6 Dompel de urinestick ongeveer 1 seconde in de urine; zorg dat alle testvelden bevochtigd zijn. 7 Strijk bij het terugnemen de overtollige urine langs de rand van het monsterpotje af. 8 Dep de zijkant en de achterkant van de urinestick kort, niet langer dan 1 sec, op keukenpapier.
Sluit het urinepotje en bewaar het in de koelkast, zeker als je niet meteen naar je huisarts kan. Urine bewaard op kamertemperatuur moet je binnen de 2 uur laten onderzoeken.
Het beste is om de opgevangen urine zo snel mogelijk bij de huisarts of op het laboratorium af te geven. Als dit niet mogelijk is moet de urine in ieder geval in de koelkast bewaard worden, maar niet langer dan 24 uur. Bij kamertemperatuur kunnen aanwezige bacteriën zich snel vermeerderen, vaak al binnen één uur.
Onderzoek van bij kamertemperatuur bewaarde urine is alleen betrouwbaar als dit uiterlijk tot 2 uur na lozing wordt onderzocht. Als dit niet mogelijk is, plaats de urine dan onmiddellijk na opvang in een koelkast. Gekoeld bewaard kan analyse van de urine nog plaatsvinden 24 uur tot maximaal 48 uur na afname.
U moet in een urinepotje plassen. Daarna wordt er een urinestick in de urine gedoopt en na een minuut worden de volgende waarden afgelezen: pH. glucose.
Het beste is om de opgevangen urine zo snel mogelijk bij de huisarts of op het laboratorium af te geven. Als dit niet mogelijk is moet de urine in ieder geval in de koelkast bewaard worden, maar niet langer dan 24 uur. Bij kamertemperatuur kunnen aanwezige bacteriën zich snel vermeerderen, vaak al binnen één uur.
Urineonderzoek kan duidelijk maken of er sprake is van geslachtsziekten (soa's), urineweginfecties, nierziekten, urinewegproblemen of stofwisselingsziekten. Wat u hiervoor precies moet doen, is afhankelijk van het type onderzoek dat door uw zorgverlener is aangevraagd.
bewaar de urine maximaal 4 uur in de koelkast (koel bewaren) een klein beetje urine is echt voldoende: een bodempje van 1 cm. volstaat.
U begint met plassen in het toilet en houdt na enkele seconden de opvangbeker of het steriele potje onder de urinestraal. Op deze manier heeft u uw plasbuis eerst schoongespoeld. In het geval er ook een urineportie ingeleverd moet worden kunt u de urine die u in het toilet zou plassen, opvangen in een apart urinepotje.
Een zuurdere urine (pH <5) wijst op diarree of diabetes mellitus. Bij diabetes mellitus, ofwel suikerziekte, kan bij een tekort aan glucose vetzuurverbranding ontstaan wat de urine zuur maakt. Bij een basische ochtendurine, een pH hoger dan 7, kan er sprake zijn van een urineweginfectie.
Normaal gesproken is je urine helder en licht- of felgeel van kleur, maar door een onderliggende aandoening, veranderingen in je eetpatroon of medicijngebruik kan de kleur veranderen.
Wanneer u denkt dat u een blaasontsteking heeft, kunt u dit zelf testen. U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en voert de test uit zoals uitgelegd op de gebruiksaanwijzing van de testen.
Draai de deksel van het potje en leg de deksel neer met het uitstekende deel van de deksel omhoog gericht. Raak het uitstekende deel niet aan. Laat het eerste deel van de urine in het toilet lopen. Vang daarna urine op in het urinepotje en vul het potje tot ongeveer de helft.
De beste urine voor onderzoek is de tweede urine na het opstaan. De eerste urine bevat namelijk te veel afvalstoffen die 's nachts in de blaas zijn gekomen. Plas altijd in een schoon potje. U krijgt een urinepotje mee van de polikliniekassistente of van de laborante van het priklaboratorium.
Groen: Als uw urine groen is en niet wordt veroorzaakt door iets dat u heeft ingenomen, kan dit duiden op een urineweginfectie die wordt veroorzaakt door een specifieke bacterie.
Troebele urine kan bij meerdere aandoeningen voorkomen. Troebele urine kan verschillende oorzaken hebben. Urine wordt bijvoorbeeld troebel wanneer er sprake is van een blaasontsteking, nierbekkenontsteking of nierontsteking.
Het is van belang dat u die gebruikt voor het opvangen van de urine. Deze materialen bevatten geen verontreinigingen of stoffen die het onderzoek van de urine kunnen storen. Het is het beste om de eerste urine die u 's ochtends produceert, in te leveren, de zogenaamde ochtendurine.
In urine kan van alles worden gevonden: micro-organisamen, stofwisselingsproducten, rode bloedcellen, witte bloedcellen, cellen van slijmvlies van de urinewegen en allerlei chemische verbindingen. Pas als er heel veel van voorkomt, in veranderde vormen, kan dit wijzen op onder andere urologische aandoeningen.
Bij zichtbaar bloed in de urine is het verstandig om zonder uitstel naar de huisarts te gaan. Indien nodig zal hij u doorverwijzen naar het ziekenhuis, ook gedurende de coronaperiode. Bloed in de urine, zichtbaar of onzichtbaar, wordt hematurie genoemd.
Een chlamydia infectie kan worden aangetoond met een bepaling van chlamydia DNA in een uitstrijk of urine (PCR bepaling).
De urine kan onaangenaam ruiken of er troebel uitzien. Soms zit er bloed in de urine. Wanneer u denkt dat u mogelijk een blaasontsteking heeft, kunt u uw urine laten testen bij de huisarts. U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en sluit dit goed af.
Dat betekent dat je plas uit minder water bestaat (en dus ook wat donkerder geel is, kijk maar eens!) De plas die je 's ochtends hebt, is dus meestal 'geconcentreerder' dan plas van overdag. Omdat de afvalstoffen minder verdund zijn met water, kan je ze beter ruiken. Dat verklaart dus waarom je ochtendplas zo stinkt!
Begin met het plakken van het plaszakje vlak onder het plasgaatje, net boven het poepgaatje. Bij jongens schuift u de penis door de opening van het zakje.
Bij het opvangen van urine gaat u als volgt te werk:
Vrouwen: maak de schaamlippen schoon van buiten naar binnen, van voor naar achter. Mannen: trek de voorhuid omhoog, maak de eikel schoon, houd de voorhuid omhoog bij het plassen. Plas een beetje urine in het toilet.
Als u ochtendurine moet opvangen, vertelt uw arts u dit. Ochtendurine is de eerste urine na het slapen. Omdat u een aantal uren niet geplast heeft, is uw ochtend urine geconcentreerder. Maar als er op uw aanvraagformulier histamine in urine is aangestreept, mag u niet alles eten.