Niet de juiste bakvorm in huis of liever een andere gebruiken dan het recept aangeeft? Met deze handige tip bepaal je lékker zélf welke bakvorm je wilt! Tel het totale gewicht aan ingrediënten en vermenigvuldig dit met 2, dan heb je ongeveer de maat van je cakeblik of taartvorm te pakken.
Een professionele bakker zal het niet ontkennen: het beste materiaal om je brood in te bakken is een bakvorm van blauwstaal.
Een brood is groter dan een cake en daarom de vorm ook. Een broodbakblik is dus groter en dikker, ook omdat brood bij een hogere temperatuur wordt gebakken.
Ik gebruik regelmatig een cakeblik voor een brood en daar is niks mis mee.... Als je cakeblikken hebt kun je ze gewoon gebruiken. Een dikke taaie korst op de broden die uit een cakeblik komen heb ik niet gehad.
Je eigen brood bakken is meestal goedkoper dan een brood kopen. Naast de vaste kosten van elektriciteit, water en je broodbakmachine, bepaalt vooral het meel de prijs van je brood. Een andere optie is dat je zelf je brood samenstelt met bloem, gist, water, zout en eventueel extra zaden.
Wanneer je meerdere broden tegelijk bakt in de oven, reken dan ongeveer 5 minuten baktijd extra. Klop het brood direct na het bakken uit de bakvorm en leg het brood op een afkoelrooster. Laat het brood hierop onder een theedoek afkoelen. De broodkorst blijft dan lekker stevig en wordt niet hard.
Je kunt dit natuurlijk ook eenvoudig zelf opmeten door met een liniaal de doorsnede van de bakvorm op te meten. Aan de hand van de diameter je de straal berekenen. De straal is de helft van je diameter. Als je een springvorm van 26 cm hebt, is de straal dus (26/2) = 13 cm.
Je kan zelfs verschillende vormen brood bakken zonder broodbakvorm… Stevig brooddeeg kan je bakken op een beboterde en met bloem bestoven bakplaat. Of, nog makkelijker: bekleed de bakplaat met bakpapier. Wil je brood bakken zonder broodbakvorm, ga dan voor een steviger deeg dat z'n vorm behoudt.
Re: Siliconen bakvorm
Werkt dat, met brood? Ja, dat werkt.
Wanneer je een zakje meel koopt van ongeveer 500 gram, dan kun je daar ongeveer twee kleine broden van bakken of één groot brood. Een klein gemiddeld brood zal ongeveer rond de 400 gram wegen. Een normaal Hollands brood bak je met ongeveer 550 gram bakbloem of meel.
Er valt geen beslag tussen bakvorm en papier
Een mooie bijkomstigheid: als je bakpapier vast zit, kun je dus ook geen beslag meer tussen de vorm en het papier laten vallen – of dat nu per ongeluk of expres is.
Voor een brood van ongeveer 1 kg heeft men nodig: 800 gr bloem of meel. wat minder dan 1/2 liter lauw water of melk. 8 gr zout (1 theelepel)
15 cm is ongeveer 5 a 6 personen.
Samengevat. Bakvormen die zijn gemaakt van 100% platinum siliconen, gietijzer, pyrexglas, email, staal gecombineerd met carbon of titanium, RVS (inox), of geglazuurd aardewerk van een hoogstaande kwaliteit en geschikt voor voedsel zijn veilige en gezonde keuzes.
Als het brood goed gerezen is bakken in een hete oven van 200 °C (heteluchtoven 180°C) gedurende 35-40 minuten. Voor kleine broodjes is 15 tot 20 minuten voldoende. Het brood is gaar als het hol klinkt als u er op klopt. Voor een mooie bruine korst bestrijken met wat water zodra het brood uit de oven komt.
Tarwebloem
Bloem van tarwe is de meest algemene bloemsoort. Tarwebloem is ideaal om vers brood van te bakken.
Deeg laten rijzen is erg belangrijk voor de smaak en textuur van zelfgebakken brood. Tijdens het rijzen produceert het gist of de zuurdesem kooldioxide. Dit zorgt voor een mooi luchtig en goed gerezen brood. Hoe langer en langzamer je brooddeeg laat rijzen, des te lekkerder de smaak en textuur van het brood.
Zoek je iets waar je makkelijk en snel in kunt bakken zonder al te veel onderhoud, dan ga je voor anti-kleef. Heb je liever een blik wat heel lang meegaat, maar waar wél wat meer onderhoud voor nodig is, dan ga je voor plaatstaal en dan zijn er ook nog bakblikken van aluminium.
De hoeveelheid beslag mag de vorm tot 2/3 vullen, want een cake moet nog kunnen rijzen! Staat niet in je recept hoeveel beslag je maakt, dan is dat makkelijk te berekenen. Tel hiervoor het totale gewicht aan ingrediënten op (eieren wegen gemiddeld 50 g p.st.)
Door de vorm met bloem, cacao of paneermeel te bestuiven, blijven deze vormen vaak beter behouden. Dit bestuiven doe je na het invetten van het bakblik. Het overige bloem, cacao of paneermeel klop je uit de vorm door hem op zijn kop te houden.
Het brood is ingezakt
Indien je brood ingezakt lijkt langs alle kanten, dan was het deeg te vochtig. Probeer iets minder water toe te voegen. Wanneer je geconserveerd fruit of groenten gebruikt, laat deze dan eerst goed uitlekken en wrijf ze droog voordat je ze toevoegt.
Broden van een rijk deeg (zoete broden, brioches, broden met veel suiker etc.) bak je doorgaans op een temperatuur van rond de 180 tot 200 graden.
Margarine werkt enigszins als broodverbeteraar. Boter en margarine houden het brood iets langer vers en mals, tevens zorgen zij voor een groter volume. Plantaardig vet zowel als zachte reuzel of bakkersvet komen ook in aanmerking. Olie houdt brood langer vers.