De lichamelijke ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken, worden na 4 tot 5 dagen al minder. Na een dag of 10 heb je lichamelijk eigenlijk al niet veel last meer. Maar de geestelijke ontwenning duurt veel langer, soms jaren. Van de tips voor de eerste dagen kun je ook daarna nog plezier hebben.
Na 1 weekJe hebt nu meer ontwenningsverschijnselen
Zo kun je meerdere keren per dag veel zin hebben in een sigaret, je somber of prikkelbaar voelen, meer zin hebben in eten, zweten, misselijk zijn of trillen.
Dag 3 & 4. Op de 3e en 4e dagen na het stoppen met roken zijn de ontwenningsverschijnselen het zwaarst. Dit zijn zonder twijfel de ergste dagen van het stoppen met roken. Je bent chagrijniger, sneller geïrriteerd en slaapt 's nachts minder goed.
Stoppen met roken: eerste dagen
Zo'n twee tot drie dagen na het roken van je laatste sigaret heb je de meeste last van afkickverschijnselen. Dit zijn kortom de ergste dagen na het stoppen met roken. Zet je door, dan zijn de lichamelijke afkickverschijnselen na drie tot vijf weken al sterk verminderd of zelfs verdwenen.
Minder nieuwe rimpels
Dit zorgt voor minder bloed en zuurstof in je huidcellen. Op het moment dat je stopt met roken, herstelt dit weer. Door te stoppen met roken, vertraag je het ontstaan van nieuwe rimpels. Ook wordt je huid weer elastischer en steviger.
Na 2 tot 4 weken zijn bij veel mensen de ergste ontwenningsverschijnselen verdwenen. De drang om te roken kan nog wel vaker terugkomen. Want roken is vaak een jarenlange gewoonte geworden. Thuis of tijdens het werk kunnen er veel momenten zijn waarop je altijd rookte.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
Voorbeelden van ontwenningsverschijnselen zijn: een slecht humeur, een onrustig gevoel, u hebt zin in roken, u bent prikkelbaar.
Stoppen met roken: duur van ontwenningsverschijnselen
Je voelt je rot, dus steek je toch maar weer een sigaret op. Zonde, want als je doorzet nemen de klachten door het stoppen met roken beetje bij beetje af. Na drie tot vijf weken zijn de afkickverschijnselen al sterk verminderd of zelfs verdwenen.
Stoppen met roken is een moeilijk proces, maar sommige dagen zijn lastiger dan andere. Meestal zijn de derde en vierde dag na het stoppen met roken het ergste.
Een sigaret in het weekend, bij een glaasje alcohol of tijdens een feestje. “Af en toe een sigaretje, dat kan geen kwaad, toch?” Helaas is het tegenovergestelde waar: ook gelegenheidsroken is schadelijk voor de gezondheid. Volgens onderzoek kost het zelfs vijf levensjaren.
In het begin kan stoppen met roken er juist voor zorgen dat je chagrijnig bent en meer gespannen dan anders. Dat is normaal: dat zijn ontwenningsverschijnselen. Je lijf protesteert dat er geen nicotine meer binnenkomt. Na twee weken voel je je fijner als je gestopt bent.
Rokers die lang geleden gestopt zijn presteren cognitief even goed als mensen die nooit gerookt hebben en hebben ook net zo weinig beschadigingen in de hersenen. Rokers hebben een dubbele kans op dementie en Alzheimer in vergelijking met niet-rokers. Over de onderliggende oorzaak is echter nauwelijks iets bekend.
Nicotine zorgt bij de roker voor de aanmaak van dopamine, een stofje dat een goed gevoel geeft. Als u stopt met roken stopt de toevoer van nicotine naar de hersenen en mist u dus uw dopamine. Dit leidt al snel tot allerlei ontwenningsverschijnselen zoals chagrijnigheid, rusteloosheid en een onprettig gevoel.
Wat gebeurt er als je 1 sigaret rookt? Je lichaam raakt eraan gewend en gaat steeds een bepaalde hoeveelheid nicotine vragen. Als je die nicotine niet aan je lichaam geeft, ga je je niet lekker voelen. Je voelt je dan chagrijnig en onrustig.
Op de lange termijn merk je ook andere voordelen van het stoppen met roken: Na 2 tot 12 weken: je longfunctie en bloedsomloop zijn verbeterd. Na 1 maand: je conditie is duidelijker beter en je beweegt gemakkelijker. Je rokershoestje verdwijnt.
“Cold turkey” houdt in dat u in één keer stopt, zonder geleidelijk af te bouwen. Gemotiveerd zijn is dus van groot belang bij deze stopmethode. Als u “cold turkey” stopt, is de kans groot dat u last krijgt van ontwenningsverschijnselen, omdat uw lichaam ineens geen nicotine meer binnenkrijgt.
Je huid gaat er beter uitzien. De doorbloeding neemt toe en de grauwe kleur neemt af; Je gaat lekkerder ruiken; De effecten worden zichtbaar voor tanden en tandvlees.
Stoppen met roken is natuurlijk goed voor je gezondheid. Wie stopt met roken, heeft al na een paar jaar minder kans op hart- en vaatziekten. Die kans is dan bijna gelijk aan het risico van mensen die nooit rookten. Ook het risico op kanker neemt af met de jaren.
Functie longen verbetert
Als je stopt met roken kan de longfunctie tot wel 30 procent verbeteren(1). Hoe langer je bent gestopt, hoe meer de kans op longkanker afneemt. De kans op longkanker is 10-15 jaar na het stoppen ongeveer 50 procent minder. De schade die er al is in je longen door het roken, is blijvend.
Stoppen met roken
In 2022 heeft 35,9% van de mensen die roken een serieuze stoppoging ondernomen (stopte langer dan 24 uur). De meeste mensen die roken hebben meerdere pogingen nodig om definitief te stoppen.
Drink veel water
Uw nieren hebben water nodig om nicotine en andere afvalproducten uit te scheiden. Als u zin hebt in een sigaret, kan water drinken u over het moment heen helpen. Water zorgt voor een andere smaak in uw mond. De behoefte aan een sigaret kan daardoor minder worden.
Kortom: stoppen met roken is het enige dat echt helpt om wittere tanden te houden. Reuk en smaak Rokers ruiken en proeven minder goed dan niet-rokers.
Volgens de verslavingsarts is ook af en toe roken heel slecht voor de gezondheid. Zo is uit onderzoek gebleken dat mensen die zo nu en dan een sigaret opsteken, nog altijd gemiddeld vijf jaar eerder doodgaan dan niet-rokers.