Voor het bevestigen van gipsplaten gebruik je snelbouwschroeven, ook wel gipsplaatschroeven genoemd. Snelbouwschroeven zijn verkrijgbaar met grof en fijn schroefdraad.
Bij het schroeven van de gipsplaat dient erop gelet te worden dat de schroeven niet te diep in de plaat geschroefd worden. Om te voorkomen dat de schroeven te diep in de plaat geschroefd worden kan gebruik gemaakt worden van een zogenaamde gipsschroevenbit.
Voorwerpen aan gipsplaten plafond bevestigen
Voorwerpen tot zo'n tien kilogram kunt u aan een gipsplaten plafond bevestigen met speciale plafondpluggen. Deze worden ookwel tuimelpluggen genoemd. Zo'n plafondplug heeft één of twee vleugels die zich verspreiden wanneer de plug in het plafond wordt vastgeschroefd.
Gipsplaten worden op een regelwerk bevestigd door gebruik te maken van gipsplaatschroeven. Deze schroeven zijn gefosfateerd, waarbij gekozen kan worden uit een grove of een dubbele schroefdraad. De schroeven worden met een boormachine waarop een speciale gipsschroefbit bevestigd is in de gipsplaten geschroefd.
Gebruik bij het monteren van gipsplaten altijd gipsplaatschroeven, deze zijn gefosfateerd dit zorgt ervoor dat ze na het stucen niet roesten. U kunt kiezen tussen een fijne draad en een grove draad op de schroef of zelfs op band.
Als je gipsplaten gaat schilderen, heb je de keuze uit twee soorten verf voor gipsplaten: latexverf of structuurverf. Latex muurverf heeft een mooie dekking. Bovendien kan deze verfsoort eenvoudig schoongemaakt worden zonder dat het de verf deert.
De gipsplaatschroeven worden om de 25- 30 centimeter in de plaat geschroefd. Hierbij dient erop gelet te worden dat de schroeven niet te diep in de plaat geschroefd worden. Een speciale schroefbit kan te ver doorschroeven voorkomen.
Kan ik mijn TV ophangen aan gipsplaat of holle wand? Zeker! Je kunt je televisie veilig ophangen aan een holle wand die is gemaakt van gipsplaten. Hou wel rekening met de dikte van de gipsplaat en het type muurbeugel.
Bij gipsplaten heeft u holle wandpluggen nodig. Boren in gipsplaten kunt u het beste doen met een hout- boor. Voor een gipswand, zoals in veel nieuwe huur- woningen, kunt u het beste gewone pluggen gebruiken. Het gat kunt u met een normale steenboor (zonder kloppen) maken.
Wandplaten, gipsplaten en gipsvezelplaten zijn dunwandige platen met een lage sterkte. Bij bevestiging aan dit soort platen worden meestal hollewandpluggen gebruikt. Deze pluggen zetten zich namelijk nauwsluitend vast achter de plaat. Houd hierbij trouwens rekening met de DIN 18183.
Een gipsplaat kan een gewicht dragen van maximaal 290 kg, mits je een hollewandanker gebruikt. Gebruik je een gipsplaatplug dan kan je er maximaal 145 kg aan hangen en bij gebruik van een hollewandplug tot 70 kg. Welke plug je kunt gebruiken ligt aan de dikte van de gipsplaat.
Gewicht gipsplaat 12,5 mm
Het gewicht ligt tussen 9.1 kg/m2 en 11,5 kg/m2. 4xAK gipsplaten zijn vooral bedoeld voor plafonds. Bij plafonds kan je zeker platen van 60cm breed werken, maar een strak plafond bereik je nog sneller met 120cm brede platen. Denk hierbij eventueel aan het huren van een gipsplaten lift.
Gips- en kunststofverband mag niet nat worden, omdat de onderlaag zeer slecht droogt. De huid blijft te lang vochtig wat huidirritaties en huidcomplicaties kan geven. U kunt er dus niet mee douchen of zwemmen. Er bestaan speciale hoezen om het verband te beschermen tegen water.
Een groot nadeel van gipsplaten in het gebruik is dat ze een sterk zuigende werking hebben. Wanneer je de gipsplaat wilt schilderen, zullen ze dan ook veel verf in zich opzuigen, hetgeen ervoor zorgt dat je vaak veel verf nodig hebt voor de gipsplaten.
In een door vocht aangetaste structuur is gipsplaat bijzonder gevoelig voor schade door blootstelling aan vocht. Dit komt omdat gips, het materiaal waar gipsplaten van gemaakt zijn, erg gevoelig is voor vocht. Gipsplaten die te nat zijn geworden, kunnen tal van problemen ondervinden, zoals oplossen en schimmelgroei.
Als je in een betonnen plafond wilt gaan boren is de kans groot dat je metaal tegenkomt. Dit wordt gebruikt als wapening in een betonnen dek. Om deze reden is het belangrijk om een boor te gebruiken die speciaal ontworpen is voor beton met metaal, ook wel gewapend beton genoemd.
Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd). En wit, fijn boorstof dat bij de proefboring aan de boor blijft kleven wijst op een wand gemaakt van gipsplaten.
De uitstraling van beide platen: stucplaten zijn gemaakt van bruin karton, terwijl het karton van gipsplaten wit of grijs is. De structuur van het karton: stucplaten zijn zo ontworpen dat je er direct op kan stukadoren. Je hoeft hier dus geen voorstrijkmiddel te gebruiken. Bij gipsplaten moet dat namelijk wel.
Een ophanghaak zorgt ervoor dat je iets sterkers ook aan de muur kunt hangen, zonder dat je er bijvoorbeeld 20 gaten voor in de muur hoeft te boren. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een kapstok. Een kapstok is op zich niet heel zwaar, maar wel als je er verschillende jassen en dergelijke ophangt.
Plaatmateriaal achterhout (meest gebruikt)
Meest toegepast is 9mm multiplex, underlayment of osb.
De standaard gipsplaat AK heeft een dikte van 12,5 mm en is voorzien van een AK (afgeschuinde kant) zijde.
Gipsplaatschroeven zijn speciaal ontworpen schroeven die worden gebruikt voor het bevestigen van gipsplaten aan houten of metalen ondergronden.
Voor het bevestigen van de gipsplaten op het regelwerk van een plafond zijn per plaat gemiddeld 20 tot 30 gipsplaatschroeven nodig. De afstand van de schroeven onderling bedraagt 25 – 30 centimeter. Dit komt overeen met de hart op hart afstand van de latten (30 centimeter).
Neem spijkers van ongeveer 30 mm lang voor het bevestigen van de gipsplaten. De maximale spijkerafstand is 20 cm. Aan de plaatkanten houd je een minimum afstand van 1 cm aan. Het bevestigen kan ook met een tacker voorzien van spijkers.