Wat is makkelijk te verteren? Magere vleessoorten (o.a. rosbief, kipfilet en fricandeau) en eieren (een omelet, roerei of zacht gekookt eitje).
Het wit van een ei is rauw moeilijk verteerbaar. Het cholesterolverlagend effect is enkel vast te stellen bij rauw eigeel. Vandaar dat we altijd een zacht gekookt eitje of een spiegelei aanbevelen.
Alle rauwe groenten, behalve die genoemd staan onder licht verteerbaar. Augurken, koolsoorten, uitgezonderd zuurkool, draderige asperges, knoflook, maïs, paprika, prei, radijs, rammenas, sterrenkers, groenten. Goed gaar gekookte aardappelen, puree met weinig vet, macaroni, mie, spaghetti, vermicelli, witte rijst.
Mager en ongepaneerde vis. Gekookt, gepocheerd, gegrild of gestoofd bereid met weinig vet. Baars, bot, forel, kabeljauw, karper, poon, rog, schar, schelvis, schol, snoek, spiering, tong, wijting. Schaal- en schelpdieren niet vaker dan 1 keer in de 14 dagen.
Eten dat niet licht verteerbaar is, omdat veel mensen er een opgeblazen gevoel aan overhouden, is: voeding met gluten, te veel vezels, lactose, gefrituurde voeding, voeding uit de FODMAP lijst, koolzuurhoudende dranken, te vette voeding en te veel eiwitten.
Wat is een licht verteerbare warme maaltijd? warme maaltijd: gekookte aardappelen, witte rijst, pasta, gekookte groente zoals worteltjes, erwten, sperziebonen, broccoli, mager vlees/vis.
Ook knoflook, schorseneer, prei, ui, artisjok en asperge zijn goed voor de darmflora. Deze voedingsmiddelen zitten namelijk vol met prebiotica. Prebiotica zijn oplosbare vezels, die ervoor zorgen dat de melkzuurbacteriën in de darmen weer kunnen groeien.
Daar komt bij dat maagsap veel 'werk' heeft aan een maaltijd met veel vezels. Daardoor kan het weer minder snel de maagwand aantasten en blijft je maag dus gezond. Havermout, volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst en alle soorten groenten en fruit horen dus zeker op je bord thuis voor een gezonde maag.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
Eieren eten heeft geen aangetoonde voor- of nadelen voor je gezondheid. Ze zadelen je ook niet op met een hoger risico voor hart- en vaatziekten, hoewel dat lang werd aangenomen. Eitjes zijn wel rijk aan voedingsstoffen, voornamelijk eiwitten en vet. Dat vet zit in de dooier en is grotendeels onverzadigd – wat goed is.
Een zachtgekookt eitje is beter dan een hardgekookte. De zachte variant zou lecithine bevatten, een stof die opgeslagen vet omzet in energie en zo de vetverbranding stimuleert. En als je je ei te lang kookt, verdwijnt de lecithine uit het ei en hiermee deze vetafbrekende eigenschap.
Wanneer je allergisch bent aan eieren zal je immuunsysteem reageren op bepaalde eiwitten (allergenen) die aanwezig zijn in eieren. Hierdoor worden typische allergische reacties veroorzaakt zoals maag- en darmklachten, eczeem en in het meest extreme geval anafylaxie.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
5. Overwegend mild voor je darmen. Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora [12-14]. Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Wil je brood eten, maar toch licht verteerbaar voedsel binnenkrijgen? Laat dan roggebrood, croissants, krentenbrood en volkorenbrood links liggen. Eet speltbrood of witbrood, de laatste is ook goed verteerbaar maar minder gezond. Andere lekkere, maagsparende opties: beschuitjes, crackers, liga en ontbijtkoek.
Water en thee zijn daarvoor goede opties. Of u wel of niet melkproducten kunt velen is een kwestie van uitproberen. Sommige mensen krijgen er klachten van, terwijl het bij anderen juist goed werkt om af en toe een glas melk te drinken of een schaaltje yoghurt te eten. Drink in elk geval niet tevéél melk.
Lief voor je darmen
Bananen zijn rijk aan elektrolyten, zoals kalium. Deze elektrolyten verlies je bij het zweten, maar ook bij gastro-intestinale klachten, zoals diarree of braken. Dat is vaak de reden waarom bananen vaak worden aangeraden als je last hebt van buikloop.
Een banaan is licht verteerbaar – fabel
Een banaan kan voor de ene persoon voelen als heel licht verteerbaar en voor de ander niet. Nog een fabeltje: een banaan werkt namelijk niet 'stoppend' wanneer je last hebt van diarree.
Verteren is het kleiner maken van voedingsstoffen zodat ze opgenomen kunnen worden in het lichaam. Je hoeft alleen vetten, eiwitten en koolhydraten te verteren.