Toch heeft het slikken van vitamine B6 – ten opzichte van bijvoorbeeld veelvoorkomende antidepressiva – een stuk minder vervelende bijwerkingen. En dat is een groot voordeel.
Bepaalde voedingssupplementen hebben een positieve invloed op de effecten van antidepressiva. Het medicijn zou vooral met omega-3 statistisch gezien een betere uitwerking hebben op de gemoedstoestand. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Melbourne en Harvard.
Antidepressiva gaan over het algemeen niet goed samen met het gebruik van supplementen met ashwagandha, rhodiola en Griffonia simplicifolia (een bron van tryptofaan). Voor zorgprofessionals is er nog meer informatie beschikbaar over effecten van atypische antipsychotica en slaapmiddelen.
In principe zijn er geen aanwijzingen dat magnesium niet in combinatie met antidepressiva zou kunnen. Magnesiumsuppletie zou zelfs antidepressiva overbodig kunnen maken. Stop echter nooit zomaar met antidepressiva! Dit kan namelijk vervelende fysieke en mentale klachten veroorzaken.
Een hoge inname van vitamine B6 zou daarom zeker voor minder angstgevoelens kunnen zorgen. Het helpt het lichaam om remmende neuronen aan te maken, die voor rust in het hoofd zorgen. Vooralsnog is een inname van 100 mg per dag het meest effectief; aanmerkelijk meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Gezonde voeding
Vermijd geraffineerde suikers, vette snacks zoals chips en voorverpakte voeding. Wanneer je last hebt van angstklachten kan koffie mogelijk bepaalde sensaties triggeren (zoals een gejaagd gevoel, hartkloppingen of trillen) die de angst kunnen doen laten toenemen.
Magnesium
Magnesium is een absolute aanrader in stressvolle periodes. Zodra je lijf stress ervaart, plas je namelijk 4 keer meer magnesium uit dan normaal. Met dagelijks 400 mg magnesium citraat zit je goed.
Eens in de twee weken werden alle deelnemers ondervraagd over de symptomen van hun depressie. Het gebruik van magnesium bij de 112 deelnemers resulteerde na zes weken in een significante verbetering van depressie- en angstsymptomen. Dit positieve effect trad relatief snel – al na twee weken – op.
Vitamine B12 is nodig voor je bloed en zenuwen. Door te weinig vitamine B12 kun je klachten hebben, zoals minder gevoel in vingers en tenen. Als je deze klachten of bloedarmoede hebt, kan de huisarts bloedonderzoek doen. Te weinig vitamine B12 komt meestal door een ziekte van de maag of darmen.
Antistollingsmiddelen, immunosuppressiva, slaapmiddelen of antidepressiva – gaan niet goed samen met bepaalde (kruiden)supplementen. Per medicijn staat vermeld waar het precies om gaat, waarom dat zo is en wat kan worden gedaan. Sint-janskruid heeft een interactie met veel medicijnen.
Het gebruik van bepaalde kruidensupplementen, zoals ashwagandha, rhodiola en Griffonia simplicifolia gaat niet goed samen met het gebruik van antidepressiva.
Vitamine D en de hersenen
Die stof heeft invloed op op ons humeur. Uit onderzoek blijkt dat een tekort aan vitamine D het serotoninegehalte in de hersenen wordt verlaagd. Een serotoninetekort kan zelfs leiden tot depressie. Uit meerdere onderzoeken blijkt het verband tussen een tekort een vitamine D en het humeur.
Recente studies wijzen omega 3-vetzuren (het vet dat in vis zit, vooral in vette soorten als zalm, haring en makreel) aan als een van de actiefste natuurlijk voorkomende middelen tegen depressie. Ze spelen een grote rol in de omzetting van tryptofaan naar serotonine.
De middelen amitriptyline, escitalopram, mirtazapine, paroxetine, venlafaxine en vortioxetine zijn het meest effectief. Fluoxetine, fluvoxamine, reboxetine, en trazodon scoorden het laagst op effectiviteit. De meerderheid van de meest effectieve antidepressiva zijn niet meer onder patent en generiek verkrijgbaar.
Ontstekingsremmende pijnstillers, zoals ibuprofen, diclofenac, acetylsalicylzuur en naproxen. Deze medicijnen kunnen bijwerkingen op de maag veroorzaken, zoals een maagbloeding. Gelijktijdig gebruik van citalopram vergroot de kans op deze bijwerkingen. Gebruik daarom liever paracetamol als pijnstiller.
Vitaminen B5 en B12 spelen een belangrijke rol in ons lichaam. Vitamine B5 ondersteunt niet alleen tijdens drukke werkzaamheden,maar ook in spannende tijden en in stress-situaties. Zowel voor lichaam als geest. Samen met vitamine B12 helpt vitamine B5 ook bij vermoeidheid en moeheid te verminderen.
"Ga dus nooit zomaar pillen slikken of B12-injecties nemen, maar laat altijd eerst een diagnose stellen", is zijn advies. Wolffenbuttel concludeert dat het B12-tekort geen hype is. Er zijn wel degelijk meer mensen die de diagnose B12-deficiëntie krijgen, zegt hij.
Vitamines B en D lijken in belangrijke mate zowel het regeneratieproces van zenuwbanen, alsook het functioneel herstel van het eindorgaan te versterken. Vitamines C en E vertonen een belangrijk antinociceptief effect.
Niet in alle gevallen kan een depressie genezen zonder medicatie. Maar met neurofeedback zijn er wel mogelijkheden om minder last te krijgen van een depressie, zonder medicijnen. Ook als je al langere tijd antidepressiva gebruikt, kan neurofeedback een toevoeging zijn op de behandeling.
Zoek je aanvullend nog extra ondersteuning voor je lichaam dan kun je kiezen voor supplementen zoals magnesium, vitamine C en B vitaminen zoals B1, B3, B5, B6, B12 en folaat. Deze voedingsstoffen dragen allemaal bij aan een goede geestelijke balans, heldere geest en goede gemoedstoestand.
Een onrustig gevoel ervaar je door het hebben van een snelle hartslag en een hoge ademhaling. Het wordt vaak veroorzaakt door het hormoon cortisol, dat een stofje afgeeft waardoor je energielevel snel toeneemt.