Lavameel is de fijn gemalen poeder van lavagesteente, afkomstig uit het Eiffelgebied. Dit gesteentemeel bevat een hoge concentratie aan silicium of kiezelzuur maar daarnaast ook calcium, fosfor, magnesium en kleimineralen.
Lavagruis of grof lavameel breekt trager af in de grond en fijn lavameel is een hapklare brok voor je groenten. Een uitstekende manier om je moestuingrond in topvorm te houden is om regelmatig mineralen in de vorm van lavameel.
Om te beginnen moet je weten dat lavagruis (of -meel) een gesteente is en langzaam wordt afgebroken. Het is geen meststof en je kan het dus ook niet te veel geven.
Een bodemverbeteraar als lavameel is onmisbaar voor het behouden van een gezonde tuin. Door lavameel in de toplaag van de tuin aan te brengen, verbeter je de structuur en vruchtbaarheid van de bodem.
Lavameel kan je het hele jaar door toepassen. Lavameel heeft enige tijd nodig om de mineralen vrij te geven. Om deze reden kan je bijvoorbeeld in het najaar lavameel strooien zodat het in het voorjaar goed beschikbaar wordt voor planten.
Gebruik voor een bestaand gazon ongeveer 200 tot 400 gram lavameel per m² gras.
Versterk de planten door ze om de paar weken basalt- of lavameel te geven. Aangezien ook aardappelen de ziekte verspreiden, plant je de tomaten beter niet in de buurt van aardappelen. De schimmel kan immers overwaaien op jouw tomaten.
Hoe gebruik je Lavameel? Lavameel kan net als kalk over de tuin en gazon worden gestrooid. Het best na de middag op een regenachtige/bewolkte dag, dit om verbranding op blad te voorkomen. Na de lavameel gift kan wormenmest toe worden gevoegd of water zodat de lavameel niet weg waait.
Ook tegen schimmelziekten werkt lavameel goed door het uitdrogende effect en het bestrijdt zelfs indirect schadelijke insecten en bladluizen en –vlooien. Je kan lavameel in de siertuin gebruiken op zuurminnende planten zoals azalea en rododendrons, maar ook rozen en buxus worden sterker na een bestuiving met lavameel.
Slakken bestrijden met lavameel
Zoals we weten, houden slakken niet van ruwe ondergronden. Slakken worden er niet bepaald vrolijk van wanneer ze met hun buik over lavakorrels heen 'schuiven'. Wanneer je lavameel strooit in de border, dan kunnen de slakken niet bij je (sier)planten, groenten en fruit komen.
Je kan het lavameel ook oplossen in water en het zo spuiten over de bladeren van de plant. Los hiervoor 300 gr lava op in 10 liter water. Dit werkt echter niet goed bij gladde bladeren bv. bij een laurier.
LAVAMEEL is super heilzaam voor uw tuin grondje, wij gebruiken het in de pottenteelt en volle-grond teelt, bij de laatste methode hoeven we naast goede compost bijna geen meststoffen meer toe te dienen, dit hangt natuurlijk wel af van de begin toestand van de grond, maar je ziet vaak na een jaar zeker al goede ...
In de fruit-, aardappel- en wijnteelt wordt lavameel men al met succes toegepast tegen meeldauw of andere zwamziekten. Krijgen we bijv. met luizen of rupsen te maken, dan kunnen we ingrijpen door met Lava+ te bestuiven. Lava+ werkt zeer effectief tegen bladluizen (het fijne poeder verstikt ze).
Lavameel is een duurzame keuze
Lavameel is een volledig natuurlijke samenstelling van mineralen en sporenelementen. Het draagt bij aan de ontwikkeling van gezonde planten.
Een manier om meer mineralen aan de bodem toe te voegen is door lavameel te strooien. Andere natuurlijke manieren om heermoes te verdelgen zijn zout en kalk.
Het verschil tussen beide natuurproducten is op het eerste gezicht misschien niet zichtbaar, maar die zijn er wel degelijk. Zo is het kalkgehalte in lavameel hoger dan in basaltmeel. Daarnaast zijn beide producten voor een ander type grond bedoelt.
Lavameel is een zeer fijn gemalen zacht vulkanische oergesteente. Afgekoelde lava stolt en vormt door verwering een bijzonder goede vruchtbare bodem en wordt in de biologische dynamische landbouw gezien als een bron van oer levenskracht.
Goede tomatengrond is luchtig en voedselrijk. Goede tomatenmest is organische mest. Kunstmest (vooral stikstofhoudende kunstmest) geeft een mindere smaak aan de tomaten dan organische mest.
Om neusrot te voorkomen bekalk je dus best de grond vooraleer je de tomaten plant. Dat kan bijvoorbeeld met DCM Zeewierkalk Korrel. Tijdens de teelt kan je neusrot voorkomen door regelmatig te gieten, tijdig bij te bemesten en een licht bekalking te geven op het moment dat de 3de bloemtros is gevormd.
Zet een stok bij de plant en bind deze aan. Geef regelmatig mest, maar niet te veel stikstof, want dat zorgt voor veel blad en stelen maar minder vruchtvorming. Gebruik bijvoorbeeld koemestkorrels en wat kali of speciale tomatenmest. Tomaten houden niet van regen.
Lavameel is, zoals de naam al aangeeft, meel gemaakt van lavasteen. De korels lavameel maken de grond in de tuin losser, zodat wortels zich stevig en diep kunnen ingraven. Lavameel wordt gebruikt als een bodemverbeteraar die planten goed laat groeien op een grond met een dichte bodemstructuur, zoals kleigrond.
Eet de hele plant
Lavas is een eetbare vaste plant. We zijn bekend met het gebruik van de bladeren van de maggiplant, maar wist je dat je de hele plant kunt eten? De stengels en steeltjes kan je koken of stomen als groente. En van de bladeren en stengels kan je ook thee maken.
Lavakorrel is een gesteente wat ontstaat na stolling van vloeibaar lava na een vulkaanuitbarsting. Doordat er tijdens het stollen luchtbellen ontstaan is het een zeer poreus en waterdoorlatend gesteente met een hoog porienvolume.