Op zich is het niet heel moeilijk, maar je moet het ook zeker niet onderschatten. Ongeveer 65% slaagt in één keer voor het Vaarbewijs examen, je moet dus echt wel even serieus aan de slag. Qua moeilijkheidsgraad is het halen van je Vaarbewijs te vergelijken met de theorie voor je rijbewijs.
Weinig mensen denken dat het klein vaarbewijs halen moeilijk is. Je hoeft alleen maar goed verkeersregels uit je hoofd te kunnen leren. Maar zodra je omhoog gaat op de ladder en op grotere boten gaat varen, neemt de moeilijkheidsgraad van de examens aardig snel toe.
Hoelang moet je leren voor het vaarbewijs? De te bestuderen stof voor het examen Klein Vaarbewijs I lijkt op het eerste gezicht niet veel. Echter, de vele details die u moet kennen voor het examen vergen voor de meeste kandidaten minimaal 10 uur geconcentreerd leren.
Gemiddeld slaagt +- 58% in één keer voor het vaarbewijs examen. Het examen wordt als moeilijk beschouwd, maar met de juiste tips is het halen van een vaarbewijs niet moeilijk.
U leert het een en ander over de motor, het weerbericht, de veiligheid aan boord, man over boord, ankeren, verkeersborden, brughoogten en waterdiepten. Naast de theorie is er ook aandacht voor het varen zelf, ondanks dat de cursus theoretisch blijft.
Daarmee komt het slagingspercentage voor het examen recreatievaart uit op 63,4 procent. Dat is 1,3 procent lager dan een jaar ervoor. Meer weten over het examen voor het Vaarbewijs recreatievaart? Kijk op de website van het CBR.
Wanneer ben ik geslaagd? De toekenning van punten per vraag varieert van 1 tot 3 punten. Het totaal te behalen punten is 80. U bent geslaagd als u 56 punten (70%) of meer heeft behaald.
De studietijd voor online cursus Vaarbewijs 1 is gemiddeld 50 uur.
Zodra je voorheen geslaagd was, (bij de Vamex) kreeg je direct je vaarbewijs mee naar huis en kon je dezelfde dag nog varen. Nadat je geslaagd bent bij het CBR voor je examen duurt het nog één a twee weken voordat je het pleziervaartbewijs in huis hebt en daadwerkelijk mag varen.
Het examen duurt 60 minuten en bestaat uit 40 meerkeuzevragen. U krijgt onder andere vragen over wettelijke bepalingen, de waterwegen, de behandeling van voorstuwingswerktuigen en varen en manoeuvreren.
Het klein vaarbewijs I is onbeperkt geldig.
Het vaarbewijs bestaat alleen nog uit theorie, u hoeft dus nog geen praktijkexamen te doen. Uit de meest recente bekende slagingspercentages van Vamex blijkt dat voor Vaarbewijs 1 is 64,6% slaagt en Klein Vaarbewijs 2 64,8%. Wel wordt Vaarbewijs 2 vaak moeilijker ervaren dan vaarbewijs 1.
Is een vaarbewijs alleen theorie of ook praktijk? Het examen voor het vaarbewijs bestaat uit een theorietoets die je doet achter de computer. Net als het theorie examen voor je rijbewijs. Een praktijkexamen is niet verplicht.
Er zijn 2 niveaus van het klein vaarbewijs: Klein Vaarbewijs I (VBI): voor het varen op rivieren, kanalen en meren, inclusief Gouwzee en Randmeren. Maar niet op Westerschelde, Oosterschelde, IJsselmeer, Markermeer, IJmeer, Waddenzee, Eems en Dollard.
Vaarbewijzen werden niet ingenomen, omdat daarvoor de juridische basis ontbreekt, ook in de beroepsvaart.
Snel je vaarbewijs halen
Vaarbewijs Academy helpt je daar graag bij. In onze online cursussen leer je alles wat een watersporter moet beheersen om het examen Klein Vaarbewijs 1 en 2 te behalen. Met de online examentrainingen oefen je zo vaak als je wilt de proefexamens zoals je ze kunt verwachten bij het CBR.
Net als in Nederland is ook in het buitenland Vaarbewijs 1 geldig op de binnenwateren en Vaarbewijs 2 in de binnenwateren en op zee. Er zijn uitzonderingen mogelijk. Hebt u een marifoon aan boord, moet u altijd in het bezit zijn van een marifooncertificaat.
Als bestuurder en schipper van een snelle motorboot, waterscooter of jetski: bent u tenminste 18 jaar; heeft u een geldig vaarbewijs (aan boord). Voor de meeste binnenwateren is het Klein Vaarbewijs deel 1 voldoende.
In het hele IJsselmeergebied, IJsselmeer, Markermeer en IJmeer moet u vaarbewijs II hebben. Uiteraard alleen indien uw schip sneller kan varen dan 20 km/uur of groter is dan 15 meter.
Vaarbewijs 1 is voor op de rivieren, kanalen en meren. Vaarbewijs 2 is voor op groot open water of op zee. Ook in het buitenland is vaarbewijs 2 ook vaak vereist.
Vanaf 12 jaar mag je varen met een klein motorbootje. Maar wel met maximaal 2,5 pk! Vanaf 18 jaar mag u een snelle motorboot besturen (vaarbewijs verplicht). Vanaf 16 jaar mag je een motorboot en zeilboot (langer dan 7 meter) besturen.
In principe mag je overal in Nederland varen zonder vaarbewijs.