Een succesvol team bestaat uit teamleden die samen zaken voor elkaar krijgen. Samenwerking is de sleutel tot succes, maar hierbij is het ook belangrijk om het eigen aandeel te dragen. Ieder teamlid draagt zijn of haar eigen deel van de werklast en begrijpt goed waar hij of zij in de bedrijfsvoering past.
De ideale grootte van een team lig tussen de 8 en 10 man. Kleinere of grotere teams hebben vaker problemen, stelt Tica Peeman.
Heldere doelstellingen
Werkbare doelen zijn duidelijk, realistisch, meetbaar, zinvol en ze worden gedeeld door de teamleden. De teamleden moeten zich eigenaar van het doel voelen en er volledig achter kunnen staan. Zo wordt een goed doel dus ook 'gedragen'.
Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van een expert in online training van softskills, onder ruim 1.000 kantoormedewerkers. Op de vraag aan welke eigenschappen de ideale collega moet voldoen is de top 5 als volgt: betrouwbaar, behulpzaam, talentvol, vrolijk en aardig.
Topteams zijn heel verantwoordelijke teams. Op de eerste plek voelen ze zich heel verantwoordelijk voor het met succes volbrengen van een teamopdracht. Waar willen ze naartoe, wat willen ze samen bereiken. Op de tweede plek voelen ze zich verantwoordelijk voor het versterken en verbeteren van de andere teamleden.
Met een stabiel team bedoelen we hier met nadruk niet een homogeen team, waarvan de mensen worden ingezet op verschillende opdrachten. Een dergelijke situatie noemen wij eerder een vakgroep of afdeling. Hierbij wordt iedereen ingezet op (meerdere) verschillende projecten die binnen verschillende afdelingen lopen.
“De definitie van een team is een groep personen die door middel van samenwerking een gezamenlijk doel nastreeft, waarbij de teamleden afhankelijk van elkaar zijn om het doel te bereiken.”
Gevorderde vaardigheden van een ideale teamspeler
Heeft een eigen mening en staat toch open voor de ideeën van anderen. Neemt verantwoordelijkheid voor iets wat hij/zij niet goed heeft gedaan en wijst niet naar anderen. Denkt in oplossingen, niet in problemen. Geeft eerlijke feedback.
'De kracht van het team' is een training voor teams die hun effectiviteit willen vergroten en de potentie van hun team beter willen benutten. De training helpt bestaande en nieuwe teams effectief de aandacht te richten op die veranderingen die hun team duurzaam verder laat groeien.
Favoriet boek/spel/snack.
Vraag naar mensen hun favoriete boek, spel of snack (of wat je nog meer kunt verzinnen). Laat mensen dit eventueel ook pakken, zodat je direct ook wat beweging creëert. Even een tripje naar de boekenkast of het voorraadhok dus. Laat mensen vervolgens kort vertellen waarom dit hun favoriet is.
Een groep is een verzameling mensen die hun inspanningen coördineren, terwijl een team een groep mensen is die een gemeenschappelijk doel nastreven. Hoewel ze op elkaar lijken, zijn ze toch verschillend als het gaat om besluitvorming en teamwork.
Je moeilijke collega's leveren niet het werk af dat ze hadden beloofd, of houden jou ten onrechte verantwoordelijk voor iets dat je niet hebt gedaan. Wat het ook is, erken dat de situatie zich al heeft voorgedaan.
wat is samenwerken? Samenwerking is het proces waarbij meerdere mensen samen aan een taak werken. Je werkt dus samen richting hetzelfde doel: je hebt elkaar nodig! Dat maakt het soms ook lastig, want iedereen is verschillend en dat zie je terug in hoe mensen met elkaar samenwerken.
Vragen over goede werknemers
Een goede werknemer komt beloftes na, is communicatief sterk, is fijn in de omgang, heeft een enthousiaste houding, helpt anderen, is recht door zee, weet van aanpakken, heeft een ondernemende instelling, leert van fouten en is bestand tegen verandering.
Er is opvallend lichamelijk contact. Let eens op of diegene jouw houding spiegelt, in gesprekken naar jou gedraaid staat en of er soms 'per ongeluk' een aanraking is. Je collega maakt veel oogcontact. Bijvoorbeeld in gesprekken met andere collega's, tijdens vergaderingen of op de vrijmibo.
Collegialiteit houdt in dat je je collega's helpt en ondersteunt wanneer dat nodig is. Je ziet wat collega's nodig hebben om hun werk goed en correct uit te voeren (bijvoorbeeld spontaan informatie doorspelen). Collegialiteit betekent ook rekening houden met behoeften en belangen.