Hoe lang het duurt voor er een kikkerlarfje uit het eitje komt, hangt vooral af van de temperatuur van het water. Als het water warm is, dus als het al vroeg in het jaar mooi weer is, komen de eitjes sneller uit, maar gemiddeld duurt het ongeveer 3 weken.
Na een week of zeven zijn de kikkertjes volgroeid en moet je ze terug zetten op de plek waar je de dril vandaan hebt gehaald.
15-MRT-2023 - Je hoeft niet te wachten tot Pasen met eieren zoeken: RAVON organiseert van 17 tot en met 9 april namelijk de Landelijke Kikkerdriltelling! Je kunt kikkerdril tellen in je eigen tuinvijver, maar het mag natuurlijk ook buiten je tuin, in stadsvijvers, poelen of sloten.
Kikkerdril ofwel kikkereitjes, doen er een paar dagen over om uit te groeien tot kikkervisjes. Langzamerhand krijgen de kikkervisjes pootjes. Na ongeveer drie maanden zijn het niet langer visjes maar kikkers, ze moeten nu boven water komen om te ademen.
Pak een klein klontje kikkerdril, vijf tot tien visjes per liter water. Gebruik naast schoon water ook water en het liefst ook waterplanten van de plek waar je de kikkerdril gevonden hebt. Richt de bak in met voorgespoeld grind op de bodem, een paar grotere stenen en/of hout.
Waar vind je kikkerdril? Vaak vind je kikkerdril gewoon in de sloot vlakbij je huis! Je kan de kikkerdril vinden in het ondiepe gedeelte aan de waterkant, tussen de plantjes. Ga gezellig samen op zoek naar een sloot waar je weleens kikkers hoort kwaken – grote kans dat je daar ook kikkerdril vindt!
Omdat de eitjes vrij groot zijn, zijn de celdelingen zichtbaar. Na enkele dagen zijn de eikernen al niet rond meer en nog wat later zijn de embryo's herkenbaar.
Vul de pot of vaas altijd met vijverwater van waaruit het kikkerdril afkomstig is. Gewoon kraanwater bevat niet de juiste voedingstoffen en mineralen, en kan tevens te veel kalk of zelfs chloor bevatten waar het kikkerdril niet tegen kan. Dit laatste geldt ook voor de verdere fases in de ontwikkeling van de kikkers.
Als 2 van de 2500 jonge kikkervisjes volwassen, geslachtsrijp worden en op hun beurt weer zo'n overvloed aan eitjes leggen blijft de kikkerstand gelijk. Er mogen dus, gekeken naar voortbestaan, heel veel kikkervisje op weg naar volwassenheid doodgaan. En dat gebeurt ook.
Wat is kikkerdril? Kikkerdril zijn de eieren van kikkers die in klonten in ondiep water worden gelegd. De eieren ontwikkelen zich tot kikkervisjes die zich voeden met algen en planten. Na ongeveer drie maanden veranderen ze in volwassen kikkers.
Door de nachtvorst waren ook de eiklompen (kikkerdril) van de bruine kikker en heikikker bedekt met een laagje ijs. Maar de gelatineachtige laag waarin de eitjes zitten, biedt enige bescherming tegen lichte nachtvorst.
Kan het zo zijn dat een kikker altijd kan ''drillen'' maar dat het niet altijd bevrucht wordt? Er zitten echter (net als vorig jaar) wel zwarte puntjes in de eitjes. Alvast bedankt voor de reactie. Als er zwarte puntjes inzitten dan zijn de eitjes bevrucht.
Kikkerdril kijk je gratis in Zappbios kinderfilms.
Kikkerdril ziet eruit als een klomp eitjes die in het water drijft terwijl padden hun eitjes in nette slierten aan waterplanten hangen.
De moederkikker kan na de paring wel 4000 eitjes leggen. De eitjes of kikkerdril genaamd drijft in het water en broedt uit in de zon. Van zodra het in het water komt zwelt de gelei op en beschermt zo het eitje.
Het meest gebruikelijk is het om de dieren te vangen in een transparant bakje, buisje, of glaasje. Geschikte transparante kunststof buisjes zijn vaak bij de apotheek te koop als urinepotjes (sommige modellen). Geschikte glaasjes zijn bijvoorbeeld kleine borrelglazen.
In feite zijn alle dieren beschermd en mag je ze niet verplaatsen. Aan het kikkerdril kan je niet goed zien om welk dier het gaat. Er is wel verschil tussen het ene kikkerdril en het andere.
Ververs minimaal tweemaal per week het water (of eerder wanneer het water troebel wordt). Schep eerst de kikkervisjes over in een ander bakje. Giet het 'oude' water eruit en vul de bak weer voor de helft met koud leidingwater. Kieper de kikkervisjes gewoon weer terug, daar kunnen ze best tegen.
Wanneer het voorjaar begint ongeveer eind maart, begin april, kun je het kikkerdril in veel sloten en vijvers zien. Het is wat slijmerig en er zitten kleine zwarte puntjes in. Het zijn de eitjes van de vrouwtjeskikker. Uit deze zwarte bolletjes groeien kikkervisjes.
Je hoeft de kikkervisjes dan niet zoveel eten te geven. Als ze groter worden hebben ze meer voedsel nodig. Schijfjes komkommer of stukjes tomaat vinden ze lekker. Als ze bijna kikkers zijn, eten ze vliegjes.
Ze zijn er in verschillende maten en kleuren. De kleinere pareltjes worden vaker gebruikt in desserts, de grotere vaker in drankjes zoals bubble tea. In India verwerkt men ze ook in bepaalde viscurries. Moderne chefs gebruiken ze steeds vaker in hartige gerechten, zoals Thomas Keller in zijn Oysters and Pearls.
Hoe komt dat? Deze en komende weken vindt overal in Nederland de eiafzet plaats van groene kikkers. Hoewel dit een massaal gebeuren is dat bovendien vaak overdag plaatsvindt, worden de eiklompjes van de groene kikker lang niet zo vaak gezien als die van de bruine kikker. Zelfs als je er dichtbij staat op de oever.
Wat eten kikkervisjes in de vijver? Een kikkervisje eet in het begin vooral algen en dode plantaardige en dierlijke delen, die in het water zweven. Als de metamorfose begonnen is eet het ook kleine diertjes zoals watervlooien, eenoogkreeftjes en muggelarven.
5 tot 10 kikkervisjes per liter water is genoeg. Zorg ervoor dat je water en een paar waterplanten meeneemt uit dezelfde sloot of poel. Maak een kikkerdrilbak met kiezels en grote stenen en vul het met het water dat je hebt meegenomen. Zet de bak op een lichte plek, maar niet in de volle zon!