Het belangrijkste verschil tussen havermout en Brinta
Het antwoord is simpel: Brinta is gemaakt van tarwe, havermout van haver. Brinta is een merknaam en staat voor 'Breakfast Instant Tarwe'. Havermout en Brinta zijn allebei een graanproduct. Brinta is gemaakt van volkorentarwemeel en havermout van haver.
Brinta bevat minder (verzadigd) vet en iets meer vezels. Op die punten scoort Brinta dus beter. Havermout bevat minder suiker en en minder zout. Op die punten scoort havermout dus beter.
Wanneer je wilt afvallen, is het verstandig om te kiezen voor voeding die goed vult, rijk is aan essentiële voedingsstoffen en niet zoveel calorieën bevat. Brinta is dan ook een goede keuze. De vezels die het bevat helpen je langdurig een vol gevoel te geven en ook de eiwitten dragen daar aan bij.
Bovendien zorgen vezels voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel zult snacken. Als je kijkt naar de vezels kun je stellen dat Brinta best gezond is: het bevat zo'n 10 gram aan vezels per honderd gram van het product. En daarmee is het een zeer vezelrijk product, vergelijkbaar met bijvoorbeeld havermout.
Gelukkig kun je havermout vervangen. Liever niet natuurlijk, maar als je echt wegrent wanneer je het ziet is het natuurlijk niet aan te raden om het met tegenzin naar binnen te werken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Brinta, teff of spelt.
Je kunt ook prima pap, bijvoorbeeld Brinta, met water bereiden. Dat levert minder calorieën dan melk, maar ook minder voedingsstoffen.
Dit product is speciaal ontwikkeld voor mensen die weinig tijd hebben om te ontbijten. Brinta Wake Up! is nóg sneller klaar dan gewone Brinta, omdat het alleen met koude melk bereid kan worden. Een heerlijk, verantwoord ontbijtje in twee verschillende smaken: Naturel en Banaan.
HAVERMOUT OF BRINTA VOOR HET HARDLOPEN
Een koolhydraatrijke maaltijd zoals havermout of Brinta is populair onder hardlopers. Het bevat namelijk veel koolhydraten, voedingsvezels en vitaminen en mineralen. Je kan deze ''pap'' bereiden met melk, yoghurt of kwark en hier fruit aan toe kunnen voegen.
Hier één van mijn favoriete ontbijtjes, vooral als het wat kouder is: Brinta met banaan! Brinta staat vaak bekend als dikmaker, maar het is juist een heel voedzaam product met veel voedingsvezels die zorgen voor een lang verzadigd gevoel.
Brinta-pap is een typisch Nederlands ontbijt. Het staat voor Breakfast Instant Tarwe. De classic variant bestaat dan ook enkel uit volkoren tarwemeel en een beetje zout. Traditioneel wordt Brinta gegeten door er warme of koude melk (of melkvervanger) aan toe te voegen, eventueel op smaak gebracht met suiker of honing.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Als algemene richtlijn geldt dat een volwassene zo'n 30 tot 40 gram vezels per dag zou moeten eten. Nederlanders zijn zich onvoldoende bewust van de hoeveelheid vezels die ze binnenkrijgen en daarom eet 90% te weinig vezels. Met één bordje Brinta krijg je al 4,2 gram vezels binnen.
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Ontbijten met yoghurt is gezond. Yoghurt bevat namelijk veel goede voedingsstoffen als vitaminen (B12 en B2), eiwitten en calcium. Maar het is wel belangrijk om een gezonde variant te kiezen. 'Volle' yoghurt bevat bijvoorbeeld veel verzadigde vetten en in vruchtenyoghurts zit vaak weer te veel suiker.
Het bevat vrij veel B-vitamines, ijzer, jodium en vezels. Als je brood weglaat, dan is het slim om producten te kiezen die ook die voedingsstoffen leveren. Bij het ontbijt is dat bijvoorbeeld yoghurt, met vers fruit, noten en eventueel wat homemade muesli of (havermout)granola.
Havermout goed voor je gezondheid
De bijzondere vezel beta glucan bevat havermout in ruime mate. Deze vezels binden het cholesterol en dat verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed. Dat voorkomt hartziektes en vermindert het kansen op ondere hartaanvallen, ontstekingen in je bloed en beroertes.
Hoe langer je havermout kookt, des te dikker de pap wordt. Als je dus van dunne pap houdt, kun je meer water toevoegen tijdens het koken. Doe alle ingrediënten in een pan en breng aan de kook.
Van een havermout ontbijt kun je namelijk niet dik worden omdat het langzame koolhydraten zijn. Deze langzame koolhydraten in havermout zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Daarnaast zorgen de eiwitten dat je een langer verzadigd gevoel hebt.
Vanaf de leeftijd van acht maanden kun je je baby ontbijtpap of volkoren granenpap geven. Let op: havermout, Bambix en Brinta zijn zwaar voor je baby om te verteren en kun je dus het beste pas na twaalf maanden geven.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Brinta is een volkoren graanontbijt dat bestaat uit volkoren tarwe en een klein beetje toegevoegd zout. Aan een bord Brinta wordt meestal warme of koude melk toegevoegd, om er een papje van te maken. Mengen met water wordt afgeraden, omdat dat niet ten goede komt van de smaak.