Een behandeling van een blaasontsteking is niet per se nodig. De klachten verdwijnen meestal vanzelf. Zo nodig kunt u paracetamol tegen de pijn of verhoging gebruiken.
Als de klachten niet ernstig zijn of slechts een paar dagen aanhouden, dan kun je het beste een paracetamol nemen tegen de pijn.
Tegen de pijn kunt u Paracetamol (tot maximaal 4 keer per dag 1000mg) gebruiken. Stel naar het toilet gaan niet uit en plas goed uit. Vrouwen moeten na gemeenschap/vrijen goed uitplassen om de kans op een blaasontsteking zo klein mogelijk te maken.
Wanneer je eenmaal een blaasontsteking te pakken hebt, helpt het vooral om veel te drinken. Drink minstens 2 liter water per dag. Ook cranberrysap kan helpen om bacteriën in je blaas te bestrijden. Verder kun je paracetamol gebruiken om de pijn te verzachten.
Drink regelmatig over de dag verdeeld wat citroensap met water of gebruik 3-4 keer per dag een vitamine C supplement (bij voorkeur 500 of 1000 mg in de ascorbinezuur vorm, dus niet de ontzuurde versie). Dit maakt het milieu in de blaas minder geschikt voor foute bacteriën.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Gember, een knolgewas, is ook een populair en bekend huismiddeltje dat vaak als specerij en als thee wordt gebruikt. Bij urineweginfecties zijn het vooral de ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen van gember die kunnen helpen.
Vergeleken met fosfomycine, verminderde de behandeling van urineweginfecties met ibuprofen het antibioticagebruik. Wel resulteerde het in meer klachten en meer gevallen van pyelonefritis. Daarom wordt ibuprofen niet aangeraden als eerstekeusmiddel bij ongecompliceerde urineweginfecties.
U kunt 1 week afwachten of de klachten vanzelf overgaan. Bel en breng (ochtend)plas als de klachten na 1 week nog niet over zijn.
De cranberry bevat naast vitamine C ook zogenoemde proanthocyanidinen. Die zorgen er niet alleen voor dat bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten, maar ook dat aan de blaaswand gehechte bacteriën worden losgeweekt. De bessen zijn hierdoor effectief bij het voorkomen van blaasontsteking.
U kunt het beste contact opnemen met de huisarts als u hevige klachten heeft of als uw klachten langer dan een week aanhouden. Een urineonderzoek op de huisartsenpraktijk kan dan een blaasontsteking aantonen.
Symptomen van een nierbekkenontsteking zijn koorts, troebele urine, pijn bij het plassen en bloed in de urine. De diagnose wordt gesteld met behulp van urineonderzoek. Nierbekkenontsteking wordt behandeld met een antibioticakuur.
Een urineweginfectie heet in de volksmond een blaasontsteking. Een blaasontsteking is een infectie van de lage urinewegen en meestal onschuldig. Een opstijgende infectie naar de hoge urinewegen kan leiden tot een nierbekkenontsteking, een minder onschuldige aandoening.
Urineweginfectie. Bij een urineweginfectie kunnen de symptomen als vaak moeten plassen en een branderig gevoel weleens achterwege blijven, terwijl er toch een infectie gaande is. Soms is er dan wel van vermoeidheid sprake.
Warmte doet je blaas en buik goed, zeker bij een blaasontsteking. Guldenroedethee helpt om blaasontsteking te voorkomen; het heeft een sterk reinigende werking. Zet dus lekker een pot – dan moet je vaker plassen – en drink het gedurende de dag.
Vitamine C 500-1000mg zuurt de urine aan en houdt de bacteriën weg.
Spoel ook de intieme delen goed af met warm water en 2 lepels zuiveringszout per liter water. Dit kan je doen bij een beginnende blaasontsteking. Mocht dit niet werken, neem dan altijd contact op met je huisarts.
Troebele urine kan echter ook een teken zijn van een blaasontsteking. Witte bloedcellen en pus zijn dan in je urine uitgescheiden. Andere symptomen waaraan je een blaasontsteking kunt herkennen zijn jeuk, branderigheid en pijn bij het plassen.
Zo herkent u een blaasontsteking
Uw urine (plas) kan raar ruiken of troebel zijn. Soms zit er bloed in. Een blaasontsteking kan ook een drukkend of pijnlijk gevoel in uw onderbuik of rug geven.
Er zijn blaasontstekingen die ontstaan door blaasgruis/stenen, verkeerde voeding of door poliepen of andere afwijkingen in de blaas. Stress is ook een zeer belangrijke oorzaak.
Zo voorkomt u dat u weer blaasontsteking krijgt: Blijf veel drinken: 2 tot 3 liter per dag (bijvoorbeeld water, thee of melk). Ga direct plassen als u voelt dat u moet. Plas de blaas helemaal leeg.
Oorzaken urineweginfectie
De grootste boosdoener van de infectie is de darmbacterie Escheria Coli. Wanneer u een verminderde weerstand heeft, onvoldoende drinkt, weinig plast of niet goed uit plast krijgen bacteriën meer kans om naar binnen te dringen.
Klachten bij blaasontsteking vrouw
Pijn met plassen. Vaak troebele en sterk geurende urine. Soms ook bloed aan het einde van de plas. Soms is er een lichte temperatuurverhoging.