1. Vivani – 92 % Waarom: Dit is meteen de meest gezonde keuze van de vier, want: het meest puur (maar liefst 92%), en het minste suikergehalte. Ik koop deze chocolade al sinds enkele jaren heel regelmatig.
Veel chocoladeproducten zijn ook rijk aan suiker en vetten, die het mogelijk positief effect van de isoflavanolen tenietdoen. Chocolade eten om diabetes te voorkomen of behandelen heeft dus geen zin. Af en toe genieten van een stukje zwarte chocolade kan natuurlijk geen kwaad.
Als je diabetes hebt mag je in principe alles eten, dus ook tussendoortjes. Kies liever voor hapjes met veel vezels en weinig suiker. Daar gaat de bloedsuiker minder snel van omhoog.
Conclusie: Raw chocolate is het gezondst
Wil je een gezond stukje chocolade eten, kies dan voor rauwe chocolade. In deze chocolade zit veel meer cacao dan in andere soorten chocolade. Daarnaast worden de bonen koud gemalen in plaats van gebrand; hierdoor blijven de gezonde stoffen beter bewaard.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
Het houdt je hart gezond
Op de voorkant van pure chocolade staat meestal het cacaopercentage vermeld, dat het gehalte antioxidanten flavonoïden aangeeft. Dagelijks een portie van nog geen 10 gram chocolade met minstens 70 procent cacao kan de gezondheid van je hart bevorderen, ontdekten Portugese onderzoekers.
Neem geen Mars, ontbijtkoek of mueslireep. Dat komt omdat deze producten niet alleen koolhydraten bevatten, maar ook vetten en eiwitten. Vetten en eiwitten vertragen de opname van glucose en dat wil je natuurlijk juist niet bij een hypo!
Deskundigen adviseren mensen met diabetes om te kiezen voor dranken die weinig tot geen suiker bevatten. Daarom zijn onze suikervrije dranken, zoals Coca‑Cola light, Coca‑Cola zero sugar, Sprite en Chaudfontaine Fusion geschikt voor diabetici.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel. Blijf uw medicijnen nemen.
Kies voor volkoren koekjes, de vezels zorgen ervoor dat de suikers trager door het lichaam worden opgenomen en er zich dus geen bloedsuikerpiek voor doet. Het lichaam neemt de suikers trager op, waardoor het lichaam langer energie krijgt.
Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren. Magere soorten hebben hierbij de voorkeur, omdat vette soorten veel verzadigd (ongunstig) vet bevatten.
Hoe kun je al simpel koolhydraten beperken? Minder koolhydraten eten, kan al best makkelijk. Stel, je eet vijf boterhammen, een flinke avondmaaltijd en een paar tussendoortjes, zoals fruit, een biscuitje of zuivel. Dat is al snel 160-180 gram koolhydraten per dag.
Donkere chocolade: Het bevat minder suiker dan melkchocolade en maar half zoveel als witte chocolade. Chocolade zonder suiker: Er is chocolade die gemaakt is met suikervervangers zoals dadels en dadelstroop, kokosbloesemsuiker en kokosbloesemstroop, xylitol en ahornstroop.
#6 Céréal pure suikervrije chocolade met stevia
Hoe puurder een chocoladereep, hoe gezonder deze is. Hoe puurder een chocoladereep namelijk is, hoe meer cacaopoeder en hoe minder suiker deze chocoladereep bevat. Er bestaan zelfs chocoladerepen die voor 99% uit cacaopoeder bestaan. Dit is dus echt gezond.
Suikervrije chocolade koop je bij Notenhuis.nl.
Drink voldoende, maar wees matig met alcohol en suiker- houdende dranken. Zorg voor een ruime consumptie van zetmeel en voedings- vezels, maar vermijd een te hoog gebruik van toegevoegde suikers. Eet dagelijks voldoende groenten en wees matig met fruit. Kies voor een voeding met weinig verzadigd vet en choles- terol.
Gewoon puur natuur, zoals het 't lekkerst is. Voor mensen met diabetes heeft dit dus geen tot weinig gevolgen. Pindakaas en andere notenrijke producten staan voor diabetespatiënten zelfs bekend als ontzettend gezonde voedingskeuzes.
Het advies om twee porties fruit per dag te ten, geldt ook voor mensen met diabetes. Maar betekent dit ook dat bananen een gezonde keuze zijn? Ja, in principe wel. Volgens het Diabetes Fonds is het niet nodig om bananen, waar veel suiker in zit, te vermijden.
Bij Brinta hoef je je ook daar geen zorgen om te maken, met een GI van 40. Dat is laag genoeg om het iedere dag zonder problemen te kunnen eten. Let op: voor mensen met diabetes ligt de GI nog wel iets te hoog. Zij kunnen dus beter nog voor een iets koolhydraatarmer ontbijt kiezen.
Chocolade met een gehalte van 85 procent cacao kan je al gezond noemen, maar 90 procent is eigenlijk beter. Het beste voor je lichaam is rauwe chocolade of rauwe cacaopoeder, omdat tijdens het branden van de cacaobonen meer dan de helft van de antioxidanten verloren gaan.
Conclusie. Hoogtijd om een winnaar te kiezen van De beste pure chocoladetest. De beste pure chocolade vind ik Chocolat Stella. Dit is een chocoladereep met een volle, romige smaak, zodat je maar een klein stukje nodig hebt om intens te genieten.
Conclusie. Pure chocolade is dus niet per se gezonder dan melkchocolade. Het is maar net wat u zelf het belangrijkste vindt: het suikerpercentage of het vetpercentage. Als u een stukje chocola neemt, kies dan vooral degene die u het lekkerste vindt.