Een melkkoe levert ongeveer 300 kilo vlees, een kalf ongeveer 150 kilo.
Een gemiddelde koe levert zo'n 50 kilo vlees op en 120 kilo draaiproducten: gehakt, tartaar en worst. Kalveren worden vaak zo'n 6 à 10 maanden oud, een melkkoe 5 jaar.
In 2017 was de afleverprijs van koeien voor de slacht op een herkenbaar Nederlands melkveebedrijf ongeveer € 1,15 per kg levend gewicht. Deze prijs was op basis van afgeleverde koe die tussen O- en P-kwaliteit inzit en een afslachtpercentage van rond de 50 procent.
Het gemiddelde slachtgewicht van een koe is 350 kilo, hierbij worden de beenderen nog meegerekend. Wanneer je het gewicht van de beenderen eraf haalt, houd je gemiddeld 280 kilo vlees over. Van een (melk)koe komen verschillende soorten rundvlees.
Een melkkoe levert ongeveer 300 kilo vlees, een kalf ongeveer 150 kilo.
Wanneer ze ongeveer twee jaar oud zijn krijgen ze zelf een eerste kalfje. Doorgaans worden dikbilmoeders na twee à drie keizersneden afgevoerd naar het slachthuis, op een gemiddelde leeftijd van zes à zeven jaar.
De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt. en varieert van 3 tot 5 kilo.
Onbewerkt mager rundvlees past in een gezond voedingspatroon. Van de vleessoorten is rundvlees relatief rijk aan vitamine B12 en ijzer. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Het eten van te veel vlees brengt risico's voor de gezondheid met zich mee.
Onbedwelmd slachten
Runderen mogen onverdoofd of onbedwelmd geslacht worden. Via een halssnede door beide halsslagaders bloedt het dier dan dood. Hier zijn wel strenge regels voor. Het onbedwelmd (ritueel) slachten van dieren mag in Nederland alleen in een erkend slachthuis en staat onder toezicht van de NVWA.
melk. Ook bij andere afnemers is de prijs de eerste maanden van 2023 al flink gedaald. Het is niet ondenkbaar, dat hier de komende maanden nog wat meer vanaf gaat. Rabobank verwacht in 2023 een gemiddelde melkprijs tussen € 45 en € 55 per 100 kg.
Een koe met een melkproductie van 10.000 kg per jaar produceert 77 l mest en urine per dag bij een volledig grasrantsoen, een koe van 6000 kg melk produceert 52 kg mest en urine. Een vleeskoe, met geen of een veel lagere melkproductie, zal dan ook aanmerkelijk minder mest produceren.
Pas 1 week na afkalven mogen ze dan worden afgevoerd naar de slachterij. Volgens Urlings lukt het goed om de slacht van drachtige koeien boven de 5,5 maanden te voorkomen. "De RVO controleert de stallijsten en ze weten meteen welke koeien wanneer geslacht moeten worden. Daar wordt nauwkeurig op toegezien."
Ongeveer 60% van het geslacht gewicht van een varken wordt als vlees of als vleesproduct geconsumeerd. Dus bij een varken van 92 kilo, is dat bijna 56 kilo.
Reken op meer dan 500 euro voor een koe. Jonge stieren zijn vaak goedkoper, reken hier de castratiekosten nog bij. Daarnaast zijn er uiteraard nog heel wat andere kosten: een weide, een stal, het stro, het voer en de dierenarts kosten geld.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Duurzamer vlees eten
Als je nu vaak rood vlees eet, zoals biefstuk of runderlappen, kies dan eens vaker voor kip. Dit helpt om de milieu-impact te verlagen. Van alle vleessoorten heeft kip het minste invloed op het klimaat, rundvlees het meest.
Het prijskaartje
Wagyu-rundvlees wordt beschouwd als een van de duurste vleessoorten ter wereld.
Argentijns rundvlees | Grass-Fed | Premium quality
Zuid-Amerikaans rundvlees staat bekend als het beste vlees ter wereld. Het staat bekend als mals en rijk van smaak.
De ossenhaas (tenderloin) zit in de rug van het rund, bij de lende. Het vlees heeft een fijne structuur en bijna geen vet of bindweefsel. Dit is om deze reden dan ook het meest malse vlees van het rund en vaak ook het duurste stuk.
Ja, koeien kunnen een tweeling baren. Dit is echter vrij zeldzaam. Hoewel koeien in staat zijn om meerdere kalveren tegelijk te baren, is dit niet zo gebruikelijk. Tweelingen verschijnen meestal in dezelfde genetische boom, dus het is meer iets dat wordt doorgegeven via generaties bloedlijnen.
9 cent per kg voer
Kosten: een koe vreet zowat 50 kg voer per dag. Een volledig TMR kost 4 tot 5 euro per koe per dag. Daaruit voortkomend kost een kg voer gemiddeld 9 eurocent en een ton voer 90 euro.
In beide religies geldt dat dieren op rituele wijze geslacht moeten worden. Bij koosjer vlees mogen de dieren niet verdoofd worden voor de slacht. Bij halal vlees mogen dieren alleen reversibel (omkeerbaar) verdoofd worden. Het dier moet dan in theorie nog uit zijn verdoving kunnen ontwaken.
Elke dag gaan er van dat ene bedrijf ongeveer 350 a 400 koeien naar de slacht. Die zwarte plekken is waarschijnlijk mest.