De meest giftige spin ter wereld komt eigenlijk alleen in Midden-Amerika voor, dus zonder de bananen kan hij nooit in Nederland komen. De Phoneutria bijt alleen met gif als hij zich bedreigd voelt.
De zeer giftige spinnen leven in tropische en subtropische gebieden en kunnen niet overleven in koudere klimaten. Dus zelfs als een van de giftigste spinnen ter wereld als verstekeling op een containerschip in onze contreien terechtkomt, blijft hij meestal niet lang in leven.
De Zwarte Weduwe
De Zwarte Weduwe is daarom bekend komen te staan als de meest dodelijke spin ter wereld. Dat is niet het geval, want inmiddels komt de spin veel minder vaak in de buurt van mensen voor. Bovendien is er een tegengif ontwikkeld waardoor de dodelijke slachtoffers van deze spin beperkt kunnen worden.
50.000 beschreven spinnensoorten zijn er maar enkele waarvan de beet echt gevaarlijk kan zijn voor de mens. Geen van deze soorten komt in Nederland of België voor. Hier komt wel de gerande oeverspin (grote, kleine) voor. Daarvan is de beet zeer onaangenaam, vergelijkbaar met een wespensteek.
De Braziliaanse zwerfspin is de meest agressieve en giftigste spin ter wereld en houdt zich normaal op in het regenwoud.
Alleen in permanent koude gebieden zoals de polen en hoge bergtoppen kunnen spinnen zich niet handhaven. Ook op sterk geïsoleerde plaatsen komen spinnen voor, zoals de afgelegen rotseilandjes Sint-Pieter-en-Sint-Paulusrotsen, die gelegen zijn tussen Afrika en Zuid-Amerika.
We hebben het over de lentevuurspin. "Het mannetje heeft een knalrood achterlijf met zwarte stippen en zwarte pootjes met witte strepen", vertelt Twan Teunissen in BuitenGewoon. De vrouwtjes leven onder de grond en hebben hun holletje afgedicht met een web. "Die mannetjes zoeken de vrouwtjes om te paren.
Men beweert dat je ongeveer acht spinnen per jaar wegwerkt terwijl je ligt te slapen. Volgens sommigen zou dit zelfs op kunnen lopen tot twaalf. Durf je nu niet meer te gaan slapen? Wees gerust, want volgens een onderzoek in het Scientific American magazine, eten we er geen één.
Een beet van de valse wolfspin is voor mensen niet dodelijk, maar wel vergelijkbaar met een bijen- of wespensteek.
Het is niet precies te zeggen hoeveel wolfspinnen voorkomen in ons land omdat ze zich goed verstoppen. Ze leven hier vooral op plekken waar het warm en droog is, zoals in huizen. In het zuiden van Europa leven ze vooral in bosgebieden.
Wolfspin 'gevaarlijk?'
De wolfspin kan aanvallen uit zelfverdediging, bijt met zijn kaken door de huid heen en kan allergische reacties veroorzaken. De pijn is vergelijkbaar met een wespen- of bijensteek, maar volgens stadsecoloog Jan Doevendans moeten we vooral niet in de kramp schieten.
Een spin doden heeft een averechts effect. Als je een spin doodmaakt is er meer eten beschikbaar voor de overige spinnen. Die kunnen zich dan beter voortplanten en zo komen er steeds meer spinnen in uw huis en tuin.
Spinnen hebben een enorme hekel aan azijn. Azijn bevat azijnzuur, waardoor spinnen direct gedood worden als ze met azijn in aanraking komen. Als je witte azijn en water mengt, kan je dat als bestrijdingsmiddel gebruiken. Doe dit in een schaaltje en zet dit in je huis om spinnen af te schrikken.
Spinnen eten namelijk insecten. Wanneer je spinnen in huis dood maakt, is er daarmee volgens spinnenspecialist van Natuurpunt Koen van Keer meer voedsel in huis. En dat trekt dus juist weer meer spinnen aan. Die leggen nieuwe eitjes, en ook daarmee heb je straks een stuk meer ongewenst bezoek in huis.
Maar een beet van een valse wolfspin is gelukkig niet gevaarlijk. Ze komen liever niet dichtbij de mens en als dat toch gebeurt - omdat ze zich in het nauw gedreven voelen - kunnen ze je inderdaad soms bijten uit zelfverdediging. Deze spinnen hebben hele kleine tanden, maar kunnen daarmee toch door je huid komen.
Als er een prooi in het web belandt, springt de huisspin tevoorschijn om de prooi te overmeesteren. Huisspinnen zijn vooral 's nachts buitengewoon actief.
De valse wolfspin wordt helaas, maar waar – steeds vaker gespot in Nederland. Het ongedierte werd voor het eerst in 2007 gezien, maar wint elk jaar meer terrein. Dit komt mede doordat de Nederlandse winters niet meer zo koud zijn.
Het houdt zich overdag schuil onder stenen of boombast en is vooral 's nachts actief aan het jagen. Aangezien de valse wolfspin bij elke worp wel 300 tot 400 nakomelingen kan krijgen, waarvan er tientallen overleven, zitten er inmiddels al aardig wat wolfspinnen in Nederland.
De valse wolfspin komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Maar omdat het in Nederland steeds warmer wordt, is 'ie ook hier steeds vaker te vinden. De spin is in alle provincies gezien, behalve in Flevoland. Soms kan de valse wolfspin bijten uit zelfverdediging.
Nee. Dat is het kortste antwoord dat we kunnen geven. Het inslikken van een spin tijdens de slaap is iets dat hoogst zelden gebeurt.
In een normaal onderhouden huis wonen al snel 1.000 à 2.000 spinnen, maardaarvan zie je de meesten nooit. Overdag verstoppen huisspinnen zich tussen spleten, achter plinten en meubels, in de kelder of op zolder. Enkel 's nachts komen ze tevoorschijn om prooien te vangen.
Hoeveel spinnen er in een gemiddeld huis zitten, weten we niet. Hier is voor zover we weten in Nederland nog nooit onderzoek naar gedaan. Maar het is wel waarschijnlijk dat er in ieder huis een paar honderd spinnen zitten. En als er een spinnennest in je huis uitkomt, heb je er zomaar een paar honderd bij.
In Australië is spin 'Number 16' overleden. Ze was 43 jaar en voor zover bekend daarmee de oudste spin ter wereld. De vrouwelijke valdeurspin werd in 1974 geboren in het wild en was sindsdien een studieobject van wetenschappers, vandaar haar naam.
De kruisspin is waarschijnlijk de bekendste spin in onze tuinen. Ze bouwt haar wielweb bij voorkeur op luwe, beschutte plekjes in de schaduw van planten. Je herkent haar aan het kruis op het achterlijf dat gevormd wordt door witte vlekjes.
Bij deze kleurrijke Australische peacock spider (Latijn: maratus volans) ligt het misschien anders. Sterker nog, dit diertje is ongekend mooi. En gelukkig zijn ze niet zo groot. Het is net alsof deze wonderlijke diertjes ontsnapt zijn uit het carnaval van Rio met hun prachtige kleuren en hun gekke danspasjes.