De waarde van een munt wordt bepaald door 3 zaken: het metaal, de zeldzaamheid en de kwaliteit. Een gouden munt heeft ALTIJD de goudwaarde. Echter, als het jaartal op de munt zeldzaam is, stijgt de waarde meteen.
Buitenlandse munten, maar ook papiergeld, kun je inleveren in speciale collectezuilen op vlieghavens. De opbrengst gaat naar een goed doel. Er zijn ook andere initiatieven die niet meer gebruikte munten inzamelen voor goede doelen, zoals het particuliere initiatief Muntenactie.
Stuivers, dubbeltjes, kwartjes, gulden en rijksdaalders kunnen nog steeds een bepaalde waarde hebben als ze zeldzaam zijn. De zilveren guldens en rijksdaalders zijn interessant voor beleggers vanwege de hoge zilverprijs.
Guldens, dubbeltjes en centen vertegenwoordigen vaak een behoorlijke waarde als je deze inlevert. Want oud geld is geld waard. Hoeveel je oude munten waard zijn, hangt onder andere af van het jaartal en of de muntstukken nog in goede conditie zijn. Een stuiver met de afbeelding van Juliana brengt al snel € 15,- op.
Herdenkingsmunten zijn wettig betaalmiddel in Nederland en blijven uiteraard te allen tijde de nominale waarde behouden. Bij Goudwisselkantoor kunt u uw herdenkingsmunten inruilen voor de nominale waarde. U kunt hier ook verzamelingen inleveren. Zoek hier een inleverpunt bij u in de buurt.
Een muntje van 1 cent uit Monaco, uit 2001 of 2002, is om en bij de 100 euro waard. Hetzelfde geldt voor een muntje van 2 cent uit het Vaticaan uit 2002 of 2003. Nog een zeldzaam rostje is dat van 1 cent dat Finland in 2001 uitgaf. Dat is 10 euro waard.
Munten laten taxeren laat je heel eenvoudig doen door Onlinegoudinkoop.nl. Wij zijn al meer dan 10 jaar actief in deze markt en hebben alle expertise in huis.
Een zilveren dubbeltje uit 1944 heeft bij veilingsite Catawiki 8.500 euro opgeleverd. Het Wilhelminadubbeltje is voorzien van de letter 'D' en is in de Amerikaanse stad Denver geslagen voor Nederland om na de oorlog te gebruiken. Zover is het met dat muntje echter nooit gekomen.
De vroegere nationale bankbiljetten en munten (bijv. Duitse marken of Spaanse peseta's) kunnen in de meeste gevallen nog steeds voor euro's worden omgewisseld. Dit wordt uitsluitend gedaan door de nationale centrale banken. De ECB wisselt geen bankbiljetten of munten om.
De winkeliers helpen bij het uit circulatie nemen van de oude munt door u wisselgeld in euro's te geven, maar u kunt ook zelf bij de bank uw oude munten en bankbiljetten inwisselen tegen euro's.
Neem contact op met een taxateur die uw munten analyseert en een mening geeft over de waarde van uw munten. U kunt de munten vervolgens verkopen aan een muntenwinkel, veilingshuis, op eBay, of run je eigen website.
Een setje van vier Nederlandse munten uit 1948 heeft op een veiling in IJsselstein 29.500 euro opgebracht. Volgens veilinghuis MPO is dit 'uitzonderlijke bedrag een recordprijs' voor Nederlandse munten van na de Tweede Wereldoorlog.
Over het algemeen zijn de meest waardevolle 2-euromunten afkomstig uit drie mini-landen: Monaco; Vaticaanstad en San Marino. De munten die in deze landen geslagen worden zijn vaak zo klein in aantallen dat de waarde vanzelf stijgt onder de verzamelaars.
Een bekende oorsprong – Zeldzame munten van 50 cent komen heel vaak uit afgelegen landen of gebieden. Het is niet ongewoon om ze in Spanje of Zwitserland te vinden, maar de zeldzaamste stukken komen uit San Marino, Monaco of het Vaticaan. Dit is het voorbeeld van de Vaticaanse 50 cent munt.
De waardevolste munt van twee euro werd geslagen in Monaco. Deze werd in 2007 gemaakt ter ere van Grace Kelly, een Amerikaanse actrice en winnaar van een Oscar-prijs die trouwde met Prins Rainier III en prinses van Monaco werd. Er werden slechts 20.000 exemplaren in omloop gebracht.
Zo ook bij de euro. De naam kwartje ging dan ook niet over op een van de euromunten. In Nederland wordt de term kwartje nog wel gebruikt voor een bedrag van 25 eurocent in een willekeurige samenstelling van munten.
Wat kan ik nog doen met mijn rosse centen? De 1 en 2 eurocent blijven een geldig betaalmiddel, u kunt ze dus nog altijd gebruiken in de winkel. Iedereen mag 1 keer per maand tot 5 kilo muntstukken gratis gaan omwisselen bij de Nationale Bank in Brussel. Heel veel goede doelen verzamelen rosse centjes.
Muntjes van 1 en 2 cent blijven een wettelijk betaalmiddel. Ze worden niet buiten omloop gesteld en verliezen hun waarde niet. Ze kunnen nog altijd gebruikt worden. U hoeft ze dus niet terug te brengen naar de bank.
Rosse muntjes in onze portemonnee worden steeds zeldzamer, maar dit muntje van 1 eurocent kan volgens Spaanse media meer dan 50.000 waard zijn. Het zou gaan om een munt die in 2002 in Duitsland werd geslagen en uiterst zeldzaam is vanwege het ontwerp en de unieke kleur.
De één cent 1880 Willem 3 heeft een gekartelde rand. De prijs van een één cent 1880 van Willem de derde is afhankelijk van de kwaliteit van de munt deze is te herkennen aan de hoeveelheid slijtage door gebruikerssporen uit die periode. De verzamelwaarde van de 1 cent 1880 Willem de Derde wordt bepaald op kwaliteit.