U hebt twee maanden de tijd om een herkeuring te laten uitvoeren. Komt u met een voertuig meer dan twee maanden na de afkeuring, dan zal er geen gedeeltelijke herkeuring maar wel opnieuw een volledige keuring uitgevoerd worden.
Nadat de APK is vervallen, mag uw auto nog maximaal 2 maanden stilstaan op de openbare weg. U heeft dan nog de tijd om deze te laten repareren en opnieuw voor apk te laten keuren. Is uw auto niet gerepareerd en opnieuw gekeurd binnen die 2 maanden? Dan kunt u een boete krijgen.
Indien het voertuig niet op tijd, namelijk meer dan 2 maanden ná de uiterste geldigheidsdatum vermeld op het keuringsbewijs, wordt voorgereden, zal steeds een nieuwe volledige keuring moeten uitgevoerd worden!
Is de APK datum verlopen? U mag wettelijk gezien niet autorijden zonder APK. Ongeacht of de APK 1 dag te laat is of de APK keuring 3 dagen te laat is. U mag wel tot maximaal twee maanden na het verlopen van de APK uw auto stilstaand op de openbare weg laten staan.
Het rijden zonder geldig keuringsbewijs kan leiden tot een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maanden en/of een geldboete van 80 tot 80.000 euro. Als u meerdere keren betrapt wordt op het rijden zonder geldig keuringsbewijs, kan de straf oplopen.
En let op: een APK-boete voor het niet voldoen aan de APK-keuringsplicht kan elk kwartaal opnieuw worden opgelegd. Dus jaarlijks kunnen APK-boetes oplopen tot EUR 636,- per jaar!
Een herkeuring moet plaatsvinden wanneer het voertuig een keuringsbewijs met beperkte geldigheidsduur heeft gekregen. Het kan dan gaan om een rood keuringsbewijs of om een groen keuringsbewijs met geldigheidsduur beperkt tot 3 maanden (code 3).
Uw keuringsbewijs vermeldt een geldigheidsdatum. Als u uw voertuig te laat aanbiedt, moet u een toeslag betalen. De tarieven worden jaarlijks aangepast. Meer dan 6 maanden te laat: 34,70 euro.
Volgens dat artikel mag het voertuig tot maximaal 2 maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum op de openbare weg stilstaan (je mag er dus niet mee rijden!), zonder dat de RDW een registercontrole uitvoert. Na deze periode moet het voertuig APK-goedgekeurd zijn of moet de geldigheid van het kenteken geschorst zijn.
Biedt u uw voertuig aan voor een herkeuring binnen 8 werkdagen en 400 km dan is de herkeuring gratis. Voor een herkeuring hoeft u geen afspraak te maken. De meeste garages melden de door hun afgekeurde voertuigen niet af bij de RDW. Hierdoor is er voor u als consument geen controle of de afkeur terecht is.
Als uw voertuig wordt afgekeurd voor de APK, dan heeft u vanaf de vervaldatum nog 2 maanden de tijd om het voertuig te laten repareren. In die 2 maanden mag u niet meer met het voertuig rijden, behalve als u onderweg bent naar de garage voor de APK-keuring. Dat moet u kunnen aantonen.
Het voertuig mag niet meer op de openbare weg rijden behalve zonder passagiers en enkel om de kortste weg af te leggen tussen het keuringscentrum en de woonplaats van de klant of de werkplaats van de hersteller en omgekeerd.
Je betaalt een toeslag
Ga je te laat naar de keuring, dan moet je niet enkel de keuring op zich betalen. Er wordt je dan ook nog eens een toeslag aangerekend voor een laattijdig bezoek. Die wordt hoger naargelang je langer wacht. Het bedrag van deze toeslag is uiteindelijk vrij beperkt (minder dan 30 euro).
Het nieuwe bedrag van de autokeuring bedraagt voortaan 55,70 euro.
Uitstel van keuring kan niet verleend worden. Het voertuig kan later voorgereden worden voor periodieke keuring maar uiteraard mag het - na de uiterste geldigheidsdatum van het keuringsbewijs - niet aangewend worden voor gebruik op de openbare weg (uitzondering: van en naar de garage en autokeuring in lege toestand).
Elke vijf jaar moet u opnieuw gekeurd worden. Als u een nieuw rijbewijs krijgt en u bent tussen de 65 en 75 jaar, dan krijgt u een rijbewijs dat geldig is tot 75 jaar. Vanaf uw 70e krijgt u een rijbewijs dat nog maar vijf jaar geldig is.
Wie een afspraak met de autokeuring maakt wordt op het afgesproken uur geholpen.
Een verlopen APK verzekering is niet gegarandeerd. Je loopt dan de kans om bij een ongeval dat door jou is veroorzaakt aansprakelijk te worden gesteld. Een verlopen APK en verzekering gaan dus niet samen.
Om een lang verhaal kort te maken: ja, u mag zonder geldige APK naar de keuring rijden. Maar hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. De belangrijkste voorwaarde is dat u ter plekke moet kunnen aantonen dat u de APK-keuring voor die betreffende dag gepland heeft staan.
Om boetes te voorkomen, is het mogelijk de APK-verplichting tijdelijk stop te zetten. Dit heet schorsen. (Hiermee zet u ook de verzekeringsplicht stop). Als u uw voertuig bij de RDW laat schorsen, dan hoeft dit niet meer APK-goedgekeurd te zijn.
APK-keuring te laat? Als jouw voertuig niet op tijd is gekeurd mag het niet meer op de openbare weg komen en riskeert u een boete. De boete is € 130,- voor alle voertuigen, zowel trekkende als getrokken voertuigen.
Een eerste overtreding wordt met een geldboete afgedaan. Bij een tweede overtreding wordt de verdachte gedagvaard voor de Kantonrechter en wordt er een geldboete en 1 week hechtenis voorwaardelijk geëist. Bij een derde overtreding vordert de officier van justitie een hechtenis van twee weken.
Ja, een keuring van de elektrische installatie in je woning is verplicht. Deze keuring moet worden uitgevoegd bij het in gebruik nemen van een installatie of als er een wijziging, verzwaring of uitbreiding van de installatie wordt gedaan. De keuring is 25 jaar geldig en dient iedere 25 jaar herhaald te worden.