Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan. Dit is de periode waarin zwangere vrouwen vaak het meeste aankomen. Derde trimester: In het laatste trimester komen vrouwen gemiddeld 3 tot 4 kilo aan.
Reken op een groei van zo'n 8 kilo. Je baarmoeder groeit enorm tijdens je tweede trimester, net als je baby en de placenta. Ook de aanmaak van vruchtwater en extra bloed zorgen voor meer gewicht. In het laatste trimester komt er nog zo'n 4 kilo bij.
Wanneer kom je aan
13-20 weken 15% 21-30 weken 50% 31-36 weken 20% 37-bevalling 5%
De gewichtstoename is meestal niet geleidelijk verdeeld over je zwangerschap. Het meeste kom je aan tijdens het tweede trimester, vaak zo'n 6 kilo (bij een gemiddeld BMI). In het eerste trimester valt de gewichtstoename vaak wel mee, 1 tot 2 kilo's.
Je baby in week 21
Je zit nu in de 21e week van je zwangerschap en je baby is vergelijkbaar met een artisjok, ongeveer 27 cm en circa 380 gram. Hoewel je kindje qua lengte al over de helft is, zal hij nog bijna 10 keer zo zwaar worden. Vanaf nu komt hij iedere week zo'n 60 gram aan en jij 500 gram per week.
Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan. Dit is de periode waarin zwangere vrouwen vaak het meeste aankomen. Derde trimester: In het laatste trimester komen vrouwen gemiddeld 3 tot 4 kilo aan.
Jij in de 20ste week
Je bent op de helft van de zwangerschap. Vanaf nu zal je buik flink gaan groeien en zal het voor de buitenwereld ook steeds duidelijker worden dat je zwanger bent. De verloskundige kan nu al echt aan je buik voelen hoever je ongeveer zwanger bent. Je baarmoeder komt nu ongeveer tot je navel.
Jij in de 27ste week. Met de week groeit je buik en kom je ongeveer 450 tot 500 gram per week aan! Grote kans dat nu ook je wallen beginnen te groeien.
Het is aangeraden om tijdens de zwangerschap 12,5 tot 18 kg gewicht bij te komen. Voor vrouwen met ondergewicht en een tweelingzwangerschap zijn er geen richtlijnen voor gewichtstoename.
Wanneer ze 6 maanden oud zijn, wegen baby's gemiddeld tussen 6 en 9 kg. Hun groei verloopt wat trager in tegenstelling tot de eerste maanden en ze zijn meestal tussen de 62 en 72 cm groot.
De vijfde maand van mijn zwangerschap.
Je kleintje drinkt nog steeds vruchtwater én groeit nog steeds! In week 25 is je baby 30 tot 33 cm lang. En weegt hij ongeveer 680 gram, ongeveer een halve bloemkool.
Vanaf nu ga je echt dikker worden, je zult elke week ongeveer een pond aankomen. Je hebt al een stevige buik, maar hij is nog niet superdik. Natuurlijk hoort dikker worden bij de zwangerschap, maar toch kun je behoorlijk schrikken van al die kilo's die eraan vliegen.
Placenta: 650 g
De placenta of moederkoek heeft een kinderlijk en een moederlijk deel. In het kinderlijk deel van de placenta stroomt veel bloed van het kind vlak langs de bloedvaten van de moeder. Hierdoor kan het bloed van het kind zuurstof en voedingsstoffen opnemen uit het moederlijk bloed.
Wij raden het sterk af om te gaan lijnen tijdens een zwangerschap. Jouw lichaam heeft alle krachten nodig om te fungeren als een 'veilig huisje' voor je kleintje. Wanneer je een dieet start, verstoor je de natuurlijke ontwikkeling en kan dit leiden tot vroeggeboorte of een miskraam.
Je gewicht na de zwangerschap
Na de bevalling ben je direct een paar kilo's lichter: het gewicht van je baby, het vruchtwater, de placenta en de vliezen. Dit is samen goed voor ongeveer vijf kilo. De overige zwangerschapskilo's verlies je binnen enkele maanden meestal vanzelf.
21 weken zwanger: jouw lichaam
Als je 21 weken zwanger bent, op hoeveel maanden zit je dan? Je gaat nu maand 6 van de zwangerschap in.
Het derde trimester loopt vanaf 28 weken (7 maanden) tot aan de bevalling.
In dit trimester maakt je baby een groeispurt door. En dit ga je merken!
30 weken: de bovenkant van je baarmoeder zit nu tussen je navel en het middenrif. In het derde trimester zal je buik hard gaan groeien.
Jouw lichaamsbouw bepaalt dus voor een belangrijk deel hoe je buik gaat groeien en tonen. Als jij bijvoorbeeld een atletisch of lang lichaam hebt, kan je buik relatief klein zijn. Ook de positie van je baby – als hij of zij met de rug naar voren ligt – kan ook voor een kleine(re) buik zorgen.
Kan je je buik intrekken als je zwanger bent? Je kunt je baarmoeder voelen – Het zal nog wel een tijdje duren voordat je echt aan je buik kunt zien dat je zwanger bent. Toch kun je zelf al wel je groeiende baarmoeder voelen.