In beginsel wordt er een positieve VOG afgegeven wanneer de aanvrager binnen de van toepassing zijnde terugkijktermijn niet voorkomt in het JDS of als het COVOG bij de inhoudelijke toetsing beslist dat de wel voorkomende justitiële gegevens geen bezwaar vormen voor het doel waarvoor de VOG is aangevraagd.
Voor het opvragen van de status van uw VOG dient u zelf contact op te nemen wegens privacywetgeving. Hiervoor kunt u Dienst Justis telefonisch bereiken via, 088 – 99 82 200.
Wanneer u geen VOG ontvangt, krijgt u deze mededeling (voorgenomen weigering) per post van Dienst Justis naar uw huisadres toegestuurd. In deze brief staan de redenen waarom u geen VOG krijgt. U kunt, wanneer u deze afwijzingsbrief ontvangen heeft, bezwaar maken volgens de Algemene wet bestuursrecht.
Als er volgens Justis relevante strafbare feiten zijn gevonden in de beoordeling van de VOG-aanvraag, dan kan Justis eerst voorlopig beslissen om de VOG niet af te geven. Dit wordt ook wel 'voornemen tot afwijzing' genoemd. U kunt hier digitaal of schriftelijk op reageren door uw zienswijze naar voren te brengen.
Als u in het verleden wel een strafbaar feit heeft gepleegd, dan kan het zijn dat u geen VOG krijgt. Bij een VOG-aanvraag wordt onderzoek gedaan naar uw justitiële verleden. Daarbij wordt het belang van de aanvrager afgewogen tegen het risico voor de samenleving. Hierbij wordt ook gekeken naar het doel van de aanvraag.
De terugkijktermijn voor een VOG NP is 4 jaar. Hierop zijn een aantal uitzonderingen: Voor zedendelicten geldt een onbeperkte terugkijktermijn. Voor jongeren tot 23 jaar geldt een terugkijktermijn van 2 jaar, behalve als er sprake is van zedendelicten of zware geweldsdelicten.
Als je een VOG krijgt, betekent dit inderdaad dat je geen (ernstige) misdaden hebt begaan. Officieel is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) een verklaring waaruit blijkt dat jouw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving.
Zzp'ers (in de zorg) moeten een VOG NP hebben.
Voor een VOG-aanvraag via de gemeente betaalt u €41,35. Een digitale aanvraag die door uw toekomstige werkgever is gestart, kost u € 33,85.
Iemand met een strafblad maakt daarom ook kans op een VOG. Bij de beoordeling van een VOG-aanvraag, bekijkt Justis of er strafbare feiten zijn die een risico vormen voor de functie of het doel waarvoor de VOG is aangevraagd. Ook wordt er een belangenafweging gemaakt.
Sommigen zien zelfs helemaal af van de aanvraag, uit angst voor afwijzing. Onterecht, want maar een klein deel van alle VOG-aanvragen wordt geweigerd: in 2019 slechts 0,33%. Om misverstanden over de VOG weg te nemen ontwikkelde Justis de VOG-check.
Zolang u een strafblad heeft, mag u sommige beroepen niet uitoefenen. Zoals advocaat, leraar of deurwaarder. Voor sommige beroepen heeft u een VOG (Verklaring omtrent gedrag) nodig. Een strafblad kan betekenen dat u geen VOG krijgt.
U ontvangt de VOG altijd per post op het woonadres dat u in de aanvraag opgeeft. Ook als u de aanvraag online heeft gedaan, krijgt u de VOG via de post. Bij een digitale aanvraag gaat de VOG naar het adres waarop u ingeschreven staat in de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP).
Hoe lang is een VOG geldig? De VOG is niet geldig voor een bepaalde periode, omdat de beoordeling voor de VOG-aanvraag een momentopname is. Wanneer u een nieuwe VOG nodig heeft, hangt af van de werkgever of het ministerie dat verantwoordelijk is voor de regelgeving.
Voor onderwijzers, pedagogisch medewerkers, taxichauffeurs, gastouders en als u een nieuwe baan heeft in de langdurige zorg (verzorging en verpleging, hulp bij vervoer, hulp bij het huishouden, dagbesteding, begeleiding in het dagelijkse leven of bij het wonen in een zorginstelling) is een VOG wettelijk verplicht.
VOG verplicht in de zorg? Vanaf 1 januari 2016 moet u als nieuwe werknemer en andere arbeidskracht (zoals uitzendkracht, gedetacheerde of ZZP-ers) over een VOG beschikken als u langdurige zorg of ondersteuning verleent.
De VOG RP is niet geldig voor een bepaalde periode, omdat de beoordeling voor de aanvraag een momentopname is. De persoon of organisatie die de VOG van u nodig heeft, bepaalt hoe recent (nieuw) de VOG moet zijn.
Gedrag is het geheel van acties en reacties van een organisme, gewoonlijk met betrekking tot de natuurlijke omgeving en de sociale omgeving. De psychologie maakt verder onderscheid tussen uitwendig, voor derden waarneembaar gedrag, en inwendig, innerlijk gedrag zoals denken en voelen.
Wat is normaal? Normaal gedrag is het gedrag dat we verwachten naargelang onze eigen normen en waarden. Zolang mensen zich gedragen zoals wij dat verwachten, hebben we geen enkel probleem. Wijkt een kind of een volwassene af van deze lijn, dan vinden we dat ongepast.
De kosten van een VOG betaalt u in eerste instantie zelf. Het kan zijn dat u de kosten van de VOG mag declareren bij uw werkgever / leidinggevende. Dit verschilt per organisatie / instantie. Daarom raden wij u aan om dit dan ook met uw werkgever / leidinggevende te overleggen.
20 jaar na de einduitspraak of 20 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking; danwel 12 jaar na het overlijden van de persoon op wiens strafblad het feit staat.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Bij zware misdrijven (feiten waarvoor u volgens de wet 6 jaar of meer kunt krijgen) wordt het strafblad in principe verwijderd als er 30 jaar zijn verstreken na de einduitspraak of na het volledig voldoen van de strafbeschikking. In ieder geval worden de gegevens 20 jaar na het overlijden van de betrokkene verwijderd.