Hoeveel REM-slaap je nodig hebt, hangt sterk af van je persoonlijke behoeften en leeftijd. Een baby brengt bijvoorbeeld meer dan 50% van de totale slaaptijd in deze slaapfase door, terwijl ouderen van rond de 80 jaar bijna geen REM-slaap meer hebben.
Gemiddeld heeft een volwassene 1,5 tot 2 uur REM-slaap nodig per nacht.
Duur van de REM-slaap
De duur kan variëren van 5 tot 45 minuten. Meestal zijn de remperiodes kort in het begin en langer naarmate de nacht vordert. Om die reden herinner je je meestal eerder dromen die je aan het eind van de nacht (of in de vroege ochtend) gehad hebt.
REM-slaap:
De diepe slaap (fase 3 en 4) en de droomslaap zijn het belangrijkst. De diepe slaap zorgt voor lichamelijk herstel en de droomslaap zorgt voor geestelijk herstel.
Het horloge meet de tijd die tussen iedere hartslag zit. Dit wordt vervolgens gecombineerd met de bewegingsmeter. Op basis van deze gegevens kan het horloge bepalen of je slaapt, wakker bent en in welk slaapstadium je je bevindt.
Een goede nachtrust
Minstens 85% van de tijd dat je in bed ligt, slaap je. Je valt na een half uurtje of minder in slaap. (Maar liefst 1/3 heeft volgens het onderzoek langer nodig.) Je wordt niet vaker dan 1 keer per nacht wakker.
Onze slaap bestaat uit vier verschillende fases: de sluimerfase (1), lichte slaapfase (2), de diepe slaapfase (3) en de remslaap (4). Hoewel we ongeveer de helft van onze nacht in fase 2 doorbrengen, en een kwart in de remslaap, spenderen we ook gemiddeld 15 tot 20 percent van onze nachtrust in de diepe slaapfase.
Diepe slaap is de herstellende slaap die nodig is om je elke dag op je best te voelen. Bij gezonde volwassenen, zal ongeveer 13 tot 23 procent van de slaap diep zijn. Dus wanneer je 8 uur per nacht slaapt, komt dat neer op 62 tot 110 minuten diepe slaap. Naarmate je ouder wordt, heb je echter minder diepe slaap nodig.
“Mensen die niet diep genoeg slapen, voelen zich overdag niet goed uitgerust. Niet diep genoeg slapen kan te maken hebben met het gebruik van bepaalde middelen, zoals alcohol of slaaptabletten. Je slaapt dan wel, maar de kwaliteit is niet optimaal. Diep kunnen slapen hangt ook samen met de opgebouwde slaapdruk.
Een van de manieren om bij te dragen aan een goede diepe slaap, is niet te zwaar te tafelen en geen alcohol te drinken in de laatste uren voor het slapengaan. Een goed verduisterde omgeving speelt een belangrijke rol: de aanmaak van melatonine, het hormoon dat u slaperig maakt, wordt afgeremd door licht.
De perfecte nachtrust ziet er volgens wetenschappers als volgt uit: een duur van circa acht uur, een korte inslaaptijd, 20% diepe slaap, 20% REM-slaap en minder dan 5% wakker gedurende de nacht. Het is ook mogelijk om korter te slapen en evengoed die percentages van diepe- en REM-slaap te halen.
Een slaapcyclus duurt ongeveer 90 tot 120 minuten. In een normale nacht wordt deze 4 à 5 keer doorlopen. Doorgaans word je na elke cyclus even wakker. Je lichaam checkt even of er geen pijnprikkels zijn, of je blaas niet te vol is en of de omgeving veilig is.
Voor vrouwen is de algemene dagelijkse hoeveelheid magnesium 310 mg tot 360 mg, voor mannen is dit 400 tot 420 mg. Aangeraden wordt om het supplement twee uur voor het slapen gaan in te nemen.
Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht. Bij ouderen verdwijnt meestal de behoefte aan lange slaap: hun slaappatroon verandert. 's Nachts slapen ze korter, terwijl ze overdag indutten. Het lijkt alsof oudere mensen meer slapen dan volwassenen, maar aan de totale slaapduur verandert weinig.
Gemiddeld hebben we drie tot vijf periodes van REM-slaap gedurende de nacht. De NREM en REM wisselen elkaar af in een cyclus van ongeveer 90 tot 110 minuten. De verhoudingen tussen NREM- en REM-slaap worden echter in de loop van de nacht anders.
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck.
Oorzaken fysieke vermoeidheid
Fysieke inspanning. Tekort aan bepaalde voedingstoffen. Stress. Slaaptekort: te weinig of niet kunnen slapen.
Dat kan niet, toont Amerikaans onderzoek. De verstoorde stofwisseling die slaapgebrek veroorzaakt, is met een paar extra weekenduren niet ongedaan te maken. Slaap werkt niet alleen in op de stofwisseling. Het afweersysteem en hart- en vaatstelsel lijden ook onder slaapgebrek.
De betrouwbaarheid en validiteit van de trackers en smartwatches is afhankelijk van de loopsnelheid, concluderen de onderzoekers. Er komt niet één absolute winnaar uit het onderzoek. Gemiddeld doen de consumenten trackers en smartwatches het beter bij gemiddelde en hoge snelheden, dan bij lage snelheden.
Gebruik slaap-apps afgeraden
De Consumentenbond waarschuwde begin dit jaar ook al voor het gebruik van slaap-apps. Volgens de organisatie zijn deze apps doorgaans niet betrouwbaar. Om die reden raadt de Consumentenbond de aanschaf van wearables af wanneer het gaat om alleen het meten van slaap.
Een van de bekendste apps om je nachtrust mee te registreren is Sleep Cycle. Deze uitgebreide app analyseert je slaapritme en kiest op basis daarvan het beste moment om je wakker te maken. Voor de meting worden sensoren of de microfoon van de telefoon gebruikt, als die op het nachtkastje of op het matras ligt.
Deze ontdekking kan van groot belang zijn voor ongeveer twee derde van alle mensen met een psychische stoornis. Rusteloze REM-slaap en een hyperactieve amygdala zijn namelijk dé kenmerken van posttraumatische stress-stoornis (PTSS), angststoornissen, depressie en slapeloosheid.
De REM-slaap is zonder twijfel een essentiële slaapfase. Tijdens je droomslaap worden emotionele gebeurtenissen namelijk verwerkt en wordt belangrijke informatie opgeslagen in je geheugen. Hierdoor vergroot je hersencapaciteit en ontstaat er ruimte voor nieuwe ervaringen.