Microvlinders bestaan al zo'n 200 miljoen jaar. De Stigmella maya uit Mexico behoort tot die groep en is met z'n 1,2 millimeter de kleinste vlinder ter wereld. Hij is bovendien een van de oudste nog levende soorten.
De citroenvlinder leeft het langst van alle inheemse dagvlinders en kan bijna een jaar oud worden.
De atlasvlinder (Attacus atlas) is een vlinder uit de familie van de nachtpauwogen (Saturniidae).
Met een spanwijdte van 30 centimeter is de Attacus atlas, ook wel atlasvlinder genoemd, de grootste vlinder ter wereld. Lang leven doet deze reusachtige vlinder helaas niet. Omdat de Attacus atlas alleen voeding tot zich kan nemen in de rupsfase, leeft hij als vlinder slechts tien dagen.
Hoe oud een vlinder wordt, is heel verschillend. De citroenvlinder kan meer dan een jaar oud worden (als vlinder). Dat komt omdat de citroenvlinder ook in de winter vlinder is, en geen eitje, rups of pop. De meeste vlinders worden veel minder oud, ongeveer twee tot drie weken.
Het beste dat u kunt doen is de vlinder oppakken en koud weg te zetten, onder een afdak, in een schuurtje, tussen open haardhout of in een holle boom. Zorg wel dat er niet teveel spinnenwebben in de buurt hangen. Ook de vlinderkastjes die worden verkocht als overwinteringsplaats zijn goed te gebruiken.
Ook vlinders hebben vijanden. Dagvlinders worden vaak opgegeten door vogels en de grote vijanden van de nachtvlinders zijn vleermuizen en spinnen. Om uit het zicht van de vijand te blijven maken veel vlinders gebruik van camouflage.
Vlinders voeden zich gewoonlijk met nectar uit bloemen, maar in geval van nood kunnen ze snel suikerwater drinken.
Deze vlinders leven ook niet meer dan een paar dagen of weken. Vlinders zoals het koolwitje of citroenvlinder zijn vaak in groepjes aan de rand van een (regen) plas te vinden om te drinken. Ook drinken vlinders van waterdruppels op bladeren of ander vocht.
De meeste volwassen vlinders kunnen niet bijten of kauwen. Ze eten voornamelijk vloeistoffen zoals nectar, sap, sappen van fruit en soms zelfs vloeistoffen van karkassen.
In Nederland komen 4 soorten witjes voor. Dit is het klein koolwitje, die het meest wordt gezien. Er leven in Nederland 3 verschillende soorten koolwitjes: het klein koolwitje, het groot koolwitje en het klein geaderd witje. Recent is er een vierde soort bijgekomen: het scheefbloemwitje.
Een volwassen atlasvlinder heeft geen roltong kan en daarom niet eten als hij uit de pop is gekropen. De vlinders moeten het doen met de vetreserves, die ze als rups hebben opgebouwd. In deze korte periode houdt de atlasvlinder zich alleen bezig met voortplanten.
De kleinste vlinder is slechts 1,2 millimeter lang
Microvlinders bestaan al zo'n 200 miljoen jaar. De Stigmella maya uit Mexico behoort tot die groep en is met z'n 1,2 millimeter de kleinste vlinder ter wereld.
De meest bekende blauwtjes zijn het veel in tuinen voorkomende boomblauwtje en het fel blauwe icarusblauwtje. Blauwtjes van de Phengaris-soorten zijn voor hun ontwikkeling afhankelijk van bepaalde soorten mieren en worden ook wel mierenblauwtjes genoemd. Sleedoornpage. Sleedoornpage.
Oranje luzernevlinder (Colias croceus). De gele luzernevlinder is een trekvlinder die ieder voorjaar vanuit Midden-Europa naar het noorden vliegt. De eerste vlinders arriveren in mei en juni in ons land. De volgende generatie vliegt van begin juli-eind oktober, aangevuld met nieuwe immigranten.
Bij temperaturen onder de 13 graden kunnen ze niet eens vliegen, tenzij ze op kunnen warmen in de zon. Maak je plek voor vlinders dus op een zonnige plek in de tuin. Zorg voor een beschutte plek, vlinders houden niet van wind.
Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart. Het lichaam van een insect bevat ook tracheeën: een zeer fijnvertakt stelsel van kleine buisjes met openingen aan de zijkant van het lichaam, dit is het ademhalingssysteem.
Dit ovale trommelvlies zet geluidsgolven om in signalen die door de zenuwcellen kunnen worden opgevangen. Vlinders kunnen het verschil tussen lage en hoge tonen horen doordat het membraan anders trilt: bij lagere tonen trilt alleen het buitenste deel mee, terwijl hogere tonen het hele membraan doen trillen.
Vlinders hebben dus geen gesloten bloedsomloop zoals wij mensen dat kennen. Het bloed van insecten wordt wel hemolymfe genoemd. Deze hemolymfe speelt onder andere een rol bij het transport van voedings- en afvalstoffen. Zuurstof vervoert het niet (zie het WEETJE van vorig weekend).
De afgelopen weken kreeg De Vlinderstichting verschillende waarnemingen binnen van de oostelijke vos en de grote vos. Deze twee vlinders zijn in Nederland zeldzaam. Het is niet vastgesteld dat ze zich in Nederland kunnen voortplanten, maar het lijkt erop dat ze zich weer kunnen vestigen in ons land.
Er zijn vier soorten die in Nederland als vlinder overwinteren: de dagpauwoog, de kleine vos, de gehakkelde aurelia en de citroenvlinder. Ze verschuilen zich, als het kouder wordt, in een schuurtje, een bunker of een houtstapel.
Vooral op het vlak van de liefde ben je in staat de ziel van de ander te herkennen en het innerlijk weten te ervaren dat die ziel de gene is die bij je hoort. De vlinder, wit en/of kleurrijk komt jou een heel mooie boodschap brengen, De erkenning geven voor de weg die jij hebt afgelegd, doorleeft en doorstaan.
Naast waardplanten gaan volwassen vlinders op zoek naar bloemen met nectar in je tuin. Daar zijn ze verzot op. Maar niet alle planten bieden nectar. Vlinderstruik, hemelsleutel, wilg of koninginnenkruid zijn maar enkele voorbeelden van planten die uitblinken in het aantrekken van dagvlinders.