Minder suiker betekent vaak meer energie. Je voelt je fitter en vrolijker. Dat zit zo: als je veel suiker neemt en weinig gezonde producten consumeert, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen.
Afvallen
Als je een maand zonder suiker leeft, is de kans al groot dat je minder snoept dan anders. Maar je hebt dus ook minder trek. Zo eet je uiteindelijk minder en val je af. Maar belangrijker, je maakt minder insuline aan.
Als je plotseling stopt met suiker eten, kun je last krijgen van afkickverschijnselen, waaronder vermoeidheid en hoofdpijn. Je lichaam vraagt zich af waar al die zoetigheid ineens is gebleven en is dus even in shock. Sommige mensen ervaren heftige afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen en slaapproblemen.
Volledig suikervrij eten is niet mogelijk, want je hebt suiker (energie) nodig om te kunnen leven. Deze energie kun je het beste halen uit producten die van nature aanwezige suikers bevatten. Het zijn de toegevoegde suikers die je lichaam niet nodig heeft.
Uiteindelijk kan een week zonder suiker je manier van eten voor altijd positief veranderen. Je krijgt zo een inkijkje in de gezondheidsvoordelen van een leven zonder suiker. Al na een paar dagen kun je het verschil merken. Ik ben er zeker van dat je na een week al wat gewicht kwijt bent en meer energie hebt.
Maar niet iedereen krijgt even heftige afkickverschijnselen van suiker en hoe lang ze duren wisselt ook per persoon. Gemiddeld duren de afkickverschijnselen twee tot zeven dagen.
Voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen in deze categorie: kip, kalkoen, rundvlees, lam, varkensvlees, zalm, makreel, kabeljauw, mosselen, garnalen, krab, sardientjes.
100% suikervrij eten is onmogelijk. Fruit, zuivel en sommige groenten bevatten suikers. Ook in volkorengranen zit een beetje suiker. Deze producten heb je nodig en zijn onderdeel van een gezond eetpatroon.
Je kunt natuurlijk ook afwisselen met crackers of roggebrood. Broodbeleg zonder suiker is bijvoorbeeld: kaas, natuurlijke pindakaas (of de normale van Calvé), ei, hummus, natuurlijke fruitstroop (appel, peer), vis, avocado, groenten.
Helemaal geen suiker eten zorgt er dus niet voor dat je geen diabetes type 2 krijgt, of dat je het geneest. Maar net zoals met veel andere dingen: alles waar “te” voor staat is niet goed. Teveel suiker consumeren kan er wel voor zorgen dat je sneller diabetes krijt.
Na enkele weken tot maanden geeft de weegschaal een kilo minder aan. Stel bijvoorbeeld dat je dagelijks 200 calorieën minder binnenkrijgt, dan weeg je na vijf weken een kilo minder. Je kunt zelfs nog sneller afvallen, omdat je minder gauw naar andere zoetigheden grijpt.
Het aanleren van nieuwe gewoontes kost je gemiddeld 60 dagen. Je insulinegevoeligheid verbeteren kan enkele maanden tot een jaar duren. Ook je lichaam weer aanleren om energie uit vet te halen kan even duren. Maar alles hangt af van hoe ernstig je “verslaafd” was en hoe bereidwillig je bent dit probleem aan te pakken.
Door het eten van kleinere porties kan het zijn dat je in het begin hongeriger bent dan normaal. Dit komt doordat je maag nog niet gewend is aan de kleinere hoeveelheid voedsel en je lichaam nog geen signaal heeft gegeven dat het voldoende heeft gehad. Dit proces van wennen aan minder eten duurt ongeveer twee weken.
Kun je afvallen door veel water te drinken? Voldoende water drinken heeft een ondersteunende rol bij het afvallen. Doordat je genoeg vocht in je lichaam hebt, werken alle lichaamsprocessen, zoals spijsvertering en spierfunctie, beter. Dit komt omdat je uit ongeveer 60% uit water bestaat.
Eet vooral ruim groenten, peulvruchten en - ja echt waar - volkoren graanproducten of aardappelen." Groenten zijn laag in calorieën en hebben veel vezels, waardoor je langer een vol gevoel hebt in de uurtjes voordat je naar bed gaat.
De suikerpieken en -dalen die je krijgt als je voeding met veel suiker neemt, kosten je lichaam een hoop energie. Zodra je suikerrijke producten laat staan is je bloedsuikerspiegel een stuk stabieler. Hierdoor voel je je energieker, fitter én vrolijker.
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort.
Is suiker nu goed of slecht voor onze hersenen? De waarheid is bittersweet. Ons brein kan niet zonder, maar overconsumptie verhoogt de kans op neurodegeneratieve aandoeningen, zoals Alzheimer, aanzienlijk.
In frisdrank zit gemiddeld ongeveer net zoveel als sinaasappelsap. Voor appelsap is het zelfs wat meer: zo'n 17 gram en 4 suikerklontjes. Water, thee en koffie zonder suiker zijn de perfecte dorstlessers. Zoals je ziet zit in zoete dranken zoals sap en frisdrank veel suiker.