Het gevolg is dat mensen die veel drinken veelal met verschillende sociale problemen te maken krijgen: relatieproblemen, problemen op het werk of studie, schulden, contacten met de politie en justitie en conflicten met familie of de buurt.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Kenmerken van stiekem drinken om op te letten
ontkennen en liegen over alcoholgebruik. naar alcohol ruiken of bijvoorbeeld kauwgom gebruiken om de geur te verbergen. verantwoordelijkheden verwaarlozen. geen zin meer hebben in sociale activiteiten, hobby's en seks.
Zoals het opruimen van een vervuild huis, de autosleutels verstoppen zodat iemand niet kan rijden, het afbellen van afspraken of werk als hij of zij zich heeft verslapen. Doe dat niet. Wat je er onbedoeld mee bereikt, is dat de alcoholist heel lang kan doorgaan met drinken.
Het hebben van een gezonde en bevredigende relatie is sterk gerelateerd aan het vermogen van het paar om effectief te communiceren. Overmatig alcohol gebruik wordt geassocieerd met meer negatieve en vijandige communicatie, waardoor de relatie meer ontvankelijk is voor spanningen en agressie.
Door overmatig alcoholgebruik kan men een droge huid krijgen en worden rimpels zichtbaarder. Netelroos, eczeem, rosacea (couperose), acné, rhinophyma ('bloemkoolneus') en psoriasis worden over het algemeen niet veroorzaakt door alcoholgebruik, maar het gebruik kan de klachten wel verergeren [4,5].
Gevolgen van overmatig drinken op langere termijn:
Hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en hersenbloedingen. Verstoorde afbraakfunctie van de lever dat kan leiden tot leververvetting, leverontsteking en levercirrose. Korsakovsyndroom, dit is een vroegtijdige dementie veroorzaakt door alcohol. Verhoogde kans op kanker.
Alcohol is slecht voor je gezondheid en verhoogt je risico op kanker, beroerte, impotentie en onvruchtbaarheid. Overmatig alcoholgebruik kan negatieve gevolgen hebben voor je relaties en je dagelijkse bezigheden, zoals school, studie of werk.
Als je regelmatig veel alcohol drinkt dan kunnen er na verloop van tijd psychologische, lichamelijke en neurologische veranderingen optreden. Deze veranderingen gebeuren geleidelijk en zijn in fases op te delen. Aanvankelijk geeft het drinken van alcohol een prettig euforisch gevoel.
Alcohol beïnvloedt ook het functioneren van de prefrontale cortex, het gedeelte van de hersenen dat een grote rol speelt bij zelfcontrole en het reguleren van impulsief gedrag [1]. Daardoor gaan mensen zich minder angstig voelen en zijn ze sneller bereid om risico's te nemen [1, 3].
Iemand met een verslaving kan liegen, manipulatief zijn en zijn drugsgebruik willen verbergen. Dat maakt omgaan met drugsgebruikers ingewikkeld voor jou als naaste. Als iemand liegt over zijn drugsgebruik, is het moeilijk om iemand te helpen, hij moet het eerst zelf willen.
Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week. Voor vrouwen geldt de grens van 14 glazen per week. Een student drinkt gemiddeld 16 glazen per week.
Zolang een alcoholverslaafde relatief normaal functioneert in dagelijkse bezigheden als werk of school en relaties kan onderhouden, spreekt men van een functionerende alcoholist, ook wel hoog functionerende alcoholist (high functioning alcoholic) genoemd.
Een probleemdrinker is iemand die langere tijd veel drinkt en hierdoor problemen heeft gekregen. Dat kunnen problemen zijn op gebied van gezondheid, werk of relationele problemen. 10% van de Nederlandse bevolking tussen 16 en 69 jaar is probleemdrinker. Dit zijn 1,1 miljoen mensen.
Alcohol zal de verdovende werking doen toenemen. Hierdoor daalt de concentratie, neemt de controle over bewegingen af en ontstaat een hogere kans op duizeligheid en evenwichtsstoornissen. Met meer kans op vallen en andere ongelukken.
Probeer niet alle problemen op te lossen die de verslaving van je partner met zich meebrengen. Ook al doe je dat met de beste bedoelingen, op die manier maak je het je partner gemakkelijker om te blijven drinken en blijft die blind voor de gevolgen van zijn of haar gedrag. Zoek de schuld niet bij jezelf.
Gemiddelde levensverwachting alcoholist
Uit onderzoek blijkt wel dat een alcoholist gemiddeld ongeveer 60 jaar wordt. Als je dit vergelijkt met de 80 jaar die een gemiddelde Nederlander haalt, is dit natuurlijk ernstig. In Nederland wonen ongeveer 80.000 mensen die op een bepaalde manier afhankelijk zijn van alcohol.
Het verhoogt de hechting van acryl en gel aan de nagelplaat. De hoge concentratie alcohol zorgt voor een grote effectiviteit. De alcohol is ook prima geschikt voor het ontvetten en desinfecteren van gereedschappen en harde oppervlaktes.
Je voelt je fitter. Je slaapt beter. Je huid wordt gezonder. Je leverwaarden en cholesterolgehalte dalen.
Alcohol onderdrukt de REM-slaap. Als iemand gedronken heeft dan begint de REM-slaap later en heeft iemand in totaal minder REM-slaap. Daarom voelt iemand die gedronken heeft zich minder uitgerust als diegene wakker wordt, dan iemand die niet gedronken heeft.
Een partner, kind of vriend zien wegglijden in een alcoholverslaving kan hartverscheurend en frustrerend zijn. Alcoholisme zorgt vaak ook voor spanningen in de relatie doordat je naaste afspraken niet nakomt en verplichtingen opgeeft. Ook kunnen financiële of juridische problemen ontstaan.
Alcohol heeft effect op alle hersenfuncties, van de motoriek tot de zintuigen. In kleine hoeveelheden lijkt alcohol je losser te maken. Dit komt doordat alcohol de hersenfuncties beïnvloedt die je gedrag reguleren, waardoor je je vrijer en minder geremd gaat voelen.
De verantwoordelijkheid ligt bij je partner. Ga niet steeds alle problemen oplossen voor hem of haar, anders zal je partner nooit zijn/haar gedrag aanpassen. Laat hem of haar zelf de gevolgen voelen van zijn of haar verslaving. Laat ook weten dat je het drankgebruik teveel vindt worden en geef duidelijk je grenzen aan.