanvulling op het rijbewijs. Dit is verplicht voor de meeste professionele bestuurders met een rijbewijs van de categoriegroepen C en D, vrachtwagen, autobus en autocar. U moet om de vijf jaar een nascholing volgen.
C-rijbewijs
Met dit rijbewijs mag op voertuigen gereden worden waar de toegestane maximum massa (TMM = ledig gewicht voertuig + laadvermogen voertuig) hoger is dan 3.500 kg. Achter deze voertuigen mag een aanhangwagen gekoppeld worden met een TMM van maximaal 750 kg.