Voor keramische tegels biedt warm water voor de meeste vlekken en groenaanslag al een grote oplossing. Gebruik geen zure of agressieve middelen om groenaanslag te verwijderen. Dat is helemaal niet nodig en ook slecht voor het milieu. Vetvlekken verwijdert u het beste met een warm sopje en afwasmiddel.
Over het algemeen vragen keramische tegels een minimalistische aanpak van schoonmaken. Lauwwarm water, eventueel met een scheutje wit schoonmaakazijn is vaak al zeer voldoende om het meeste vuil te verwijderen. Zo hoeft u geen chemische middelen te gebruiken, ook fijner wanneer u met kinderen of huisdieren woont.
Daarom raden wij het af om je keramische tegels schoon te maken met groene zeep. Dit kan namelijk een vet laagje achter laten waaraan vuil zich juist gemakkelijk hecht. Daarnaast is het echt niet nodig. Je kunt je keramische tegels met warm water bijna altijd goed schoon krijgen.
Verfresten op een tegelvloer kun je eenvoudig verwijderen met oplosmiddelen zoals aceton, thinner, wasbenzine, terpentine of terpentijn.
Als er vlekken ontstaan of vuil hecht zich toch aan het oppervlak, dan kan er met een reiniger of zeep schoon worden gemaakt. Pas wel op met zeer agressieve producten. Keramiek is dan wel minder gevoelig voor zuur, de toplaag kan daarmee wel worden aangetast.
Als je 100% zeker bent dat het een keramische vloer is, gebruik je water met azijn om de vloer schoon te maken. Azijn zal de film die op je tegels ligt, wegnemen. Ben je niet zeker of je een keramische vloer hebt? Test dan eerst in een hoekje dat niet zichtbaar is, azijn mag je namelijk niet gebruiken op natuursteen.
Zo onderhoud je keramische tegels
Ze vragen nauwelijks onderhoud en kuisen doe je in 1-2-3: Stofzuig de tegelvloer. Dweil de tegels met warm water en een klein beetje ontvettende zeep. Spoel de tegelvloer na met zuiver water om alle zeep- en vuilresten te verwijderen.
Keramische tegels schoonmaken met azijn, vinden wij dus niet zo'n goed idee, ook buiten niet. Weliswaar is dit een prima middel om bijvoorbeeld groene aanslag te verwijderen, maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat ook azijn slecht is voor vegetatie en bodem.
Nadelen keramische terrastegels
Een keramische tegel moet daarnaast altijd gevoegd worden. Dit is eigenlijk ook een voordeel, want zo heb je áltijd een onkruidvrij terras. Een ander nadeel is dat de tegels - dankzij hun hardheid - veel warmte vasthouden.
In tegenstelling tot betontegels mag u keramische tegels wel schoonmaken met de hogedrukspuit.
Keramische tegels voor in de tuin zijn voor maar liefst 97% waterafstotend. Ze houden bijna al het vocht tegen. Het schoonmaken van deze tegels is heel eenvoudig. De tegels zijn namelijk vlekvrij en niet vatbaar voor groene aanslag.
Azijnzuur schadelijk voor jouw terras
In zowel natuursteen als beton zit veel kalk. Je maakt dus daadwerkelijk je tegels stuk. Overigens kunnen keramische tuintegels wel tegen azijnzuur. Maar dan nog raden wij het af.
Moeller HMK R159 Tegelreiniger en Sanitairreiniger
Voor sanitaire en natte ruimtes is HMK R159 het aangewezen product om kalkaanslag, vuil, urinesteen en lichte vervuiling van zeepresten te verwijderen. Ook zeer effectief voor het verwijderen van cementsluiers.
Vloertegels schoonmaken kun je het beste doen met een sopje van warm tot heet water, een beetje bleek en dopje allesreiniger. Allesreiniger geeft de tegels een beetje glans en maakt dat de ruimte lekker ruikt. De bleek reinigt de tegels en voegen. Als de vloer niet erg vies is, kun je de bleek achterwegen laten.
Net als bij nat dweilen moeten op keramische tegels microvezeldoeken worden gebruikt.
Stappenplan voor het schoonmaken van keramische tegels
Maak de vloertegel eerst licht vochtig en gebruik dan de Lithofin intensiefreiniger, verdund in water. Is de vloer erg smerig, gebruik de reiniger dan onverdund. Laat de intensiefreiniger 5 tot 10 minuten inwerken en schrob de vloer dan schoon.
Er zijn een aantal belangrijke kenmerken van keramische tegels waar je op moet letten bij de keuze voor dit materiaal. Lees je mee? Keramische tegels zijn kleurvast, er treedt in de loop der jaren geen vervaging op. De tegels zijn goed bestand tegen krassen en slijtage.
In principe gaan keramische tegels een leven lang mee. Vanwege de hardheid en slijtvastheid van de tegels slijten ze niet weg en heeft het dus een lange levensduur.
Tuintegels die niet krassen: keramische tegels
Keramiek is een superhard, gebakken materiaal. Door de enorme hardheid zijn deze tegels bestand tegen krassen.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Vul een plantenspuit met één deel water en één deel azijn. Spuit het mengsel op de tegels en laat dit een paar minuten intrekken. Door de chemische reactie zal de witte kalkaanslag losweken van de tegels. Wrijf hardnekkige vlekken eventueel nog even los met een doekje of schuursponsje.
Gebruik een vloerreiniger waar geen zeep inzit, gebruik lauw water eventueel met een dopje St Marc om je vloer te dweilen, een klein scheutje ammonia in het water mag ook. Maar vooral geen zepen. En zeer belangrijk dweil altijd na met schoon water, zeker bij probleemvloeren.
Een allesreiniger kan een laagje achterlaten wat uiteindelijk zorgt voor een vlekkerige vloer. Dweil met het middel dat de leverancier aanbeveelt, dit laat geen laagjes achter en zorgt ervoor dat je vloer er mooi uit blijft zien. Weet je het merk niet gebruik dan onze eigen parketreiniger.
Hoewel het schoonmaken van laminaat vaak al lukt door het met heet water te dweilen, kan Cif Express vloerreiniger ook wonderen doen: Zet alle ramen en deuren open zodat de gedweilde vloer zo snel mogelijk opdroogt.
Geen dweilstrepen op vloer
Je zal het misschien niet zo snel verwachten, maar je kunt het beste dweilen met koud water. Als warm water namelijk verdampt, blijven er zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Dit zorgt voor strepen én een plakkende vloer. Dweil daarom met koud water.