U kunt blijvende klachten overhouden aan sepsis. Het verschilt per patiënt hoelang de klachten aanhouden. Soms blijven de klachten levenslang.
Ongeveer de helft van de mensen is binnen 1 jaar beter na een sepsis. Sommige mensen houden langer klachten. En sommige mensen houden altijd klachten. Het is belangrijk dat u contact houdt met uw huisarts of arts.
Van de patiënten met sepsis die geen intensive care-behandeling nodig hebben, overlijdt één op de acht.
koorts of juist een te lage temperatuur. een snelle ademhaling. een snelle hartslag. slaperig, verward of suf zijn.
Sommigen hebben juist last van gevoelloze plekken. Weer anderen hebben moeite met het coördineren van bewegingen omdat de zenuwen minder goed hun werk doen. De zenuwpijnen die de eerste maanden tot soms anderhalf jaar na de sepsis optreden gaan vaak weer voorbij.
Sepsis (bloedvergiftiging) is een ernstig ziektebeeld, waaraan mensen kunnen overlijden. Dit ziektebeeld kan plotseling ontstaan en iemand wordt in korte tijd ernstig ziek. Het is een infectie, meestal veroorzaakt door een bacterie.
Een bloedvergiftiging of sepsis is het gevolg van een ernstige infectie. Meestal gaat het om infecties met bacteriën.
Sepsis wordt in circa 52 % van de gevallen veroorzaakt door grampositieve bacteriën (vooral S. aureus en Streptococcus pneumoniae), 38 % door gramnegatieve bacteriën (vooral Escherichia coli, Klebsiella spp. en Pseudomonas aeruginosa), 5 % door polymicrobiële infecties, 1 % door anaeroben en 4 % door schimmels.
Na het stellen van de diagnose sepsis wordt direct begonnen met de toediening van antibiotica en intraveneus vocht. Vocht is nodig om de hemodynamiek te stabiliseren en zodoende de perfusie van de vitale organen te handhaven (1).
Grotere kans op sepsis
Het is daarom lastig te voorspellen wie er uiteindelijk sepsis ontwikkelt en wie niet. Wel is bekend dat er diverse factoren zijn die de kans op sepsis kunnen vergroten. Zo lopen mensen met een verminderde weerstand, door ziekte of behandelingen zoals een chemokuur verhoogd risico op sepsis.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.
Problemen met de bloedstolling, vochtophoping in de longen en in het hele lijf, zuurstoftekort en verwardheid (delier) kunnen hierbij o.a. optreden. Sepsis en septische shock zijn levensbedreigend. Bij septische shock is in de meeste gevallen een Intensive Care opname aan de orde.
Sepsis wordt nog vaak, zowel door 'gewone burgers' als professionals gezien als een ernstige infectie waar je na een paar weken tot maanden weer geheel van bent hersteld.
De behandeling van sepsis hangt af van de ziekteverwekker. Als de ziekteverwekker een bacterie is, krijgt u meteen antibiotica. Om uw bloeddruk te verhogen krijgt u vloeistof via een infuusnaald. Als we bloedonderzoek hebben gedaan, kan dat soms een reden zijn om u andere antibiotica te geven.
Sepsis is een reactie van het lichaam op een infectie en kan leiden tot beschadiging van weefsel en uitval van organen. De boosdoeners zijn bacteriën, virussen en schimmels die met name via de longen, maar ook via wondjes of urinewegen het lichaam kunnen binnenkomen.
Sepsis bij neutropenie: R/ piperacilline / tazobactam iv 3 dd 4000/500 mg 7 tot 10 dagen. R/ piperacilline / tazobactam iv 3 dd 4000/500 mg + gentamycine iv 1 dd 5 mg/kg 7 tot 10 dagen. R/ imipenem + cilastine iv 4 dd 500 mg 7 tot 10 dagen.
Een infectie wordt veroorzaakt door micro-organismen of ziekte- verwekkers zoals bacteriën, virussen, schimmels, gisten of parasieten. Als de ziekteverwekkers in de bloedbaan komen, wordt dit een bloedvergiftiging of sepsis genoemd.
In Nederland worden jaarlijks circa 35.000 patiënten slachtoffer van sepsis. Per jaar komen zo'n 10.000 patiënten met sepsis op de Intensive Care (IC) afdeling terecht (dit is een update van 2020). Op de IC is het daarmee doodsoorzaak nummer één.
Als er een bloedvergiftiging optreedt, geeft dit vaak klachten als rillen, koorts, zich niet lekker voelen, misselijkheid, braken en diarree. Bij oudere mensen gaat dit bovendien vaak gepaard met verwardheid. In een ernstiger geval, de zogenaamde septische shock, kan de bloeddruk plotseling dalen.
Een bloedvergiftiging wordt ook wel sepsis genoemd. Bekende symptomen van bloedvergiftiging zijn een snelle hartslag, bloeddrukdaling, koorts, koude rillingen en verwardheid.
Het is belangrijk dat u snel reageert op klachten die wijzen op een bloedvergiftiging. Een kwart van de mensen die een bloedvergiftiging krijgt, overlijdt eraan. Wel kunt u enkele adviezen opvolgen om te voorkomen dat u of een ander geïnfecteerd raakt met een virus of bacterie dat leidt tot een bloedvergiftiging.
Een chronische ontsteking is echter niet helend voor ons lichaam maar juist destructief. Uiteindelijk leiden chronische ontstekingen tot beschadigingen van cellen en weefsels en tot een uitgeput immuunsysteem wat kan leiden tot een auto-immuunziekte waarbij het lichaam zichzelf aanvalt.
Wie kunnen bloedvergiftiging krijgen
Bloedvergiftiging kan optreden bij alle leeftijden, maar bij bloedvergiftiging geldt dat hele jonge kinderen, oudere mensen en patiënten met een verminderde weerstand een grotere kans hebben om bloedvergiftiging te krijgen.
Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie minder worden. Soms is het mogelijk om een kuur van 1 dag te gebruiken.