Zolang je niet aanwezig bent in de woning tijdens het spuiten van het PUR-schuim, is er geen probleem. Gemiddeld mag je zo'n 2 uren niet in je woning aanwezig zijn. De Nederlandse Gezondheidsraad bevestigde in september 2021 dat het onwaarschijnlijk is dat bewoners nadelige gezondheidseffecten ondervinden.
Vloerisolatie met gespoten polyurethaan (PUR) met HFK's als blaasmiddel is voor het milieu een afrader. De gebruikte HFK's zijn zeer krachtige broeikasgassen, tussen de 800 en 3200 keer sterker dan CO2.
Wat zijn de gevolgen van blootstelling aan PUR? Van de componenten waaruit PUR bestaat, zijn vooral de isocyanaten schadelijk. Mogelijke gezondheidseffecten van blootstelling hier aan zijn: irritatie van ogen en luchtwegen.
PUR schuim is vochtbestendig, waardoor het goed geschikt is om te gebruiken in kruipruimten, waar het makkelijk vochtig wordt. Daarnaast ligt de isolatiewaarde hoog, met een lambdawaarde van 0,026 W/m*K. Het is makkelijk aan te brengen en hoeft ook niet veel te kosten. PUR schuim is ook perfect voor na-isoleren.
Alternatieve oplossingen voor purschuim
Zo worden voor betonnen vloeren vaak EPS-, PIR- of XPS-isolatieplaten gebruikt. Houten vloeren worden vaak geïsoleerd met glaswol, steenwol of houtvezel. Door je vloer goed te isoleren voelt de vloer minder koud aan en tocht het minder.
Vergeleken met andere materialen gaat EPS dus verreweg het langst mee. PIR isolatiemateriaal gaat bijvoorbeeld maar 50 jaar mee, terwijl glaswol, steenwol en purschuim een levensduur van 75 jaar hebben.
Bovendien is de vocht- opname van PUR zo klein dat het niet kan rotten of schimmelen. PUR-schuim is krimpvrij zodat de isolatie, ook na vele jaren, op zijn plaats blijft. PUR-schuim heeft een blijvende hoge isolatiewaarde.
Veel van de gemelde gezondheidsklachten worden veroorzaakt door het vrijkomen van gassen en vocht en/of schimmelvorming in de woning na het aanbrengen van purschuim isolatie.
PUR is in principe brandwerend, alhoewel het zeker wel kan branden. Als Pur verbrandt kan een dikke en giftige rook vrijkomen. Een oplossing is het aanbrengen van een brandwerende laag over het uitgezette purschuim. Je kunt hier bijvoorbeeld een dunne gipsplaat voor gebruiken.
Daarnaast is pur volledig luchtdicht en waterafstotend en het is duurzaam, wat betekent dat het materiaal langdurig meegaat.
In situ gespoten PUR wordt in 2022 verboden door Europa.
Heb je een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan kun je het beste vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal aanbrengen tegen de onderkant van de vloer. Bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol. Dit levert goede isolatie op.
Glaswol is officieel het meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal voor de spouw. Dit is vastgesteld door het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE).
Over het geheel genomen is polyurethaanschuim een goede keuze voor veel toepassingen vanwege zijn waterbestendige eigenschappen. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat het schuim niet volledig ondoordringbaar is voor water en niet in direct zonlicht gebruikt moet worden zonder een UV-bestendige coating.
Purschuim hecht op vele bouwmaterialen zoals hout, beton, metselwerk, pleisterwerk, metalen en glas. Tevens hecht purschuim op vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim. Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E.
Uitgehard purschuim
Uitgehard PU-schuim is moeilijker te verwijderen, maar het kan met een hittepistool of chemische afbijtmiddelen. Scoor eerst het schuim met een scherp mes om kleine gaatjes te maken. Breng vervolgens warmte aan op het schuim met een warmtepistool of chemische strippers.
Het voordeel van PUR dakisolatieplaten is, dat ze standaard al voorzien zijn van een dampremmende laag. Dat scheelt werk en tijd bij het aanbrengen. Belangrijk is dat ze aangebracht worden zonder naden. Anders lekt de warmte alsnog weg.
Waarom stucen over purschuim? Om de naden op de muur mooi af te kunnen werken dient de stukadoor deze stukken ook mee te nemen. Dit kan probleemloos wanneer deze zijn opgevuld met purschuim. Wij adviseren je wel om een stukadoor in te schakelen voor deze klus.
Creëer een aangenaam klimaat in je huis door je woning goed te isoleren met purschuim of pur isolatieplaten. PUR is één van de meest gebruikte, eenvoudige en effectieve isolatie methoden om je woning te isoleren.
Met het na-isoleren van een geïsoleerde spouwmuur verbeter je de isolatiewaarde dus enorm. Daarnaast kan het voorkomen dat oud isolatiemateriaal wat is gaan verzakken. Hierdoor ontstaan koudebruggen en verlies je weer meer warmte. Het na-isoleren van de spouw is dan een goede keuze.
Het is algemeen bekend dat polyurethaan (PU) schuim er lang over doet om te drogen. Het kan wel 72 uur duren voordat het schuim volledig is uitgehard. Dat komt omdat het uithardingsproces van PU-schuim exotherm is, wat betekent dat het warmte produceert tijdens het uitharden.
Wist u trouwens dat vloerisolatie in gespoten PUR een draagvermogen heeft van ±150 000 kg/m² (wat gas gedragen gelijk aan of hoger dan 150kpa betreft), terwijl gefabriceerde isolatieplaten, een maximaal draagvermogen hebben van 1500 kg/m². PUR vloerisolatie is dus veel sterker.
Wordt je constructie blootgesteld aan temperatuurschommelingen? Gebruik dan elastisch purschuim, waardoor het met deze bewegingen mee kan veren. Het schuim behoudt hierdoor langer zijn isolerende en afdichtende eigenschappen. Een flexibel purschuim is het meest geschikt voor gebruik in de buitenschil van een gebouw.