Het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen piekt tijdens het laatste deel van je cyclus, dus vlak voor je menstruatie', zegt Natasha. Een hoog oestrogeenniveau kan er indirect toe leiden dat het lichaam meer vocht vasthoudt, waardoor je een opgeblazen gevoel ervaart en dat ook ziet op de weegschaal.
Het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen piekt tijdens het laatste deel van je menstruatiecyclus, vlak voor je menstruatie. Een hoge hoeveelheid oestrogeen kan er indirect voor zorgen dat je meer vocht vasthoudt, waardoor je je opgeblazen kan voelen en zelfs een paar kilootjes extra kan wegen.
Pijn bij je ongesteldheid komt doordat je baarmoeder samentrekt. Dat samentrekken geeft de krampen. Dit gebeurt om het slijmvlies van de baarmoeder naar buiten te laten gaan. Het slijmvlies komt met bloed uit je vagina.
Sims zegt dat je wel iets meer calorieën verbrandt als je hormoonniveaus hoger zijn (tijdens de zogenoemde luteale fase, na de ovulatie ), omdat dan je hartslag, ademhalingssnelheid en kerntemperatuur iets verhoogd zijn. 'Het verschil is echter minimaal', zegt ze. 'Het is niet meer dan 100 kilocalorieën per dag.
Het blijkt dat we gemiddeld 100 a 300 meer calorieën nodig hebben tijdens onze luteale fase (de week voordat we ongesteld moeten worden). Dit komt omdat ons Basaal Metabolisme (BMR – het aantal dagelijkse calorieën die we nodig hebben om in leven te blijven) gedurende deze tijd met 10-20% toeneemt.
Gewichtstoename tijdens de maandstonden
Tijdens de laatste periode van de cyclus piekt de hoeveelheid oestrogeen en progesteron in het lichaam. Beide hormonen hebben de neiging om vocht beter op te houden, waardoor je dus meer gaat wegen.
Maar het is niet nodig om jezelf te gaan pushen om te sporten! Rustige activiteiten, zoals yoga, zwemmen en wandelen zijn goede opties die je tijdens je menstruatie kunt doen. Je kunt ook proberen om wat lichte stretch oefeningen te doen om krampen tegen te gaan.
Laat het vooral bepalen door hoe je je voelt. Dat is altijd het belangrijkste, welke tijd van de maand het ook is. Aan het begin van je cyclus, wanneer je vrouwelijke hormonen het laagste zijn, voel je je waarschijnlijk heel sterk. Bouw dan de intensiteit op en of pak een wat zwaarder gewicht.
Wilden we je niet onthouden: aankomen tijdens je ongesteldheid is heel normaal. Dat getal op de weegschaal stijgt écht rond de periode van je menstruatie. 'Sommige vrouwen kunnen zelfs 3 kilo of meer aankomen', zegt Natasha Johnson, gynaecoloog. Fijn.
Stopweek of menstruatie verkorten
Je kunt naast je stopweek overslaan ook je stopweek en hiermee je menstruatie verkorten. Je kunt zonder problemen minder dan 7 dagen stoppen met de pil. Dan stop je bijvoorbeeld 4 dagen en ga je daarna de pil weer slikken.
Ga wel voor gezonde vetten en eiwitten. Ook kan het helpen om voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan magnesium en ijzer. Veel vrouwen hebben aan die twee mineralen een tekort tijdens hun menstruatie. Voeding dat rijk is aan ijzer: rood vlees, schaaldieren en spinazie.
Gedurende de hele cyclus fluctueren je hormonen, waarbij oestrogeen de eetlust vermindert en progesteron de eetlust doet toenemen. Progesteron neemt na de ovulatie tot aan de menstruatie geleidelijk toe en dit zou zorgen voor hunkering naar eten en meer honger.
Als de eicel niet bevrucht wordt, dan ruimt uw lichaam de eicel en de dikke binnenkant van uw baarmoeder op. Er komt dan bloed met slijm via uw vagina naar buiten. Dan bent u ongesteld.
Menstruatie en de pil
Ook je menstruatie kan zorgen voor een opgeblazen buik. Dit komt doordat je hormonen schommelen, maar ook doordat je darmen iets anders werken. Het kan wel zo'n 10 dagen voor je menstruatie opkomen en pas erna weer weg gaan.
Als u vocht vasthoudt, kunt u dat merken aan de volgende verschijnselen: gewichtstoename van meer dan 1 kg per dag of 2 kg per drie dagen.
's Avonds kun je 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn dan 's morgens. Vergelijk een ochtendmeting dus niet met een avondmeting. Waar komt dit verschil vandaan? Gedurende de dag eet en drink je en dus raken maag, blaas en darm steeds gevulder.
Je lichaam verbrandt gedurende enkele dagen voor en/of tijdens je menstruatie 100-300 calorieën extra. Het is dus een kwestie om niet toe te geven en je gezonde voedingsschema niet te verpesten terwijl je ongesteld bent.
Maar hoeveel extra voedsel moet je naar binnen werken voor je een kilo bijkomt? Jammer genoeg niet zo gek veel: 500 extra calorieën per dag eten (die je dus niet verbrandt) gedurende een week zal er al voor zorgen dat je een kilo bijkomt.
Wat zijn menstruatieklachten? Bij de meeste vrouwen gaat de menstruatie gepaard met een aantal van de volgende klachten: sneller geïrriteerd of emotioneel zijn, moeheid, pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, buikkramp, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en diarree.
De beste tip die we je kunnen geven om je menstruatie op gang te brengen is gezond eten, ontspannen, lichaamsbeweging en je niet druk te maken als je een keer wat later ongesteld wordt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je niet ongesteld bent geworden of onregelmatig ongesteld bent.
In diverse culturen wordt een vrouw die ongesteld is als onrein beschouwd, en mag zij gedurende de menstruatieperiode geen water aanraken, niet koken, geen heilige plekken zoals tempels betreden of deelnemen aan sociale bijeenkomsten of dient zij in een aparte schuur of menstruatiehut te slapen.
Het is normaal dat het aantal dagen binnen een cyclus een beetje schommelt. De dokter noemt het dan nog steeds een regelmatige cyclus. Onregelmatig ongesteld ben je als de ongesteldheid na het derde jaar langer dan 45 dagen wegblijft. Blijft ongesteldheid langer dan 6 maanden weg, dan noemen we het amenorroe.
Het ideale moment om jezelf te wegen is 's ochtends, nadat je naar het toilet geweest bent en voor het ontbijt. Hierdoor krijg je de meest nauwkeurige berekening. Komt dit niet goed uit met je schema? Probeer jezelf dan telkens op hetzelfde tijdstip te wegen en met dezelfde weegschaal.
De meeste westerse vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd.
Wanneer het bloed dat je verliest tijdens je menstruatie in contact komt met de lucht buiten je lichaam, wordt het gemixt met bacteriën en zweet. Hierdoor wordt het bloed als het ware 'rijp' en kan het gaan stinken. Om een vies luchtje te voorkomen kun je het beste regelmatig je tampon of maandverband verwisselen.