hoogte boordstof = (afgewerkte hoogte x 2) + 2 cm. lengte boordstof mouw, broekspijp- of heupboord= (80% van de omtrek) + 2 cm. lengte boordstof halsboord= (82% van de omtrek) + 2 cm.
Mocht je gaandeweg besloten hebben om de elastiek iets strakker te maken in de taille, dan is de elastiek iets korter dan de bovenkant van de rok en dus moet je in dat geval de elastiek een beetje uitrekken tijdens het aannaaien. Stik de elastiek met een goed rekbare steek aan de rand van de stof langs de taille vast.
Boordstof knippen
Meestal wordt voorzien dat de boordstof 80% smaller is. Je zal dus de omtrek die je net gemeten hebt moeten vermenigvuldigen met 0,80 om te weten hoe breed de boordstof moet zijn.
Mouwboordje naaien
Als je niet zeker weet, welke kant van de boordstof de goede kant is: bij het uit elkaar trekken van de stof, zie je aan één kant de elasthandraden – dat is de achterkant van de stof.
Boordstof is een rondgebreide stof met een ribbeltje, gemaakt van elastische breisels zoals een ribtricot. Deze stoffen worden gebruikt voor het naaien van manchetten of boorden bij de mouwen of benen en soms ook als rand om de hals. Ook voor positiekleding is boordstof prima te gebruiken.
Elastiek voor een rok (of tailleband)
Een andere manier die je kunt doen, is je taille meten op de hoogte waar de rok gedragen wordt. Bijvoorbeeld 70 cm. Dan het elastiek afknippen op de maat die je gemeten hebt bij de taille, namelijk 70 cm. Als je het elastiek aan elkaar bevestigd, dan wordt het iets kleiner.
Mocht ze te groot zijn, dan bestaat er alsnog een heel handig trucje. Op Twitter toont een vrouw hoe je een veel te grote broek toch nog kan dragen zonder daarbij een riem te gebruiken. Je steekt de broeksknoop simpelweg door het eerste lusje en vervolgens maak je de broek vast zoals gewoonlijk.
Hoeveel stof heb ik nodig voor een trui
Werk je zonder patroon, dan kun je deze richtlijn aanhouden voor de hoeveelheid stof die nodig is: Als het voor- en achterpand naast elkaar op de stof passen dan heb je één keer de lengte van de trui nodig.
De makkelijkste truc is om je broek met lauwwarm water in te spuiten. Vervolgens leg je de broek op de grond. Ga met je voeten op de zoom van je broek staan en trek de broek bij de ceintuurband alle richtingen op. Dit mag best wat hardhandig.
Zo'n verstelbare tailleband bestaat uit een breed knoopsgatenelastiek. Dat elastiek zit in de tailleband van broek of rok, en met behulp van de knopen maak je de broek strakker of wijder. Echt geweldig, en vast bedacht door een moeder! Want dankzij zo'n verstelbare tailleband kun je een broek of rok op maat maken.
tailleband - Banden die het middel omgeven, vooral als een gedeelte van een rok of broek.
Kies een broek met hoge taille. Die zorgt ervoor dat je buikje in de broek zit in plaats van erover te hangen. Bovendien geeft het een ondersteunend, comfortabel gevoel op je buikje. Als de taille hoger komt, is er veel meer lichaamsoppervlakte waar de broek zich op kan vastzetten en zal deze niet afzakken.
Als je de knoopsgaten opent met je tornmesje, steek je best aan de uiteinden een speldje zodat je niet te ver snijdt. Trek de elastiek door de knoopsgaten zoals hieronder wordt weergegeven. Vouw de uiteinden van de elastiek naar binnen en naai ze vast op de tailleband. Trek niet aan de elastiek tijdens deze stap.
De fitness elastieken zijn tevens geweldig voor het verhogen van de effectiviteit van een training aangezien er meer spiergroepen aangesproken worden bij het uitvoeren van compound oefeningen. Dit omdat er een hogere stabiliteit vereist is bij het trainen met weerstandselastieken.
Waarom zou je elastieken gebruiken in je training? Elastieken kunnen ervoor zorgen dat je het maximale effect uit een oefening haalt. De kracht die je spieren kunnen leveren tijdens een beweging komt niet altijd overeen met de kracht die een beweging vraagt om uit te voeren.
Je kunt rimpelelastiek op de spoel van de naaimachine draaien en als onderdraad meenaaien. De bovendraad is gewoon naaigaren. Dat geeft niet altijd een goed resultaat. Het kan ook anders: Met een zigzagsteek, die je maakt met gewoon naaigaren (op de spoel en als bovendraad) zigzaggend over het elastiek heenstikken.
Als je met je hand in de lengterichting over de stof gaat dan voelt het glad aan, voel je geen weerstand en de draden van de stof (pool) liggen plat. Dat noemen we met de vleug mee. Wanneer je met je hand de andere kant op aait, voel voelt het niet glad maar ruwer aan en de draadjes (pool) gaan rechtop staan.
Leg keukenpapier tussen de stof en de steekplaat terwijl je naait, en vooral als je hoeken moet naaien. Hou de stof glad door ze tijdens het naaien tussen je handen te geleiden en lichtjes mee te voeren onder de naald door. Scherpe, dunne naald en een rechtstik-steekplaat.