Zijn alle ongezouten noten even gezond? Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd.
Ongebrande noten zorgen voor een verbetering van het cholesterolgehalte en zorgen voor een verlaging van de kans op hart- en vaatziekten. Door de aanwezige antioxidanten worden noten ook in verband gebracht met een lager risico op chronische ziekten, zoals reuma.
Cashewnoten
Als je 'rauwe cashews' koopt in de winkel, zijn ze eigenlijk gestoomd en niet echt rauw. Dat is omdat rauwe cashews urushiol bevatten, dezelfde stof die in de gifsumak voorkomt. Het kan een heftige (huid)reactie veroorzaken. Als je een bepaalde hoeveelheid urushiol binnenkrijgt, kan het dodelijk zijn.
Wat is het advies? Voor de meeste volwassenen geldt het advies om een handje ongezouten noten per dag te eten. Dit advies geldt dus niet alleen voor walnoten: alle noten tellen mee. Het maakt daarbij niet uit of ze ongebrand, gebrand of geroosterd zijn.
Walnoten zijn daarom een goede bron om aan deze onverzadigde vetten te komen. Ook zijn walnoten een rijke bron aan vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5 en vitamine E. Tot slot zitten er in een walnoot ook een aantal gezonde mineralen. Een walnoot bevat namelijk ijzer, kalium, fosfor, magnesium en calcium.
Je kunt ze allereerst op de bekendste manier eten: uit het vuistje. Je kraakt de walnoot en eet de vrucht op. Maar daarnaast kun je de gekraakte walnoot ook pellen, hakken, roosteren of karamelliseren. Je kunt ze pellen om de bittere smaak te verliezen.
Walnoten pellen
Walnoten kunnen gemakkelijk gepeld worden als ze eerst voor 30 seconden in kokend water hebben gelegen en direct daarna afgespoeld worden met koud water.
Waarom zijn walnoten goed voor je gezondheid:
Zo bevatten ze volop gezonde onverzadigde vetten, vitamines, mineralen en vezels. Bovendien zijn walnoten rijk aan het omega 3-vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA). ALA is een essentieel vetzuur, wat betekent dat je lichaam het niet zelf aan kan maken.
Volgens onderzoek kan het dagelijks eten van een handvol walnoten het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Walnoten bestaan uit vetten, eiwitten en voedingsvezels en zijn rijk aan omega-3-vetzuren en α-linoleenzuur (zoals ook aanwezig in vette vis) die goed zijn voor hart en vaten.
Walnoten: walnoten zijn goed voor je stoelgang, omdat ze veel niet-fermenteerbare vezels bevatten. Deze vezels zorgen ervoor dat je darm beweeglijker wordt en je stoelgang soepeler wordt.
De macadamia is momenteel de duurste nootsoort en er wordt vaak gezegd dat de noot erg vet is. De macadamia noot heeft inderdaad het hoogste percentage aan onverzadigde vetzuren.
Een dagelijkse portie noten doet veel goeds voor je lichaam. Zo klein als ze zijn, leveren noten een hoop: bijvoorbeeld ijzer, vitamine E en vitamine B1. Maar ze helpen ook het slechte cholesterol in je bloed te verlagen. Dat komt door de gezonde onverzadigde vetten die erin zitten.
Het water zorgt ervoor dat de enzymremmers geneutraliseerd worden en verhoogt daarbij de biologische beschikbaarheid van vele voedingsstoffen. Het zout zorgt ervoor dat de enzymremmers in de noten deactiveren.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd.
Het eten van noten kan bij sommige mensen leiden tot klachten zoals eczeem, urticaria (jeukende bulten) of nikkelallergie. Allergie kan voorkomen bij: Amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten en producten op basis van deze noten.
Door walnoten te eten kan je beter in slaap komen. Walnoten bevatten namelijk van nature het hormoon, melatonine.
De bochten en rimpels op een walnoot doen ze op een stel hersenen lijken. Walnoten bevatten dan ook een hoge dosis Omega 3-vetten, die het brein helpen functioneren. Recent nog toonde een studie aan dat walnoten het eiwit kunnen afbreken dat in verband wordt gebracht met Alzheimer.
Walnoten toevoegen aan het eetpatroon, kan de gezondheid van mensen die een verhoogd risico lopen op diabetes en hart- en vaatzieken verbeteren. Dat blijkt uit een onderzoek van het Yale-Griffin Prevention Research Center.
Dit levert vele producten op: gezonde noten (waar ook weer van alles mee te doen is), olie, strooisel, kleurstof, likeur, thee, fineer en meubelhout, energie enz. Alleen al daarom is het de moeite waard om meer walnoten aan te planten! Er worden in ons land meer dan 70 rassen gekweekt.
Nachtvorst bij de walnoot
Bij late nachtvorsten kan de knop bevriezen waardoor er dat jaar weinig of geen vruchten aan de boom komen. Meestal is de hoeveelheid vruchten vrij constant maar als er een jaar met meer vruchten dan normaal is kan de vruchtzetting het volgende jaar minder zijn (beurtjaren).
Walnoten kun je zo uit de dop eten. Verder zijn ze in veel uiteenlopende gerechten, waaronder salades, goed te gebruiken.
Na het oogsten maak je de noten schoon met lauw water. Dit werk moet zeer nauwkeurig gebeuren want elk stukje bolster dat achterblijft op de noten verminderd de kwaliteit ervan. Nadien kan je de noten laten drogen in en goed geventileerde ruimte.
Het drogen van walnoten kan erg lang duren. Het ligt ook een beetje aan de buitenlucht temperatuur, maar het droogproces kan gerust 2 tot 3 weken in beslag nemen. Als de walnoten eenmaal te drogen gelegd zijn, is het alleen maar een kwestie van afwachten.
Bewaar noten op een koele, donkere en droge plek. Ze zijn gevoelig voor schimmels.